

Louis Jacques Mandé Daguerre (*18 november 1787, Parijs, + 10 juli 1851, Bry-sur-Marne) wordt beschouwd als één van de uitvinders van de fotografie, in ieder geval is hij de bekendste.
Hij vond het diorama uit en in 1826 maakte hij samen met de Fransman Nicéphore Niépce de eerste succesvolle foto. Daarna nam hij de ontwikkeling van een methode om op snellere wijze foto’s te maken ter hand.
In 1837 (na de dood van Niépce) vond Daguerre de daguerreotypie uit, een methode waarbij op grote schaal foto’s konden worden ontwikkeld. Het procedé waarbij een gepolijste, met kwikdampen geprepareerde plaat werd gebruikt leverde positieve, gespiegelde beelden die niet gereproduceerd konden worden. De beelden waren wel zeer gedetailleerd.
De eerste foto grafische afbeelding van een mens is genomen in 1838. De afbeelding toont een drukke weg, maar omdat de belichtingstijd ruim 10 minuten bedroeg werd het verkeer niet vastgelegd doordat het te veel bewoog. Alleen de man linksonder, die bezig was zijn laarzen te laten poetsen, is zichtbaar omdat deze lang genoeg stilstond om te worden geregistreerd.
Louis Daguerre werd opgenomen in de exclusieve Orde “Pour le Mérite”. Hij is één van de 72 Fransen wiens namen op de Eiffeltoren gegrift staan.
De vroegst bekende daguerreotype uit Suriname is die van de zwangere Maria Louise de Hart en Johannes Ellis genomen anno 1846. De eerste foto van Abraham Lincoln uit dezelfde periode is ook een daguerreotype.