Hoe zag het leven van vrouwen er 100 jaar geleden uit?

Hoe zag het leven van vrouwen er 100 jaar geleden uit?

Het is vandaag, 8 maart, Internationale Vrouwendag. Op die dag vieren we de buitengewone prestaties van vrouwen door de eeuwen heen.

We besloten om onze collectie van meer dan 7 miljard historische records te doorzoeken om ons een voorstelling te kunnen maken van het leven van vrouwen in 1917, 100 jaar geleden.

Flappers:

Het woord “flapper” als beschrijving voor een jonge vrouw dook kort na de vorige eeuwwisseling voor het eerst op in Engelse kranten en later ook in de Verenigde Staten. Het werd aanvankelijk gebruikt voor levenslustige tieners (een term die toen nog niet werd gebruikt) en was later ook van toepassing op vrouwen met meer levenservaring.

De betekenis van het woord veranderde toen de Verenigde Staten aan de Eerste Wereldoorlog gingen deelnemen en jonge vrouwen in drommen de mannelijke beroepsbevolking moesten vervangen.

 

The Tacoma times – 2 januari 1917

 

De oorlogsinspanning:

De Verenigde Staten verklaarden in april 1917 de oorlog aan Duitsland.

The Spanish American – 14 april 1917

Velen waren er sceptisch over dat vrouwen traditionele mannenrollen op zich namen en achtten vrouwen alleen geschikt om voor het huishouden en de kinderen te zorgen. Toen de mannen ten strijde trokken, namen de vrouwen thuis niet alleen hun banen over maar zorgden ze daarnaast ook nog voor het huishouden en de kinderen. Daarmee ondersteunden de vrouwen de oorlogsinspanning op vele manieren en gingen ze zichzelf ook anders zien.

In 1917 waren er in Engeland meer dan honderd kinderdagverblijven waar kinderen van buitenshuis werkende vrouwen werden opgevangen. Tegen het einde van 1917 werkten er meer dan 250.000 Britse vrouwen als landarbeider. Ze bewerkten het land, melkten de koeien en plukten het fruit.

The Spanish American – 16 juni 1917

The Spanish American – 22 september 1917

The Spanish American – 22 september 1917

The Hays free press – 18 augustus 1917

The Spanish American – 16 juni 1917

The Kansas City Sun – 1 september 1917

The Kansas City Sun – 1 september 1917

Suffragettes:

De Eerste Wereldoorlog was gunstig voor het vrouwenkiesrecht en bevorderde de zaak van de suffragettes die daarvoor streden. Nu vrouwen mannenwerk deden en tegelijk het huishouden draaiende hielden, werden ze niet langer gezien als ondergeschikt aan mannen.

The Washington times – 29 juni1917

Suffragettes demonstreerden voor het Witte Huis van president Woodrow Wilson. Dit leidde in november 1917 tot de “Night of Teror”, waarin veel vrouwen werden gearresteerd voor demonstreren ter ondersteuning van een federaal amendement om vrouwen kiesrecht te verlenen. Lucy Burns (1879-1966) behoorde tot de suffragettes die toen werden gearresteerd.

The Washington Herald – 5 november 1917

The Washington Herald – 5 november 1917

Mode:

Ook de mode werd sterk beïnvloed door de Eerste Wereldoorlog. Eenvoud werd de trend. De taille werd losser, minder benadrukt en daalde richting de natuurlijke taille. Vrouwen droegen voorheen jurken tot op de kuit over bollende onderrokken die tot de enkel reikten.

Toen meer vrouwen tot de beroepsbevolking toetraden, ontstond er behoefte aan passende kleding. Er verschenen overhemdblouses en maatkostuums en vrouwen namen afscheid van de onhandige onderrokken.

The Spanish American – 14 april 1917

The Spanish American – 14 april 1917

The Spanish American – 10 november 1917

Wie waren de opmerkelijke vrouwen in uw familie? Wat deden uw vrouwelijke voorouders in 1917?