MyHeritage voegt één miljoen emigratierecords uit Noorwegen toe

MyHeritage voegt één miljoen emigratierecords uit Noorwegen toe

Wij zijn verheugd aan te kondigen dat wij onlangs één miljoen immigratieregisters uit Noorwegen van 1867-1973 hebben toegevoegd. In de 19e en 20e eeuw verlieten naar schatting 800.000 Noren hun vaderland, voornamelijk om economische redenen. Velen die op boerderijen werkten verloren hun baan als gevolg van de industrialisatie van de landbouw, en velen zochten elders betere kansen. De meerderheid van deze emigranten vestigde zich in de Verenigde Staten, hoewel ook aanzienlijke aantallen naar Canada, Australië en andere landen gingen. Als u Noorse voorouders hebt die in deze periode uit Noorwegen emigreerden, kan deze collectie een waardevolle momentopname bieden van hun leven.

Onderzoek Noorwegen, Emigratieregisters, 1867–1973

Deze verzameling registers werd tussen 1867 en 1973 aangelegd door lokale politie-afdelingen die emigranten moesten bijstaan die Noorwegen verlieten naar buitenlandse havens. Dienovereenkomstig worden deze registers soms aangeduid als de Noorse politie-emigratielijsten.(Emigrasjonsprotokoll in het Noors).

Deze registers bevatten voor elke emigrant zijn of haar naam, geslacht, vertrekdatum of -jaar, en laatst bekende verblijfplaats. Afhankelijk van de periode kunnen ook andere gegevens worden vermeld: de geboortedatum en geboorteplaats van de emigrant, burgerlijke staat, opgegeven bestemming, alsook het schip of de scheepvaartmaatschappij die hen uit Noorwegen zou vervoeren. De meeste schepen in deze periode vervoerden passagiers naar grotere havens in Europa of op de Britse eilanden, waar de emigranten werden overgeladen op andere schepen voor hun reis over de oceaan.

Vanaf 1867 kreeg de Noorse politie de taak erop toe te zien dat de emigranten eerlijk werden behandeld, omdat zich onethische praktijken hadden ontwikkeld bij sommige maatschappijen en hun agenten die tickets verkochten om passagiers naar het buitenland te vervoeren. Emigranten werden op gevaarlijk overvolle schepen geplaatst en sommigen werden misleid tot het ondertekenen van contracten om de kosten van hun ticket geheel of gedeeltelijk te dekken door middel van gewetenloze en onrechtmatige arbeidseisen bij aankomst op hun bestemming. De hervormingen die tussen 1867 en 1869 door de Noorse regering werden ingevoerd, waren bedoeld om dergelijke roof praktijken tegen emigranten die uit Noorse havens vertrokken, te voorkomen.

Deze registers zijn geen “passagierslijsten”, maar eerder registers van mensen die hun voornemen om te emigreren kenbaar maakten door tickets te kopen en de begeleidende contracten te tonen die sinds 1867 door de Noorse wet werden vereist. Om een biljet te kopen moest men op het politiebureau verschijnen met een goedgekeurde agent en een goedgekeurd contract, die door de politie werden geïnspecteerd. Emigranten werden in deze registers ingeschreven naarmate zij op het politiebureau verschenen, zodat zij niet zijn gegroepeerd volgens de schepen waarmee zij zouden vertrekken, de exacte vertrekdatum of de bestemming; zij zijn eenvoudigweg op volgorde van verschijning vermeld. Gewoonlijk vertrokken de emigranten binnen enkele dagen na hun inschrijving in deze registers.

Ongeveer 25% van de migranten keerde uiteindelijk naar huis terug, aangezien niet iedere emigrant succes had in het buitenland. Niettemin heeft de overgrote meerderheid van de Noren ten minste één voorouder die reisde en zich vestigde in de Verenigde Staten of in het buitenland.

Voorbeeld

Emigratie Registers Records of Oline en Amalie Evenstad [Credit: MyHeritage Norway, Emigratie Registers, 1867–1973]

Emigratieregister Records of Oline en Amalie Evenstad [Bron: MyHeritage Noorwegen, Emigratieregisters, 1867–1973]

Een record van de grootmoeder en overgrootmoeder van actrice Linda Evans, Amalie en Oline Evenstad, komt voor in deze historische record collectie. De registers vermelden Oline Evenstad op 44-jarige leeftijd met haar dochter Amalie. Ze waren van plan hun huis in Oslo, Noorwegen, te verlaten om te emigreren naar Ada, Minnesota, aan boord van een schip met de naam Angelo.

Samenvatting

Wij hopen dat deze waardevolle collectie nieuwe wegen zal openen voor uw familiegeschiedenis onderzoek. Het doorzoeken van deze collectie op MyHeritage is gratis. Om deze gegevens te bekijken of om gegevens in uw stamboom op te slaan, heeft u een Data- of Compleet abonnement nodig.

Als u een stamboom op MyHeritage heeft, zal onze Record Matching technologie u automatisch informeren als records uit deze collecties overeenkomen met uw verwanten. U zult dan in staat zijn om het record te bekijken en te beslissen of u de nieuwe informatie aan uw stamboom wilt toevoegen.

Veel plezier met de nieuwe collectie!