De index voor de Amerikaanse volkstelling van 1950 voor Guam en de Panamakanaalzone staat nu live

De index voor de Amerikaanse volkstelling van 1950 voor Guam en de Panamakanaalzone staat nu live

Het verheugt MyHeritage om de volgende tranche van geïndexeerde records (en de bijbehorende scans) te publiceren. Dit keer betreft het de grondgebieden Guam en de Panamakanaalzone. Er zijn vandaag hiermee 119.246 records toegevoegd, wat het totale aantal in de collectie op 1.966.822 brengt. Alle records kunnen gratis worden doorzocht, bekeken en aan uw stamboom op MyHeritage worden toegevoegd!

Doorzoek de collectie Verenigde Staten volkstelling van 1950

Guam

Guam is een eiland in het westen van de Stille Oceaan. Het is het meest westelijke grondgebied van de Verenigde Staten en het is nog steeds een strategische militaire buitenpost. Het eiland heeft veel culturele overeenkomsten met de nabijgelegen eilanden van de Filippijnen, Polynesië en Melanesië. Guam wordt al sinds 1500 of 1400 voor onze jaartelling bewoond door de Chamorro’s. Bijna 3000 jaar nadien, op 26 januari 1565, claimde Spanje het eiland als het zijne. Sindsdien was het een buitenpost voor Spaanse handelsschepen. Op 21 juni 1898, tijdens de Spaans-Amerikaanse Oorlog, veroverden de Verenigde Staten Guam op Spanje. Het eiland werd daarna uitgeroepen tot officieel VS-grondgebied en werd een militaire buitenpost voor de Amerikaanse marine. Tijdens de Tweede Wereldoorlog veroverden de Japanners Guam. Dat gebeurde enkele uren na de aanval op Pearl Harbor op 8 december 1941. De Japanse bezetting duurde twee en een half jaar en in die tijd werd de bevolking van Guam onderworpen aan dwangarbeid, martelingen en executies. Op 21 juli 1944 heroverden de VS het eiland op de Japanners. Die dag wordt nu gevierd als Bevrijdingsdag.

Panamakanaalzone

De Panamakanaalzone was van 1903 tot 1979 een grondgebied van de Verenigde Staten krachtens het zogeheten Hay-Bunau-Varilla-verdrag. In het verdrag verkregen de VS van Panama de rechten om het Panamakanaal te bouwen en het kanaal en het aangrenzende land als grondgebied te onderhouden. De Panamezen streden er tientallen jaren voor om het verdrag open te breken en het kanaal in eigendom te krijgen. Tenslotte sloten de VS en Panama de Torrijos-Carter-verdragen waarin de VS het Panamakanaal met ingang van 1979 als gebiedsdeel opgaven en beloofden het tegen 1999 weer in eigendom terug te geven.

Een prachtige vondst in de volkstelling van 1950

In de scans van de collectie MyHeritage Verenigde Staten volkstelling van 1950 vinden we de eerste vermelding van de singer-songwriter Bob Dylan. Bob heette bij zijn geboorte Robert Allen Zimmerman. Hij is 8 jaar oud tijdens de Amerikaanse volkstelling van 1950. De volkstelling vermeldt zijn vader, Abe, als 38-jarige en zijn moeder, Beatrice, als 34-jarige. Het beroep van Abe wordt omschreven als boekhouder bij een elektronicazaak. Bob heeft een jonger broertje, David, die ten tijde van de volkstelling 4 jaar oud is.

Vermelding van Bob Dylan in de Amerikaanse volkstelling van 1950

Vermelding van Bob Dylan in de Amerikaanse volkstelling van 1950

Samenvatting

Het verheugt ons om de nieuwste tranche van de MyHeritage-collectie Verenigde Staten volkstelling van 1950 vrij te geven. Het betreft dit keer Guam en de Panamakanaalzone. Deze index en de bijbehorende scans zullen nog tientallen jaren een belangrijke onderzoeksbron vormen voor familiehistorici, genealogen, sociale wetenschappers en andere onderzoekers.

Het doorzoeken en bekijken van de records van de collectie Verenigde Staten volkstelling van 1950 is gratis.

Als u een stamboom op MyHeritage hebt, dan waarschuwt onze Record Matching-technologie u automatisch als er matches zijn tussen records in deze collectie en uw verwanten. U hebt dan de mogelijkheid om de record te bekijken en te beslissen of u de nieuwe informatie aan uw stamboom wilt toevoegen. Record Matches voor de collectie Verenigde Staten volkstelling van 1950 zijn gratis.

We wensen u veel plezier met de Amerikaanse volkstelling van 1950!