Bent u tevreden met uw familienaam?

Bent u tevreden met uw familienaam?

Vorige week was het al in het nieuws dat de familie Pot hun dochter Bloem wilde noemen. Dit verzoek werd door de Burgerlijke stand afgewezen. Op onze Facebookpagina vroegen wij de lezers wat zij van de uitspraak vonden. 69% vond de uitspraak terecht 31% vond het onterecht.

Vandaag lezen wij in het nieuws dat in België het afgelopen jaar een record aantal mensen hun familienaam heeft laten wijzigen. 861 Belgen namen een andere achternaam aan volgens de Vlaamse krant Het Belang van Limburg.

Een naamsverandering kost in België € 49 en de procedure duurt één tot anderhalf jaar. In Nederland geldt een strenge procedure en kost een naamsverandering voor een volwassen persoon € 835.

Vorig jaar stelde staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Fred Teeven de kamer nog de vraag waarom de kosten voor naamsverandering drastisch verhoogd zijn, namelijk van € 110 naar € 835. Zie brief hier.

Een familienaam wijzigen in Nederland is niet gemakkelijk, hier komen veel zaken bij kijken, zoals de nationaliteit, minderjarigheid, aanleveren van officiële documenten, de ‘nieuwe’ familienaam etc.

Voorts kan het zijn dat de nieuwe naam die u wilt aannemen niet Nederlands klinkt en reeds voorkomt in Nederland in dit geval wordt het lastiger. Wij lezen in de brochure ‘naamwijziging‘ van het Ministerie van Justitie dat als iemand met een veelvoorkomende naam, als de Vries of de Jong zich wilt onderscheiden door een andere naam aan te nemen een aanvraag tot naamswijziging kunnen indienen.

“De nieuwe naam moet zoveel mogelijk lijken op de bestaande naam. Mocht dat niet lukken door een paar letters te veranderen dan kan men de naam van een andere ouder overwegen. Mocht dat ook niet lukken dan moet er een andere Nederlands klinkende naam gekozen worden. Deze achternaam mag nog niet voorkomen in Nederland.”

Heeft u een vernederlandste Friese naam zoals Zuidema en wilt u uw oorspronkelijke Friese naam (Sudema) gebruiken dan kan dat op twee voorwaarden. 1) u heeft niet eerder ingestemd met een vernederlandsing van uw naam en 2) de nieuwe naam moet de huidige Friese spellinge krijgen.

Bent u tevreden met uw familienaam? Laat het weten.

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt privé gehouden en wordt niet weergegeven.

  • Roberto Rodrigues

    november 4, 2012

    Ik ben héél blij met mijn familienaam. Het was nog leuker geweest als de tweede achternaam Lopes behouden was gebleven!

  • Erwin

    november 4, 2012

    Misschien eerst naar België verkassen en daar dan, mettertijd, de
    ongewenste familienaam wijzigen.
    Hierna weer terug naar Nederland, en zich bij de gemeente van vestiging met de nieuwe naam laten registreren in de basisadministratie.
    Dit werkt dan (waarschijnlijk) ook door naar de overige nederlandse overheidsdiensten, zoals de belastingen.

  • Hennie van Schie

    november 12, 2012

    Ben altijd tevreden geweest met mijn achternaam VAN SCHIE
    het is een oude naam en ook nog in het verleden van ADEL tevens verwijst het naar de rivier de Schie en omgeving. Hollandser kan niet. Mijn stamboom gaat terug naar ca.1200.

  • Johan Lecoq

    november 22, 2012

    Ik ben zeer tevreden over mijn familienaam.
    LECOQ is een franse naam.
    Als je deze letterlijk vertaald.
    Zou dit De Haan zijn.
    misschien zit er wel een oude premier Van Belgie in de familie.