Alexander Bell, grondlegger van het bellen

Alexander Bell, grondlegger van het bellen
Alexander Bell en gezin ca. 1885. Foto: Wikipedia

Alexander Bell en gezin ca. 1885. Foto: Wikipedia

Dankzij Alexander Graham Bell kunnen wij grenzenloos telefoneren met onze familie en vrienden. In wezen deelt hij de visie van MyHeritage en dat is mensen over de hele wereld dichter bij elkaar brengen.

Het is precies 136 jaar geleden dat hij het patent heeft gekregen voor dat wat wij nu een telefoon noemen. Dit is niet geheel soepel verlopen, gezien andere uitvinders dezelfde uitvinding opeisten. Daarbij claimde de Duitse Philipp Reis de naam telephon. Zou het woord “bellen” dan ontleend zijn aan dhr. Bell..?

Alexander Bell is geboren op 3 maart 1847 in het Schotse Endingburgh en overleden op 2 augustus 1922 in Nova Scotia, Amerika. Op Wikipedia lezen wij verder over zijn leven en zien dat Alexander, Alec voor intimi, uit een familie van spraakleraren kwam die dove kinderen leerden spreken. Zowel zijn vader als grootvader waren pioniers op dit gebied en blijkbaar was er een natuurlijke aanleg voor communiceren.

Vanaf 1868 werkte Bell als assistent bij zijn vader. Na het overlijden van zijn twee broers, emigreerde het gezin Bell naar Canada. In 1871 ging Alexander naar Boston waar hij lesgaf aan doofstommen in de school van Sarah Fuller. Hij gebruikte een methode die zijn vader had ontwikkeld: “zichtbare spraak”. Hierbij worden fonetische symbolen gebruikt die aangegeven welke stand lippen en mond moeten innemen om bepaalde klanken te kunnen vormen. Een jaar later opende hij een school voor dovenleraren.

Directe familie Alexander Graham Bell, aangemaakt met Family Tree Builder 6.0

Directe familie Alexander Graham Bell, aangemaakt met Family Tree Builder 6.0

Controversie
Hoewel Bell geprezen werd om zijn uitvinding maakte hij zich niet geliefd door zijn controversiele opvattingen. Bell lobbyde voor het invoeren van wetten voor gedwongen sterilisatie van mensen met een genetische afwijking. Dit waren volgens hem doven, criminelen en geestelijk gehandicapten. Ook wilde hij doven verbieden met elkaar te trouwen.

De eerste telefoonnummers werden ingevoerd in 1879 in de Amerikaanse stad Lowell, Massachusetts, waar toen ongeveer 200 telefoonabonnees waren. Europa volgde niet veel later: in 1881 werd in Berlijn de eerste telefooncentrale in gebruik genomen, aanvankelijk met acht gebruikers. Nog hetzelfde jaar verscheen er het eerste telefoonboek waarin 185 abonnees waren opgenomen met 1-, 2- en 3-cijferige telefoonnummers. Nummers werden snel omvangrijker: Amsterdam had al vijfcijferige nummers in 1915.

Wat kunt u zich van uw eerste telefoongesprek herinneren? Laat het weten via onze weblog of Facebookpagina!

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt privé gehouden en wordt niet weergegeven.

