We zijn terug van Tribal Quest Siberië!

We zijn terug van Tribal Quest Siberië!

Een delegatie van MyHeritage is onlangs teruggekeerd van een derde  Tribal Quest expeditie. Ditmaal vervulden we onze missie om familiegeschiedenissen van afgelegen volksstammen op te tekenen in Siberië. Het team documenteerde gedurende een reis van een maand de verhalen van de Nenets, de bewoners van het Siberische schiereiland Jamal, om het unieke erfgoed van dit nomadische herdersvolk te bewaren.

De reis naar Siberië stelde ons voor bijzondere uitdagingen, vanwege de extreme weersomstandigheden en de transportproblemen. Het bezoeken van afgelegen families bleek bijna onmogelijk. Toch bood een bezoek aan de verre uithoeken van Siberië een zeldzame kans om het uitzonderlijke gezinsleven en de tradities van een stam in een spectaculaire omgeving te documenteren. ’s Nachts in de gloed van het noorderlicht en overdag omgeven door verblindend wit tot aan de horizon.

Hier is een korte video met hoogtepunten van de reis naar Siberië:

Voor diegenen die niet vertrouwd zijn met het Tribal Quest-project: het is een uniek initiatief dat MyHeritage begin 2016 is gestart met als doel om de familiegeschiedenissen van inheemse volken over de hele wereld te boekstaven en te bewaren. Onze levens en familietradities zijn ongeacht onze verschillende culturen en achtergronden gevormd door de generaties voor ons en we kunnen allemaal veel van onze voorouders leren.

Mensen die zeer afgelegen wonen, hebben vaak slechts beperkt toegang tot moderne technologie. Ze beschikken niet over de tools om hun rijke familiegeschiedenissen te digitaliseren en te bewaren. Ons doel is het opzetten van een database met deze verhalen van onschatbare waarde. Onze teams bezoeken overal ter wereld stammen en zijn voorzien van door ons ontwikkelde tools om de familiegeschiedenissen voor toekomstige generaties vast te leggen.

Eerder heeft het MyHeritage-team al afgelegen volksstammen in Namibië en Papoea-Nieuw-Guinea bezocht. In deze bijdrage spreken we over onze derde expeditie, om de familiegeschiedenissen van de Nenets op het Siberische schiereiland Jamal te documenteren.

De Nenets

Diep in de Siberische wildernis, aan de rand van Rusland, ligt Jamalië, waar een hechte nomadische gemeenschap kan worden gevonden. De Nenets zijn nomadische rendierhoeders die al generatieslang de traditioneelste en kleurrijkste cultuur van alle nomadische volken op aarde weten te bewaren. Er is nergens een boom te zien en de reflectie van de zon op de ongerepte witte sneeuw kan verblindend zijn. Her en der verspreid zien we rendierkudden en een enkele rendierslee.

Jamal betekent in de taal van de Nenets “rand van de wereld” en op het Jamal-schiereiland voel je ook echt dat je je aan de rand van de beschaving bevindt. Het is een van de minst bekende maar belangrijkste regio’s van de Russische Federatie. De Jamal-Nenetsische autonome okroeg bestrijkt een gebied dat ongeveer anderhalf keer zo groot is als Frankrijk. Het district ligt in het noorden van West-Siberië, noordoostelijk van de geografische grens tussen Europa en Azië boven de noordpoolcirkel. Tegenwoordig zijn er meer dan 10.000 nomaden die 300.000 tamme rendieren houden op de Arctische toendraweiden.

De tenten van de Nenets zijn bedekt met hertenhuiden ter beschutting tegen de bittere kou. Ze kleden zich in rendierbont en hun eiwitrijke dieet bevat veel rauw rendiervlees en vis.

Negen leden van de familie Taiberi, in leeftijd variërend van 3 tot 65.

Negen leden van de familie Taiberi, in leeftijd variërend van 3 tot 65.

De leden van het MyHeritage-team waren tijdens hun bezoek getuige van de speciale band tussen het herdersvolk en de rendieren. Het zijn de belangrijkste dieren in de regio en de levensstijl van de stam is totaal met de rendieren verweven. Ieder aspect van het leven van de Nenets is afhankelijk van rendieren: van voedsel, vervoer, kleding tot en met religie en zelfs handel. De migratiepatronen van de rendieren dicteren de bewegingen van de gemeenschappen. De Nenets leggen op zoek naar weidegronden jaarlijks duizenden kilometers af op handgemaakte houten rendiersleeën.

Het MyHeritage-team werd warm door de families onthaald in hun schaars verlichte en overvolle tenten. Wekenlang woonde de MyHeritage-delegatie bij de Nenets.

De teamleden Shachar en Golan delen een gezellig moment met jonge Nenets.

De teamleden Shachar en Golan delen een gezellig moment met jonge Nenets.

Golan Levi, het hoofd van de MyHeritage-delegatie, was verrast over de gastvrijheid van de Nenets:

‘De mensen die we hebben ontmoet waren fantastisch. Het was fascinerend om te zien hoe belangrijk familie voor hen is, hoe ze hun best doen om hen te beschermen. We leefden in hun midden, zaten rond de tafel met hen en spraken met hen over hun familiegeschiedenis en hun tradities. Ze vertelden ons alles over hun manier van leven en vooral over alles wat ze aan hun kinderen willen doorgeven. De mensen die we hebben ontmoet, waren zich direct bewust van het grote belang van het behoud van hun oude en unieke cultuur voor toekomstige generaties. Iedere ontmoeting om ons in de familiegeschiedenis te verdiepen werd gedocumenteerd en gefotografeerd. Het verzamelen van namen en datums bij de getuigenissen was een ingewikkelde taak. De persoonlijke getuigenissen werden uitgebouwd tot volledige familieverhalen.’

De leden van het MyHeritage-team konden in Siberië 13 stambomen bouwen, met in totaal meer dan 3000 mensen. Ze hebben duizenden foto’s gemaakt en vele uren video opgenomen, om het volk, hun dagelijks leven, hun omgeving en de familiebanden te documenteren.

Voor deze expeditie hebben de medewerkers van MyHeritage duizenden kilometers afgelegd.

Voor deze expeditie hebben de medewerkers van MyHeritage duizenden kilometers afgelegd.

We hebben het voorrecht dat we onze innovatieve technologieën kunnen gebruiken om geïsoleerd levende stammen toch van genealogisch onderzoek te laten profiteren. We geloven in het belang van het boekstaven van divers cultureel erfgoed dat verloren zou kunnen gaan voor toekomstige generaties.

Een driejarig meisje van de familie Serotteto.

Een driejarig meisje van de familie Serotteto.

Bezoek de Tribal Quest website voor meer informatie over de familiegeschiedenissen die we tijdens de expedities in Namibië en Papoea-Nieuw-Guinea hebben opgetekend. In de nabije toekomst zullen we meer materiaal over de Nenets in Siberië naar de website van Tribal Quest uploaden, met aandacht voor het volk, de cultuur en de familiebanden.

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt privé gehouden en wordt niet weergegeven.

  • Elly Mary Beekhuizen

    juli 11, 2017

    Fantastisch jullie reizen naar afgelegen gebieden waar boeiende mensen wonen en met jullie team geven jullie een prachtig verslag van dit initiatief. En de mensen daar krijgen zicht op hun roots wat stamboom betreft op schrift want dat hebben ze misschien al wel mondeling generaties lang aan elkaar verteld.