Maak kennis met het MyHeritage Science Team

Reacties0

Het Science Team van MyHeritage bestaat uit getalenteerde wetenschappers met een grote passie voor genetica en de vurige wens om een bijdrage aan de wereld te leveren. Ze verrichten onderzoek en verbeteren onze technologieën, waarbij ze doorbraken realiseren in de analyse van DNA-gegevens. Hun doel is om onze gebruikers te leren begrijpen wie ze zijn en waar hun familie vandaan komt. Ze zoeken daarvoor verbanden tussen het DNA van gebruikers en hun familiegeschiedenis.

We willen u voorstellen aan de teamleden, zodat u hen wat beter leert kennen.

Yaniv

Professor Yaniv Erlich, Chief Science Officer van MyHeritage is onze DNA-ster. Hij geeft leiding aan het MyHeritage Science Team. In de periode dat hij zijn promotie tot doctor voorbereidde, woonde hij in bij dr. James Watson, de wetenschapper die samen met dr. Francis Crick de dubbelehelixstructuur van DNA ontdekte. Yaniv had toen nog geen enkel vermoeden dat hij zelf ook een DNA-pionier zou worden, die niet veel jaren later grote voorgang zou boeken op het gebied van genetica.

Yaniv behaalde een bachelorgraad in computationele neurowetenschappen aan de Universiteit van Tel Aviv en promoveerde tot doctor in de genomica aan het Cold Spring Harbor Laboratory. Hij was assistent-professor in de informatica aan de Columbia University. Tijdens zijn onderzoeken deed Yaniv baanbrekende ontdekkingen op het gebied van genetica en was hij wereldwijd van grote invloed op het gebied van DNA. Hij publiceerde talrijke artikelen in de prestigieuze wetenschappelijke tijdschriften Nature en Science en zijn werk ontving veel media-aandacht. Hij wordt vaak de “the genome hacker” genoemd. Yaniv eerdere projecten waren gericht op genetische ziekten, genetische privacy en de architectuur van DNA-opslag.

Yaniv is getrouwd en heeft twee kinderen die nu 6 en 3 jaar oud zijn. Zijn kinderen zijn ook gefascineerd door DNA en hebben het er thuis vaak over. Onlangs ontving hij een e-mail van een vriend wiens zoon een genetische aandoening heeft. Toen Yaniv de mutatie probeerde te beoordelen, vroeg zijn zoon hem wat hij aan het doen was. Yaniv legde aan zijn zoon uit dat hij zijn vriend probeerde te helpen, omdat die een kind heeft die een probleem met zijn DNA heeft. Zijn zoon was gefascineerd en begon hem allerlei vragen te stellen. Hoewel DNA bij zijn gezin in het bloed zit, probeert Yaniv er vooral voor te zorgen dat zijn kinderen open en nieuwsgierig blijven.

Als bioinformaticus geniet hij er nog het meest van dat zijn onderzoek het leven van mensen die hulp nodig hebben werkelijk verandert. Zo kon Yaniv mensen helpen met een zeldzame erfelijke aandoening, het syndroom van Goldenhar. Daar was in het verleden nog maar weinig onderzoek naar gedaan. Door het gemuteerde gen te isoleren en te lokaliseren, kon hij bepalen wie in het gezin dragers van de mutatie waren en kon hij toekomstige tests voor deze genetische mutatie ontwerpen. Hij vond ook de genen die twee zeldzame ziekten veroorzaken: het syndroom van Joubert bij Asjkenazische Joden en de ziekte Strümpell-Lorrain bij een Palestijnse familie. Hij is nog steeds verbaasd hoe een kleine wijziging in het DNA tragedies voor gezinnen kan veroorzaken en zeldzame ziekten bij mensen kunnen veroorzaken.

Yaniv werkte in zijn lab aan één project dat hij nooit zal vergeten. Het betrof een jong meisje dat met een ernstig misvormd gezicht in een kliniek was opgenomen. Haar moeder, grootmoeder en nicht hadden ook licht asymmetrische gezichten. Als geneticus wist hij dat er iets bijzonders aan de hand was. Het meisje had bovendien een vorm van kinderkanker ontwikkeld, en hij wilde haar helpen. Hij en zijn lab konden met behulp van technologie de genetische variatie bij het meisje en andere getroffen familieleden lokaliseren. Vervolgens ontdekten ze dat hetzelfde gemuteerde gen dat haar gezicht had misvormd ook met haar type kanker te maken had. Dergelijke doorbraken in genetisch onderzoek zijn niet alleen van invloed op individuele families maar hebben ook gevolgen voor toekomstige generaties.

