Oorlogsgeesten: Historische beelden tot leven gebracht (Ghosts of War)

Reacties

Wat is de relatie van onze geschiedenis tot onze hedendaagse realiteit?

Elke dag lopen wij langs winkels, huizen of gebouwen, zonder enig besef over de gebeurtenissen welke niet zo heel lang geleden hebben plaatsgevonden.

Hoewel wij geschiedenis soms zien als iets heel oud, irrelevant en iets uit het verre verleden, kan het net zo makkelijk verweven worden met het heden.

Moet u zich voorstellen dat de Tweede Wereldoorlogsoldaten van toen nu door de straten lopen. Dit is wat Jo Hedwig Teeuwisse ons laat zien in haar Ghosts of War fotoserie.

Oorlogsgeesten - Frankrijk; gevangengenomenen (met toestemming van Jo Hedwig Teeuwisse)

De foto’s combineren historische oorlogsbeelden van soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog met moderne beelden van de exacte locatie zoals die vandaag de dag er uitzien.

Oorlogsgeesten - Duitsland (met toestemming van Jo Hedwig Teeuwisse)

Teeuwisse begon aan haar project nadat zij op een Amsterdamse rommelmarkt een doos met 300 oude negatieven op de kop had getikt. Tijdens haar onderzoek naar de achtergrond van de foto’s kwam zij op het idee de foto’s in een andere dimensie te plaatsen.

Zij reisde door Europa en bezocht de locaties van de foto’s, om ze precies op dezelfde manier vast te leggen als de originele foto’s, maar dan vele jaren later. Middels Photoshop heeft ze het verleden en het heden met elkaar verbonden.

Oorlogsgeesten - Italië (met toestemming van Jo Hedwig Teeuwisse)

Van jongs af aan was Teeuwisse gefascineerd door geschiedenis en oude foto’s. Na de filmopleiding, richtte ze Historisch Adviesbureau ’30-’45 op, dat musea, scholen, en filmproductiebedrijven helpt hun producties een historisch karakter te geven.

Door het combineren van historische foto’s met foto’s gemaakt op precies dezelfde plek, probeer ik men te laten zien dat de geschiedenis werkelijk overal om ons heen is. Dat waar je woont, werkt of naar school gaat mensen ooit eens gevochten hebben, overleden zijn of simpelweg een ander leven hebben gehad. Wij zijn het verleden, het verleden is ons. Ooit begonnen als onderzoek, maar nu maak ik deze combinatiefoto’s uit interesse voor het onderwerp en laat men over het verleden nadenken en de opofferingen die de vorige generaties hebben gemaakt herinneren en respecteren.

Wat vind u van dit project waarbij historische Tweede Wereldoorlogbeelden weer tot leven worden gewekt?

Zie voor meer foto’s en de andere projecten, haar Flickrpagina en haar Facebookpagina.

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd