Hoe Nederlandse historische kranten verslag deden van de Spaanse griep in 1918

Hoe Nederlandse historische kranten verslag deden van de Spaanse griep in 1918

Reacties

Anno 2020 houdt de Corona-crisis de wereld in zijn greep. Het is een uitzonderlijke situatie die de volksgezondheid wereldwijd betreft. Heeft iets dergelijks ooit eerder plaatsgevonden? Al is de huidige gebeurtenis uniek in zichzelf, MyHeritage heeft onderzocht hoe Nederlandse kranten schreven over de uitbraak van de Spaanse griep van 1918. In historische kranten ontdekten we een aantal opmerkelijke artikelen die ons laten zien, hoe er in die tijd verslag werd gedaan van de toen heersende pandemie. Wat hebben onze voorouders ruim honderd jaar geleden meegemaakt? Er zijn hier en daar opvallende gelijkenissen met het heden. Ook het toonaangevende Nederlandse weekblad Elsevier wijdde een artikel aan dit onderwerp.

Hieronder volgt een selectie van interessante voorbeelden:

Het Algemeen Handelsblad van 31 oktober 1918 meldt dat er sprake is van sluiting van scholen, een opvallende overeenkomst met de huidige situatie. En net als nu, werd over kinderen en buitenspelen druk vergaderd. Anno 1918 vond er overleg plaats met ‘den Bond voor Vacanciebezigheid’ om leerlingen bij goed weer in de buitenlucht bezig te houden.

Het Haarlems Dagblad van 29 oktober 1918 houdt een pleidooi voor ‘Frissche lucht’, wat wordt gezien als ‘vereischte’ ter bestrijding van de ziekte.

De Tilburgse Courant van 1 augustus 1918 bericht dat de bedrijvigheid werd aangetast. Fabrieken in Uitgeest moesten de boel draaiende houden met veel minder werknemers dan normaal. Ook meldt de krant problemen die ontstonden in Gouda.

De Graafschap-bode van 29 oktober 1918 bericht over de afgelaste weekmarkt in Almelo, en dat ‘meestal personen tussschen 20 en 40 jaar het slachtoffer der ziekte’ worden.

De Maas en Scheldebode van 16 november 1918 doet verslag van een tramconducteur die zich niet aan de voorzorgsmaatregelen houdt, en een passagier die daar behoorlijk aanstoot aan neemt. De eerste is van mening dat ‘niezen zoo lekker oplucht’, waar de laatste spreekt over een ‘schandaal om hier in die smerige lucht 30 mensen te besmetten!’

Wellicht kan in deze uitzonderlijke tijden de gedachte tot troost zijn, dat onze voorouders zich ruim honderd jaar geleden ook door een wereldwijde crisis hebben moeten slaan. Onze wens voor u allen in deze huidige tijd: blijf veilig en blijf gezond.

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd