MyHeritage voegt hoogwaardige scans toe aan de collectie Noorwegen volkstelling van 1910

MyHeritage voegt hoogwaardige scans toe aan de collectie Noorwegen volkstelling van 1910

We hebben onlangs de MyHeritage collectie Noorwegen Volkstelling van 1910 bijgewerkt met prachtige scans van de originele volkstellingsdocumenten. Dit belangrijke project is tot stand gekomen in samenwerking met het Nationaal Archief van Noorwegen. Door de toevoeging van scans wordt deze waardevolle collectie een nog rijkere bron van informatie over personen die in 1910 in Noorwegen woonden. De scans kunnen namelijk informatie bevatten die niet in de oorspronkelijke index is opgenomen – bijvoorbeeld iemands beroep. Als u Noorse roots hebt, vindt u wellicht spannende details over uw voorouders uit deze cruciale periode in de Noorse geschiedenis.

Doorzoek de collectie Noorwegen volkstelling van 1910

De collectie bevat namen, geslachten, woonplaatsen, relaties, burgerlijke staat, geboorteplaatsen en, voor de meeste mensen, volledige geboortedatums. Volkstellingen bevatten zelden volledige geboortedatums (dag van de maand, maand en jaar), waardoor dit een belangrijke geboorte-index is, met deze gedetailleerde informatie voor bijna iedereen die in 1910 in Noorwegen woonde.

De Noorse volkstelling van 1910 was de eerste volkstelling nadat Noorwegen zich in 1905 van Zweden had afgescheiden. De nationale trots vierde toen hoogtij. Veel Deense en Zweedse stads- en gemeentenamen waren vervangen door traditionele Noorse namen. Zo werd bijvoorbeeld de hoofdstad Christiania, zo genoemd naar de Deense koning Christiaan IV, in 1924 weer Oslo genoemd.

De volkstelling werd aangevangen op donderdag 1 december 1910 en ging de daaropvolgende werkdagen door tot iedereen was geteld. Als gevolg van de Noorse privacywetgeving, die publieke toegang gedurende 100 jaar beperkt, kwam de volkstelling van 1910 pas in 2010 publiek beschikbaar. Deze verschillen met de volkstelling van 1900 zijn als volgt:

    • De volkstelling van 1910 bevat een volledige geboortedatum voor alle vermelde personen. De volkstelling van 1900 vermeldde alleen volledige geboortedatums voor kinderen jonger dan twee jaar.
    • Er zijn meer details over emigratie en repatriëring opgenomen.
    • Mensen die werkloos waren, moesten dit in de volkstelling van 1910 vermelden.
    • Scheepsbemanningen werden alleen opgenomen als ze zich in Noorse havens en wateren bevonden. Noorse schepen in buitenlandse havens en wateren werden niet geteld.

Voorbeeld

Deze collectie bevat een vermelding voor Roald Amundsen, de Noorse poolreiziger die in 1911 de eerste tocht naar de Zuidpool maakte. Toen de telling werd uitgevoerd, was hij al onderweg naar Antarctica. Zijn team bereikte de Zuidpool iets meer dan een jaar later. De volkstelling vermeldt zijn geboortedatum en -plaats, 16 juli 1872 in Borge; zijn toenmalige leeftijd, 37; zijn woonplaats in 1910, Uranienborg, Nesodden, Akershus, Noorwegen; en zijn burgerlijke staat, ongehuwd. Er is ook vermeld dat hij “tijdelijk afwezig” is.

Record of Roald Amudsen in the 1910 Norway Census collection on MyHeritage

In kolom 9a, waarin iemands beroep staat, kunt u gemakkelijk lezen dat Roald Amundsen “kaptein, polarforsker” was, dus “kapitein, poolvorser (poolreiziger)”.

Detail from record of Roald Amudsen in the 1910 Norway Census collection on MyHeritage

Detail uit de gegevens van Roald Amudsen in de collectie 1910 Noorwegen volkstelling op MyHeritage.

Samenvatting

Deze update van de collectie 1910 Noorwegen volkstelling biedt scans van hoge kwaliteit die uw onderzoek naar uw Noorse familiegeschiedenis zullen verrijken en nieuwe wegen voor ontdekkingen kunnen openen.

Het doorzoeken van deze collectie is gratis. Om deze records te bekijken of in uw stamboom op te slaan, is een Data- of Compleet abonnement vereist.

Als u een stamboom op MyHeritage hebt, dan waarschuwt onze Record Matching-technologie u automatisch als er matches zijn tussen records in deze collectie en uw verwanten. U hebt dan de mogelijkheid om de record te bekijken en te beslissen of u de nieuwe informatie aan uw stamboom wilt toevoegen.

Veel plezier!

Doorzoek nu de collectie Noorwegen volkstelling van 1910