Alledaagse voorwerpen die onherkenbaar veranderd zijn

Reacties2

Hebt u zich ooit afgevraagd hoe alledaagse voorwerpen er vroeger uitzagen? Sommige dingen die we dagelijks gebruiken zijn zó gewoon dat we ons nauwelijks kunnen voorstellen hoe ze eruitzagen toen ze werden uitgevonden.

Neem bijvoorbeeld zonnebrillen. Die moeten de zon tegenhouden en de ogen beschermen tegen schadelijke uv-stralen. Er werd pas in het midden van de achttiende eeuw geëxperimenteerd met gekleurde glazen. Wat we nu herkennen als een “moderne zonnebril”, werd pas populair in het begin van de vorige eeuw. In het Canadian Museum of History in Gatineau, Quebec, wordt echter een zonnebril tentoongesteld die honderden jaren ouder is!

Een sneeuwbril van de Inuit (links)

De zonnebril links heet ook wel een sneeuwbril. Hij is gemaakt door de Inuit die aan de westkust van Alaska leefden. De bril is naar verluidt 800 jaar geleden door de Inuit mee naar Canada genomen. Ze werden met de hand uit bot of hout gesneden en waren voorzien van spleten om de ogen tegen het zonlicht te beschermen dat op de sneeuw en het ijs weerkaatst.

Hier zijn enkele andere alledaagse voorwerpen die er door de jaren heen totaal anders uit zijn gaan zien!

Sokken

Oudst bekende sokken (links), tentoongesteld in het Victoria and Albert Museum in Londen. Bron foto: David Jackson

We kennen tegenwoordig verschillende soorten sokken. Er zijn dikke sokken voor de winter, enkelsokken, kniekousen en zelfs teensokken, voor als we willen opvallen. De eerste sokken verschenen in Egypte tussen 300 en 500 n.Chr. Door de teenspleet zien ze er raar uit maar de Egyptenaren droegen ze met sandalen. Ze zijn opgegraven in de stad Oxyrhynchus aan de Nijl en worden nu tentoongesteld in het Victoria and Albert Museum in Londen.

Toiletpapier

We kunnen tegenwoordig geen dag zonder toiletpapier. Het gebruik van wc-papier voor sanitaire doeleinden is voor het eerst opgetekend in China in 589 n.Chr. Het werd pas in de veertiende eeuw grootschalig voor de handel geproduceerd. Modern toiletpapier werd in 1857 gefabriceerd en werd toen in stapels papieren vierkantjes verkocht. De eerste toiletrol zoals we die tegenwoordig kennen, verscheen rond 1880 in Groot-Brittannië.

Wasmachine

De eerste wasmachine zag het licht in 1858 maar zag er volledig anders uit dan de huidige machines. Het was een roterende wasmachine, gepatenteerd door Hamilton Smith. Andere machines konden 10 tot 15 kledingstukken tegelijk wassen maar vergden heel wat paardenkrachten!

Een vroege wasmachine (links)

De ontwikkeling ging verder en in 1874 bouwde William Blackstone (Indiana, VS) een andere versie van de wasmachine als verjaardagscadeau voor zijn vrouw. De machine verwijderde vuil en waste het uit de kleding. Bovendien was het de eerste wasmachine die was ontworpen voor thuisgebruik.

Boor

Hoewel er zelfs in het Romeinse Rijk al sprake was van boren, werd de eerste boor met overbrenging uitgevonden in het midden van de negentiende eeuw.

Boor uit het midden van de negentiende eeuw (links)

Reddingsvest 

Het reddingsvest is een van de meest gebruikte levensreddende middelen ter wereld maar dat was niet altijd het geval. In het begin van de twintigste eeuw waren reddingsvesten niet populair, omdat ze zo ongemakkelijk te dragen waren.

Vroeg twintigste-eeuws zwemvest (links)

Rolschaatsen

Rolschaatsen worden voor het eerst in 1743 genoemd maar er was toen sprake van iets heel anders dan tegenwoordig.

De vroegste versie van rolschaatsen (links)

De oude waren uiterst onhandig om te dragen en moeilijk te besturen. Het model waar we nu vertrouwd mee zijn, verscheen in de late jaren zeventig en was bedoeld om hockeyspelers binnenshuis te laten trainen.

Met dank aan MyHeritage-gebruiker Olga Mantzur, die onderzoek naar dit fascinerende onderwerp heeft verricht.

Kent u een voorwerp waar sinds de uitvinding niets meer aan is veranderd? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd

 • J. Chr. Besteman


  december 1, 2017

  rolschaatsen bestonden al in de jaren vijftig, in mijn omgeving was een rolschaatsbaan aan het Plesmanplein Haarlem.
  Het verhaal over hockeyspelers zal wel over ijshockey gaan niet over hockeyspelers die hebben niets aan rolschaatsen.

 • Lex van Boetzelaer


  december 2, 2017

  Leuk om hierover te lezen! U vraagt naar voorwerpen die sinds de uitvinding niet meer zijn veranderd. Dan kunnen we denken aan bijvoorbeeld het wiel en het mes. Hoogstens is het materiaal waarvan ze gemaakt zijn, nog veranderd.