Eerste foto ooit

Eerste foto ooit

Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833) is algemeen bekend als de maker van de eerste permanente foto en één van de uitvinders van de fotografie.

Hij begon in 1793 te experimenteren met processen om optische foto’s te verkrijgen. Bij zijn eerste pogingen lukte het al om foto’s te maken, maar deze verbleekten al heel snel.

In 2002 was de allereerste foto die Niépce heeft gemaakt ontdekt. Het betreft een foto uit 1825 van een 17e eeuwse gravure op een metalen plaat, waarop een stalknecht en een paard te zien is.

Voordien werd gedacht dat zijn foto uit 1826 de allereerste foto was.

In 1826 slaagde hij erin om de eerste permanente foto te maken. De foto, welke vanuit zijn vensterbank genomen was had een belichtingstijd van acht uur.

De eerste foto waarop een mens te zien is stamt uit 1838. De foto is genomen door Louis Daguerre en heeft de eerste persoon vastgelegd op een foto. Op de foto ziet u een boulevard in Parijs, waar een man zijn schoenen laat poetsen. Door de lange belichtingstijd zijn de bewegende voertuigen niet op de foto te zien.

In 1839 werd de eerste portretfoto genomen van een mens. De foto is een zelfportret van de fotograaf Robert Cornelius.

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt privé gehouden en wordt niet weergegeven.

 • Liane Bredée

  augustus 29, 2013

  Geweldig interessant die eerste foto’s. Wat zouden deze heren opkijken als ze nu konden zien wat er door hun uitvinding allemaal mogelijk is geworden!

 • Van den Broeck Magda

  september 4, 2013

  Bedankt voor deze inlichting. Ik heb me dikwijls afgevraagd wanneer de eerste foto genomen werd. Wat een vorderingen werden er gemaakt op een relatief korte tijd.

  • Denie

   september 4, 2013

   @Van den Broeck Magda ja daar heb ik ook vaak over nagedacht. Wat een vooruitgang.

 • Raymond Zeekaf

  september 24, 2013

  Heel leuk! Altijd al willen weten. Ik kom redelijk in de buurt. Mijn oudste in bezit zijnde foto van een familielid is uit 1867.