MyHeritage gaat gratis DNA matchen

MyHeritage gaat gratis DNA matchen

We hebben goed nieuws voor genealogen.

We ontwikkelen voortdurend nieuwe manieren om de nieuwste technologische innovaties voor stamboomonderzoek in te zetten. Een van de spannendste ontwikkelingen in het onderzoek naar familiegeschiedenis is het gebruik van DNA. MyHeritage zet vandaag een belangrijke stap op dat gebied.

Klik om in te zoomen

Klik om in te zoomen

DNA-onderzoek en traditionele genealogische methoden, zoals stambomen en historische documenten, gaan hand in hand. DNA kan iemand soms verder helpen waar het traditionele onderzoek doodloopt. Andersom is er vaak traditioneel genealogisch onderzoek vereist om een exacte door DNA-onderzoek ontdekte familieband vast te stellen.

We bieden via partners al enige jaren DNA-tests aan, en zullen dat blijven doen. Daarnaast we werken nu ook aan een service om DNA te matchen. Mensen die hun DNA hebben laten testen (door bedrijven als 23andMe, Family Tree DNA en AncestryDNA) kunnen nu gebruikmaken van de uitzonderlijke genealogische matchingfuncties van MyHeritage en profiteren daardoor extra van de DNA-tests die ze al hebben laten verrichten.

Deze gebruikers nodigen we uit om hun ruwe DNA-gegevens bij het testbedrijf te exporteren (dat gaat heel eenvoudig) en in MyHeritage te importeren. Zodra we onze DNA-matchingservice openen, ontvangen ze onmiddellijk gratis matches. DNA-matching kan in de toekomst een betaalde functie worden maar zal gratis blijven voor gebruikers die nu hun DNA-gegevens uploaden.

Als u al uw DNA al hebt laten testen, kunt u uw ruwe DNA-gegevens in MyHeritage importeren op het nieuwe DNA-tabblad in de stamboomprofielen. Open uw eigen DNA-tabblad door in de rechterbovenhoek van uw familiesite op uw naam te klikken en naar uw profiel te gaan.

Klik om in te zoomen

Klik om in te zoomen

U kunt niet alleen het DNA-tabblad voor uzelf openen maar ook het tabblad voor uw familieleden. Dat doet u in het linkerdeelvenster van de stamboom, zoals hieronder wordt getoond. Klik op de link om het DNA-tabblad op de profielpagina te openen. Daar kunt u de DNA-gegevens uploaden.

DNA gegevens uploaden vanuit de stamboom (klik om in te zoomen)

DNA gegevens uploaden vanuit de stamboom (klik om in te zoomen)

Volg op het tabblad de aanwijzingen voor het downloaden van de gegevens van een van de vermelde aanbieders. Schakel de selectievakjes in om akkoord te gaan met de voorwaarden en klik vervolgens op ‘Upload DNA data bestand(en)’.

DNA-tabblad (klik om in te zoomen)

DNA-tabblad (klik om in te zoomen)

Uw DNA-gegevens zullen bij MyHeritage veilig zijn en vertrouwelijk worden behandeld.

Onze service matcht u met anderen die DNA met u delen: familieleden met wie u een gemeenschappelijke voorouder deelt. U kunt de stambomen van de mensen die met u matchen bekijken (met uitzondering van levende personen) en de matches filteren op gemeenschappelijke achternamen of landstreken, om op de belangrijkste matches te focussen. U kunt met deze nieuwe technologie ook andere soorten matches bevestigen of verwerpen (bijvoorbeeld Smart Matches™ en Record Matches) en contact leggen om met nieuwe familieleden samen te werken. U profiteert van onze enorme internationale gebruikersgroep van 82 miljoen geregistreerde gebruikers en ook nog eens van de 10 miljoen geregistreerde gebruikers van Geni.com. U krijgt matches die u anders nooit zou ontvangen.

Hieronder vindt u antwoorden op enkele belangrijke vragen met betrekking tot deze aankondiging.

Waarom moet ik mijn ruwe DNA-gegevens naar MyHeritage uploaden?

Door het uploaden van uw gegevens ontvangt u matches met veel andere MyHeritage-gebruikers die hun DNA hebben laten testen. U hebt niets te verliezen: het is gratis en het blijft gratis voor degenen die hun DNA-gegevens nu uploaden.

Kan ik mijn DNA-gegevens bij MyHeritage verwijderen?

Ja. U kunt DNA-gegevens die u naar MyHeritage hebt geüpload op ieder gewenst moment verwijderen.

Mag ik de DNA-gegevens van iemand anders uploaden?

U mag de DNA-gegevens uploaden van zo veel testkits en familieleden als u maar wilt, onder voorwaarden dat ze daarin hebben toegestemd. Om dit te doen, gaat u naar het profiel van een familielid in de stamboom en klikt u op DNA-tabblad (ervan uitgaande dat u de sitebeheerder bent).

Ik heb mijn ruwe DNA-gegevens geüpload maar ik zie geen matches.

Dat komt doordat we nog bezig zijn met het afronden van de rapporten. U ontvangt bericht als de matchingservice binnenkort klaar is.

Wie heeft er toegang tot de DNA-gegevens?

U alleen. Niemand anders kan ze zien of zelfs maar weten dat ze zijn geüpload. Alleen degene die de gegevens heeft geüpload kan ze bekijken en ze op elk gewenst moment verwijderen. Gebruikers die een DNA-match met u hebben, kunnen uw DNA of e-mailadres niet zien. Ze moeten via MyHeritage contact met u opnemen.

Gaat MyHeritage nog andere DNA-rapporten aanbieden?

Ja, we willen in de toekomst ook rapporten over etnische en geografische oorsprong aanbieden. Die zullen ook gratis zijn voor gebruikers die nu hun DNA-gegevens uploaden.

Hoe importeer ik mijn DNA-gegevens in MyHeritage?

U kunt uw ruwe DNA-gegevens uploaden door u bij MyHeritage aan te melden, rechtsboven op uw naam te klikken en “Mijn profiel” te selecteren. Klik vervolgens op het DNA-tabblad in uw profiel. Daar ziet u duidelijke instructies. Ons vriendelijke supportteam staat voor u klaar om u indien nodig telefonisch of via e-mail een handje te helpen.

Wat als ik mijn DNA nog niet heb laten testen?

Alleen mensen die hun DNA door een gespecialiseerd bedrijf hebben laten testen, ontvangen onze gratis DNA-matches. Als u uw DNA nog niet hebt laten testen, verwijzen we u naar de aanbevolen DNA-tests van onze vertrouwde partners. U kunt het bedrijf uitkiezen dat het meest geschikt is voor uw onderzoeksdoeleinden. Houd er rekening mee dat deze DNA-tests niet gratis zijn. Zodra u de resultaten van uw DNA-test ontvangt, kunt u de gegevens naar MyHeritage uploaden.

Onze krachtige matchingtechnologieën worden door velen beschouwd als de beste op genealogisch gebied. Het doet ons veel plezier om DNA-matching aan ons arsenaal toe te voegen. We hopen dat het een doorbraak in uw stamboomonderzoek kan betekenen.

Veel plezier!

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt privé gehouden en wordt niet weergegeven.

 • Wim Olsthoorn

  juli 3, 2016

  mijn naam is Olsthoorn, willem Jacobus
  haplogroep I, groep I zie fig. 3.21

 • marc vercammen

  augustus 25, 2016

  Ik hoop via DNA te weten te komen op mijn opzoekingen die ik via deze site gedaan heb overeenkomen met wat ik gevonden heb