Wanneer is het uw naamdag?

Wanneer is het uw naamdag?

De naamdag is de gedenkdag van de heilige naar wie een katholiek of orthodox genoemd is (meestal tijdens de doop, de zogenaamde doopnaam). De naamdagen vallen in het algemeen op de sterfdag van de betreffende heilige. Een bekend voorbeeld is Sint-Nicolaas. Hij stierf volgens de overlevering op 6 december in het jaar 342.

Vieringen

In Nederland en Vlaanderen is het niet gebruikelijk om iemands naamdag te vieren. Een uitzondering vormen enkele plaatsen in Limburg. In andere landen is de naamdag vaak belangrijker dan de verjaardag. Zo viert men op Cyprus de naamdagen op een kleurrijke wijze en brengen de dorpsbewoners op de dag van de heilige rond de kerk of het klooster  allerlei producten aan de man, inclusief de plaatselijke lekkernijen. Ook in Italië, Spanje, Griekenland, Rusland, Hongarije, Servië, Roemenië, Polen, Slowakije, Tsjechië en Bulgarije wordt de naamdag gevierd.

Eigen naamdag

In deze landen krijgt iedereen een orthodoxe of katholieke naam bij de doop. Iedereen heeft dus zijn eigen naamdag. In Nederland kan echter vaak met een beetje puzzelen ook een naamdag gevonden worden bij een voornaam. Soms zijn er bij een bepaalde naam twee naamdagen. In dat geval wordt de dag gekozen die het dichtst bij de verjaardag ligt. Of het is de eerst volgende naamdag na de verjaardag.

Er zijn lijsten met naamdagen te vinden waarin de voornamen naast de naam van de Heilige vermeld staat. Zo is het wel leuk te zien dat 27 januari de naamdag is van mensen met de naam Tim. Daarop herdenkt men de heilige Timoteüs.  Zie Lijst van naamdagen – januarifebruarimaartaprilmeijunijuliaugustusseptemberoktobernovemberdecember

Allerheiligen

Als iemand geen naamdag heeft, wordt deze gevierd op Allerheiligen. Voor de Grieks-orthodoxe Kerk valt deze dag op de dag na Pinksteren. Dus niet op 1 november.

Het maakt meestal niet uit of een naam tot een mannelijke of vrouwelijke heilige behoort. Bijna alle namen kunnen aan zowel zonen als dochters worden gegeven. Zo kan, in het eerder voorbeeld van Sint Nicolaas, de naam voor dochters veranderd worden in Nicoletta of Nicole.

De naamdag wordt gevierd met uitgebreid eten, gebak, drank, bloemen, kleine cadeaus, bezoek van familie en goede vrienden.

Tags: