Lijdt u aan progonoplexie?

Lijdt u aan progonoplexie?

Reacties

Heeft u ooit gehoord van progonoplexie?

Progonoplexie is afgeleid van het Griekse woord progonoplexia (προγονοπληξία) en betekent zoiets als “voorouderitis” of geobserdeerdheid door de eigen afkomst.

De eigen wortels in de Griekse beschaving en de mogelijkheid om te kunnen opscheppen over voorouders en hun roemrijke verleden vormen een belangrijk onderdeel van de Griekse identiteit. Het woord is bedacht als omschrijving van de preoccupatie van de moderne Grieken met het onderzoeken van hun antieke verleden.

Het is een obsessie die de tijd heeft doorstaan.

Het genealogievirus heeft zich tegenwoordig wereldwijd verspreid. In de Verenigde Staten is het de op één na populairste hobby. We zijn nu eenmaal leergierige, nieuwsgierige wezens.

We vinden het heerlijk om ons verleden uit te spitten en te ontdekken hoe onze voorouders leefden. Waar kwamen ze vandaan? Hoe besteedden ze hun dagen? We proberen een band met hen te vinden en zoeken naar overeenkomsten, gelaatstrekken en karaktereigenschappen die we hebben meegekregen en die generatie op generatie zijn doorgegeven. We leren op die manier iets over onze eigen levens en hoe de wereld als geheel in de loop van de tijd is veranderd.

Wat genealogie nog boeiender en verslavender maakt, is dat het een nooit eindigende zoektocht is. Het maakt niet uit wat u hebt gevonden, u kunt altijd nog verder zoeken en nog meer voorouders opsporen.

Iedereen heeft twee ouders en vier grootouders maar als u teruggaat in de tijd, dan verdubbelt het aantal voorouders met iedere generatie. Dit betekent dat ieder mens 64 over-over-over-overgrootouders heeft, en 1024 over-over-over-over-over-over-over-overgrootouders. Deze theorie gaat niet altijd op, omdat veel voorouders binnen de familie zijn getrouwd, maar hoe u het ook bekijkt, het blijven nog steeds een heleboel voorouders!

Lijdt u aan progonoplexie?

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd