Miljoenen Scandinavische krantenpagina’s toegevoegd aan OldNews.com

Miljoenen Scandinavische krantenpagina’s toegevoegd aan OldNews.com

Met trots kondigen we de toevoeging aan van 11,6 miljoen nieuwe Scandinavische krantenpagina’s aan OldNews.com, de innovatieve website voor historische kranten, van MyHeritage. Met OldNews.com kunnen genealogen, onderzoekers en geschiedenisliefhebbers artikelen over mensen en gebeurtenissen door de geschiedenis heen zoeken, opslaan en delen.

De nieuwe inhoud omvat historische lokale, regionale en nationale kranten en tijdschriften uit Zweden, Finland, Denemarken, IJsland, Noorwegen, Groenland en de Faeröer eilanden, met artikelen die teruggaan tot 1666, maar vooral uit de 19e eeuw.

De nieuwe Scandinavische inhoud is geïndexeerd en kan worden doorzocht op OldNews.com. Het is ook toegevoegd aan MyHeritage, waarbij de volledige afbeeldingen voor de krantenpagina’s beschikbaar zijn op OldNews.com via directe links vanuit MyHeritage.

Noorse kranten verkennen

Kranten zijn essentieel voor genealogisch onderzoek, omdat ze rijke informatie kunnen bevatten over mensen en de gebeurtenissen in hun leven door middel van verhalen, overlijdensberichten en andere essentiële vervangingsgegevens, zoals geboorte-, huwelijks- en overlijdensberichten. Daarnaast kunnen verenigingspagina’s en verhalen van lokaal belang gedetailleerde verslagen bevatten van activiteiten en gebeurtenissen in de gemeenschap en vaak meer informatie geven over de betrokken mensen die uw familiegeschiedenis tot leven brengen en ook inzicht geven in de historische context.

Als u Noorse roots heeft en uw familiegeschiedenis verkent, zult u deze Noorse kranten zeker nuttig vinden. We hebben ze uit verschillende bronnen op één plek verzameld, waardoor het gemakkelijker dan ooit is om ze te doorzoeken.

De kracht van OCR-technologie

Bij OldNews.com wordt al onze nieuwe inhoud gescand met behulp van de nieuwste optische tekenherkenningstechnologie (OCR) en uitgebreid met geavanceerde algoritmen die intern zijn ontwikkeld door MyHeritage.

Terwijl de meeste publicaties op OldNews.com het standaard Romeinse lettertype gebruiken, bevat de Scandinavische krantencollectie verschillende publicaties met het complexere Fraktur-lettertype. Dankzij onze OCR-technologie zijn zelfs deze ingewikkeldere lettertypen met hoge nauwkeurigheid geïndexeerd. Deze verbetering vergroot uw kansen aanzienlijk om nieuwe vondsten te ontdekken die u bij uw eerdere zoekopdrachten misschien zijn ontgaan.

Krantenpagina van OldNews.com (publicatie Götheborgs Allehanda, 9 juni 1807, Göteborg, Göteborg och Bohus, Zweden)

Voorbeelden van artikelen uit de Scandinavische kranten

De Zweedse krant Nya Mjölbyposten berichtte op 20 juli 1897 over de lancering van een gedurfde Zweedse poolexpeditie onder leiding van Salomon August Andrée, die eropuit ging om het Noordpoolgebied per heteluchtballon te verkennen. Gevuld met hoop en de geest van ontdekking, sprak deze ambitieuze reis tot de verbeelding van het publiek. Het avontuur eindigde echter tragisch toen de ballon op het ijs neerstortte, wat leidde tot de uiteindelijke dood van Andrée en zijn bemanning. Dit artikel biedt een kijkje in de blijdschap en het optimisme dat het begin van hun noodlottige expeditie markeerde.

Nya Mjölbyposten-publicatie, 20 juli 1897. De kop luidt: “Naar de Pool! Andrée is opgestaan.”

Meer over deze gedurfde avonturier en zijn tragische einde lees je op Wikipedia.

De Noorse krant Bergens Tidende berichtte op 14 augustus 1882 over een levendig vertrek van soldaten uit Trondheim ter ere van het historische besluit van de hoogste wetgevende macht van Noorwegen om eerder dat jaar het parlementarisme over te nemen. Het artikel beschrijft hoe het bedrijf van kapitein Gregersen hun veldmanoeuvres afrondde en tussen een menigte toeschouwers aan boord ging. Toen het stoomschip het vertrek aankondigde, riep een stem vanaf het dek: ‘Lang leve het besluit van 9 juni 1880 en het beleid van de grote meerderheid’, wat gejuich en applaus uitlokte bij de aanwezigen. Dit levendige verslag is een geweldig historisch kijkje in de gemeentelijke en politieke tijdsgeest van die tijd in Noorwegen.