Het team van Yaniv bestaat uit Daphna, Regev, Tal, Daniel, Miri, Yoav, Luis en Oron.

We vertellen iets meer over de andere leden van het wetenschappelijke team:

Yoav

Yoav draagt de titel van directeur DNA. Hij ondersteunt Yaniv bij het prioriteren van projecten en het begeleiden van het team. Yoav voltooide zijn bachelor in scheikunde en biologie aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, waar hij cum laude afstudeerde. Hij vindt het heerlijk om MyHeritage-gebruikers meer informatie over zichzelf en hun gezinnen te weten te laten komen. Hij komt oorspronkelijk uit Israël en woonde negen jaar lang in Californië. Zijn vrouw werkt als arts bij het Ichilov Hospital in Tel Aviv. Ze hebben twee dochters. Hij heeft een prachtige boxer die Bruno heet. In zijn vrije tijd houdt hij van spelen met zijn dochters, zwemmen, hardlopen, wandelen en kamperen.

Daphna

Daphna is senior bioinformaticus en heeft al zo lang als ze zich kan herinneren een passie voor genetica. Toen ze jonger was, verbaasde ze zich er altijd over dat kinderen met bruine ogen ouders met blauwe ogen konden hebben. Ze vroeg zich af of die kinderen waren aangenomen of een somatische mutatie hadden ondergaan. Toen ze ouder werd, besloot ze om werk te maken van haar interesse in genetica en behaalde ze een bachelor in biowetenschappen en bioinformatica. Daarna verhuisde ze van Israël naar zonnig Californië om aan de UCLA tot doctor in de menselijke genetica te promoveren. Ze verrichtte aan de UCLA ook postdoctoraal onderzoek op het gebied van cardiovasculaire genetica. Ze werkt graag bij MyHeritage, omdat ze haar genetisch onderzoek daar kan delen met iedereen die erin is geïnteresseerd. Vroeger was DNA een onderwerp dat uitsluitend in wetenschappelijke tijdschriften werd besproken en was alle informatie alleen beschikbaar voor een kleine kring van wetenschappers en artsen. Tegenwoordig kan iedereen zijn eigen DNA beoordelen en meer over zichzelf ontdekken. Ze is er trots op dat ze MyHeritage-gebruikers kan helpen bij de interpretatie van deze belangrijke en ingewikkelde informatie. Daphna is ook de moeder van drie meisjes, onder wie een tweeling. Ze houdt van het gezinsleven, haar hond Luka en uit dansen gaan. Ze volgt in haar vrije tijd ook zumba- en yogalessen.

Luis

Luis groeide op in Brazilië en de Verenigde Staten en behaalde zijn bachelor en master aan het MIT, met als specialisatie wiskunde en informatica. Tijdens zijn doctoraal aan het MIT ontving hij de Best Computer Science Masters Thesis Award voor zijn onderzoek naar automatisch leren. Onlangs verhuisde hij naar Tel Aviv. Hij is dol op de stad en alles wat hij te bieden heeft. Hij houdt van zijn werk bij MyHeritage, omdat hij zich daar steeds omgeven weet door getalenteerde, aardige en zorgzame collega’s. Iedereen met wie hij samenwerkt is net zo gepassioneerd door genetica als hijzelf, en net zo toegewijd aan de missie van het bedrijf. Hij is een expert in zelflerende systemen en ontwikkelt geavanceerde tools om DNA-gegevens te analyseren. Hij hoopt dat zijn werk gebruikers in staat stelt om zichzelf beter te begrijpen dan ooit tevoren.

Miri

Miri is bioinformaticus bij MyHeritage. Ze promoveerde tot doctor in de computationele biologie aan de Bar-Ilan Universiteit, waar ze menselijke immuunreacties bij kanker en ontstekingen bestudeerde. Als onderdeel van haar onderzoek schreef en publiceerde ze verschillende computerprogramma’s waarmee enorme hoeveelheden gegevens kunnen worden verwerkt en geanalyseerd. Ze richt zich bij MyHeritage momenteel op de etniciteitsschatting, die ze heeft helpen bouwen en nu verder ontwikkelt. Wat ze het leukst vindt van haar werk bij MyHeritage is dat iedere familiereünie als een persoonlijk succes wordt behandeld en dat het verrichten van familieonderzoek volledig serieus wordt genomen. Zij en haar man verwachten hun eerste dochtertje aan het einde van het jaar. Ze hebben al een kat en zien ernaar uit om hun gezin met nog meer kinderen en katten uit te breiden.