 • Danny Cerhage

  maart 8, 2012

  Beste Denie,
  Leuk stukje historie. Inderdaad is er aan alle kanten twijfels over de werkelijke uitvinder van de telefoon. overigens: in 1861 gaf de Duitse leraar Philipp Reis al een voordracht over het thema ‘De overbrenging van muziektonen over willekeurige afstanden door middel van galvanische stroom.’ De aansluitende demonstratie sloeg zijn toehoorders met verstomming, maar Reis miste helaas voor hem het talent om zijn uitvinding te commercialiseren. Bron: http://kwertie.nl/telecom/uitvinding.php
  Ik weet nog goed dat bij ons in het dorp maar weinig telefoons waren en dat de onze ( wij waren een van de gelukkige)..gebruikt werd door de hele buurt. Dit was in ca 1950 .Het telefoonnummer bestond uit 3 cijfers .De andere mogelijkheid was het postkantoor waar je werkelijk in de rij stond te wachten om een gesprek te kunnen voeren. Menige keer werd bij ons de vroedvrouw of dokter gebeld enz. Helaas was het ook een mogelijkheid voor verliefden die wat verder uit elkaar woonden. Mijn vader had hier vreselijk de pest over in als dat gebeurde.
  Het bovenstaande is ook op toepassing voor de eerste televisies. Bij voetbalwedstrijden was onze huiskamer net een stadion . Allemaal liefhebbers..maar wel gezellig.
  De woensdagmiddag was voor de jeugd gereserveerd..

  Groetjes,
  Danny Verhage

 • Denie

  maart 8, 2012

  Hallo Danny, leuk om via deze weg weer iets van u te vernemen. Bedankt voor de reactie erg leuk om te lezen.

 • ahtarf

  maart 21, 2012

  GRham bBell is hiel goed

 • ahtarf

  maart 21, 2012

  Hallo beste klasgenootjes en juf mijn spreekbeurt gaat over Alexander Graham Bell

  Alexander Graham Bell is een telefoon uitvinder. Hij is in 3 maart 1847 in Edinburgh schotland geboren.Hij is in 1877 getrouwd met Mabel Gardiner Hubbard een van zijn dove studentes .Hij kreeg twee zoons en twee dochters zijn twee zoons stierven kort na de geboorte maar zijn twee dochters niet ze hadden de naam Elsie May en Marian Daisy Bell gekregen en de 2 zoons heten Edward en Robert . Hij had vroeger 2 broers namelijk Melville James Bell en Edward Charles Bell maar die zijn in 1870 gestorven door Tuberclose.vanaf 1868 werkte Bell als assistent bij zijn vader. Toen de 2 broers gestorven waren verhuizde het gezin naar Canada. In 1871 ging Alexander naar Boston waar hij lesgaf aan doofstommen in de school van Sarah Fuller. Hij gebruikte een methode die zijn vader had ontwikkeld: “zichtbare spraak”.Hierbij worden fonetische symbolen gebruikt die aangegeven welke stand lippen en mond moeten innemen om bepaalde klanken te kunnen vormen. Een jaar later opende hij een school voor dovenleraren. In 1873 werd hij benoemd tot professor “vocale fysiologie en dictie” aan de Universiteit van Boston.Alexander Graham Bell stierf op zijn 75e (2 augustus 1922)Op zijn sterfbed fluisterde Mabel: “Verlaat me niet”. Het laatste woord dat Bell schreef was: “Nee”. Tijdens Bells begrafenis bleven alle telefoons in Noord-Amerika 1 min stil. Mabel stierf 5 maanden later op 3 januari 1923.De vader van Alexander Graham Bell heet Alexander Melvin Bell en de moeder
  Eliza Grace Symonds Zij was een schilder van miniatuur portretten en hield ook van piano spelen, ook al was ze bijna doof. Aleck’s moeder wist dat hij een talent had voor muziek en altijd moedigde hem aan om te spelen. Zijn ouders en
  voorouders waren erg druk bezig met spraak en foniek .De eerste telefoon van Alexander Graham Bell was in 1876 toen hij pas 29 was maar er kwam helemaal geen geluid uit dat hete de .Hij richte een telefoonmaatschapij die hem rijk maakte.Alexander Graham Bell is een heel goede man.Dankzij hem kunnen wij telefoneren naar onze vrienden en ons familie
  De eerste telefoonnummers werden ingevoerd in 1879 in de Amerikaanse stad Lowell, Massachusetts

 • Danny Verhage

  maart 22, 2012

  Beste Ahtarf,

  Dit was (echt) een leuke spreekbeurt . Ik geef je een dikke 8..
  Je klasgenootje
  Danny