Publicatie van Bergens Tidende, 14 augustus 1882. De titel luidt: "Captain Gregersen's Company."

In april 1877 berichtte de Slagelse-Posten over de inspanningen in Odense, Denemarken, om een ​​gedenkteken op te richten voor de geliefde dichter Hans Christian Andersen. De stad, waar Andersen zijn jeugd doorbracht, was van plan zijn nalatenschap te eren met een standbeeld omringd door figuren uit zijn verhalen. Ondanks eerdere tegenslagen werd er opnieuw enthousiasme aangewakkerd door het voorstel van de Deense beeldhouwer Hasselriis, met gedetailleerde plannen voor een 5,5 meter hoog monument, dat naar schatting 50.000 kronen zou kosten. De gemeenteraad van Odense vormde een commissie om toezicht te houden op dit eerbetoon, vertrouwend op zowel lokale als internationale steun voor het herdenken van Andersens mondiale invloed in zijn geboortestad.

Slagelse-Posten-publicatie, 26 april 1877. De titel luidt: ‘Een gedenkteken voor de dichter H. C. Andersen.’

In de uitgave van 21 december 1909 van de Finse krant Uusi Suometar staat een advertentie voor een speciale editie van het beroemde Finse boek Seitsemän veljestä (De zeven broers) van Aleksis Kivi. Deze specifieke editie, oorspronkelijk gepubliceerd in 1870, onderscheidt zich door de illustraties van de beroemde Finse schilder Akseli Gallen-Kallela. In de advertentie wordt het boek trots uitgeroepen tot ‘het beste uit de Finse literatuur’.

Uusi Suometar-publicatie, 21 december 1909. De kop luidt: “Tot de beste producten van de Finse literatuur en kunst behoren A. Kivi, Seven Brothers”

Zo zoekt u in de Scandinavische kranten op OldNews.com

Bezoek OldNews.com om deze collecties te doorzoeken. Als u vervolgens al een MyHeritage-account heeft, klikt u op ‘Inloggen’ rechtsboven op de pagina en gebruikt u dezelfde inloggegevens die u gebruikt om in te loggen op MyHeritage. Heeft u nog geen account, maak dan gratis een nieuw account aan.

Vul in het veld ‘publicatieplaats’ een land in om eenvoudig door de publicaties voor dat specifieke land te zoeken.

Wanneer u een zoekopdracht uitvoert, worden de resultaten snel weergegeven, waarbij uw zoektermen geel gemarkeerd zijn.

Voor het bekijken en downloaden van de krantenpagina’s op OldNews.com is een jaarlijks OldNews.com Pro-abonnement vereist. U kunt een gratis proefperiode van zeven dagen starten om de inhoud te verkennen voordat u een jaarlijks OldNews.com Pro-abonnement afsluit.

Zo zoekt u in de Scandinavische kranten op MyHeritage

De nieuwe Scandinavische kranten zijn ook in één nieuwe collectie op MyHeritage geplaatst.

Zoeken door deze nieuwe Scandinavische collecties op MyHeritage is gratis. MyHeritage-abonnees kunnen een tekstfragment uit de krant bekijken en moeten upgraden naar het nieuwe MyHeritage Omni-abonnement om de volledige krantenafbeeldingen op OldNews.com te bekijken.

Het MyHeritage Omni-plan is een one-stop-shop voor genealogie en een superset van het Complete-plan van MyHeritage. Het omvat volledige toegang tot alle functies en inhoud op MyHeritage, beschikbaar met het Complete-abonnement, plus alle kranten op OldNews.com, een Geni.com Pro-abonnement, alle 2.000+ genealogie- en DNA-webinars op Legacy Family Tree Webinars en onbeperkt scannen van foto’s met behulp van de mobiele apps van MyHeritage.

Samenvatting

We zijn blij de toevoeging van 11,6 miljoen nieuwe Scandinavische krantenpagina’s aan OldNews.com en MyHeritage aan te kondigen. OldNews.com is hard op weg de beste website te worden voor historische kranten van over de hele wereld. De komende weken zal er een extra set van 1,7 miljoen krantenpagina’s uit Noorwegen worden toegevoegd, dus houd het in de gaten!

Zoek in Scandinavische kranten op OldNews.com en ontdek meer over je voorouders en hun leven!