Regev

Regev woont al meer dan tien jaar in Israël en rondt momenteel zijn promotie tot doctor in de informatica aan de Universiteit van Tel Aviv af. Hij is gespecialiseerd in statistische genetica. Hij geniet ervan om te werken voor een bedrijf dat het leven van mensen op een persoonlijke manier beïnvloedt door middel van genealogie en DNA-onderzoek.

Daniel

Daniel is bezig met de voltooiing van zijn doctoraat in cognitieve neuropsychologie aan de Bar-Ilan Universiteit. Daar specialiseert hij zich in de genetische aspecten van het nature-nurture-debat. Hij was de eerste datawetenschapper in het wetenschappelijke team van MyHeritage DNA. Hij geniet van de uitdagingen van academisch onderzoek, die hij bij zijn werk voor MyHeritage nog steeds ervaart, en van het maken van een product dat van grote invloed is op de levens van mensen. Zijn eerste DNA-project bij MyHeritage was het ontwikkelen van de etniciteitsschatting. Als hij niet op zijn werk is, geniet hij van onmatig tv-kijken. Hij is geobsedeerd door BoJack Horseman, Atlanta en Game of Thrones. Hij was al een bingewatcher voordat de term bestond!

Tal

Tal kan zich geen dag herinneren waarop hij niet van computers hield! Hij behaalde zijn bachelor en master in informatica aan het Technion – Israel Institute of Technology en is bij MyHeritage werkzaam als bioinformaticus. Hij houdt ervan om de hele wereld over te reizen en spreekt vier talen: Hebreeuws, Engels, Duits en Japans. Als hij zijn perfecte programmeervaardigheden niet op kantoor inzet, werkt hij met zijn vrienden voor de lol aan programmeerprojecten.

Oron

Oron behaalde zijn bachelor in bioinformatica aan de Ben-Gurion Universiteit en zijn master in bioinformatica aan de Universiteit van Tel Aviv. Hij combineert datawetenschap met techniek om grote genetische datasets te benaderen. Hij voelt dat dit een fascinerende tijd voor de genetica is. We zijn allemaal opgegroeid zonder veel over onze persoonlijke genomen te weten maar dat zal snel en drastisch veranderen. Dit zal ongetwijfeld verstrekkende gevolgen hebben, niet alleen voor individuen maar voor de samenleving als geheel. MyHeritage behoort tot een kleine groep bedrijven en instellingen die bij deze revolutie zijn betrokken en hij is heel blij dat hij daar deel van uitmaakt. In zijn vrije tijd geniet hij van zijn gezin en speelt hij piano en gitaar. Daarnaast heeft alles wat met eten te maken heeft zijn warme belangstelling!

MyHeritage wetenschappelijke gebruikersonderzoek

Het team is momenteel bezig met het meest uitgebreide onderzoeksproject dat MyHeritage ooit heeft uitgevoerd. Het onderzoekt de relatie tussen genetica en gedrag, persoonlijke kenmerken en cultuur. We hopen daarbij samen interessante genetische ontdekkingen te doen.

We proberen aan de hand van hun genen te ontdekken wat mensen hetzelfde maakt en wat ze verschillend maakt. We hebben uw hulp nodig om dat te laten slagen! Niemand anders is precies hetzelfde als u, dus uw antwoorden zullen ons gegarandeerd iets vertellen waar we zonder uw hulp nooit achter kunnen komen.

U zult vragen krijgen over uw geografische herkomst, lichamelijke kenmerken, hobby’s, beroepen, persoonlijke gezondheid, de gezondheid van uw familie, eetgewoonten, welzijn, politieke opvattingen, links- of rechtshandigheid, slaapgewoonten en humor. Al uw persoonlijke gegevens, zoals uw naam en e-mailadres, worden verwijderd voordat we uw antwoorden samenvoegen met de antwoorden van vele andere MyHeritage-gebruikers. De enquêtes zullen binnenkort van start gaan en het is mogelijk dat u een uitnodiging ontvangt om deel te nemen.

We hopen dat u het leuk vond om de mensen achter het Science Team beter te leren kennen.

Houd het team in de gaten bij volgende innovaties!

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd