DNA Matching nu live

DNA Matching nu live

Half mei hebben we MyHeritage-gebruikers die een DNA-test hebben gedaan de gelegenheid gegeven om DNA-gegevens te uploaden en te profiteren van gratis DNA-matches op het moment dat deze dienst gereed zou zijn. We zijn blij om aan te kondigen dat onze technologie om DNA te matchen nu klaar en live is!

Door DNA Matching kunnen er spannende nieuwe onderzoeksrichtingen worden geopend. U kunt contact krijgen met familieleden van wie u misschien nooit hebt geweten.

Zoals beloofd, is onze DNA Matching volledig gratis en blijft de functie gratis voor degenen die hun DNA-testresultaten al hebben geüpload. Als u al een DNA-test hebt laten uitvoeren (door bedrijven als Family Tree DNA, 23andMe en Ancestry) of over DNA-testresultaten van andere familieleden beschikt, raden we u aan om deze gegevens zo snel mogelijk te uploaden. In dat geval kunt u nog steeds profiteren van blijvende kosteloze DNA Matching bij MyHeritage. Volg deze eenvoudige aanwijzigingen om uw ruwe DNA-gegevens bij het testbedrijf te exporteren en bij MyHeritage te importeren.

Nieuw: DNA Matching bij MyHeritage

Hier is een overzicht van de nieuwe functie DNA Matching op MyHeritage en informatie over hoe het werkt. In dit overzicht gebruiken we soms DNA-terminologie. Dat kan wat technisch zijn, maar we zullen het zo eenvoudig mogelijk uitleggen.

Alle mensen hebben ongeveer 99,5% van hun DNA-sequentie gemeen en verschillen alleen van elkaar door de resterende 0,5%. Deze verschillen worden uitgedrukt in de volgorde van genetische informatie in de vorm van basenparen langs een DNA-streng. De DNA-technologieën die tegenwoordig voor genealogie worden gebruikt, maken geen gebruik van het volledige genoom – dat uit meer dan 3 miljard basenparen bestaat – maar van een kleinere steekproef waarbij ongeveer 700.000 specifieke locaties in het genoom worden uitgelezen. Van deze zogeheten enkel-nucleotide polymorfieën (Engels: single nucleotide polymorphisms of SNP’s) is bekend dat ze zeer variabel zijn en behoren tot de 0,5% die we verschillen. Dit geldt voor de huidige autosomale DNA-tests, de voornaamste tests die momenteel worden aangeboden. Verschillende leveranciers van autosomale DNA-tests voor genealogie hebben verschillende chips ontwikkeld, die allemaal net even andere gegevenssets van ongeveer 700.000 SNP’s uitlezen. MyHeritage heeft een methode ontwikkeld en verfijnd om de DNA-gegevensbestanden van alle belangrijke leveranciers te exporteren en de gegevens die ze gemeen hebben door middel van imputatie te bewerken. Dankzij deze deskundigheid – die voor zeer nauwkeurige resultaten zorgt – is MyHeritage bijvoorbeeld in staat om het DNA van een klant van Ancestry (gemeten met de recente versie 2 van hun chip) te matchen met het DNA van een klant van 23andMe (gemeten met hun huidige chip, versie 4). We kunnen de resultaten van deze bedrijven bovendien matchen met die van alle klanten van Family Tree DNA of klanten matchen voor wie eerdere versies van die chips zijn gebruikt. DNA Matching van MyHeritage biedt een uniek voordeel: iedereen met DNA-gegevens van die andere bedrijven kan ze gratis naar MyHeritage uploaden en daarmee matches ontvangen die ze niet via het testbedrijf zelf of ergens anders zouden krijgen. Dit betekent niet dat MyHeritage meer of betere matches biedt dan andere bedrijven maar wél dat gebruikers kunnen profiteren van gratis matching op MyHeritage en gratis matches kunnen ontvangen die nergens anders beschikbaar zijn. Er zijn nu al 190 miljoen DNA-matches op MyHeritage beschikbaar. Ongeveer 61% van deze matches is verkregen door de gegevens van verschillende bedrijven te matchen. Er zijn dus nu al heel veel interessante matches te vinden en er zullen er nog heel veel bijkomen als onze nieuwe dienst populairder wordt.

DNA Matching vergelijkt de DNA-gegevens van alle mensen van wie gegevens naar MyHeritage zijn geüpload. Haar doel is het vinden van matches op basis van gedeeld DNA. Uw DNA-matches zijn mensen met wie u hoogstwaarschijnlijk verwant bent, omdat hun DNA en het uwe aanzienlijke overeenkomsten vertonen. Als twee mensen dezelfde voorouder hebben, beschikken ze wellicht over stukjes identiek DNA, dat ze van die voorouder hebben geërfd. Het gedeelde DNA kan op een onderlinge verwantschap wijzen. Een voorbeeld: als u 50% van uw DNA met uw match deelt, dan bestaat er waarschijnlijk een ouder-kindrelatie of bent u een volle broer of zus van elkaar. Dat is geen verrassing als u doelbewust uzelf en één van uw ouders hebt getest maar het kan uw leven in positieve zin veranderen, indien u geadopteerd bent, uw biologische ouders zoekt, en dan opeens een match van 50% ontvangt. Ook kunt u met behulp van DNA neven, achterneven en zelfs neven en nichten in de vierde graad en verder opsporen. De kenmerken van het gedeelde DNA kan licht werpen op de aard van de familierelatie.

DNA-matches bekijken

MyHeritage geeft de matches weer op de nieuwe pagina DNA-matches op het tabblad Ontdekkingen. Deze pagina toont alle DNA-matches, gesorteerd op de hoeveelheid gedeeld DNA, dus uw naaste verwanten staan bovenaan. De lijst toont de 500 hoogste matches. Houd er rekening mee dat mensen die onderaan staan en nauwelijks DNA met u delen niet met u verwant hoeven te zijn. Ze kunnen identical by state (IBS) zijn, in plaats van identical by descent (IBD) Dat is een technische manier om te zeggen dat deze resultaten fout-positief zijn en dat het gedeelde DNA op toeval berust. DNA-matches met neven en nichten in de derde graad of verder moeten met een korreltje zout worden genomen. De resultaten moeten worden onderbouwd met aanvullende gegevens (zoals gedeelde achternamen of streken die in beide stambomen voorkomen).

Bij iedere match in de lijst ziet u algemene gegevens over de persoon die DNA met u deelt, de mogelijke relaties tussen u en die persoon, die uit de DNA-kenmerken kunnen worden opgemaakt, informatie over de kwaliteit van de DNA-match en stamboomgegevens, indien uw match een stamboom heeft.

Een DNA-match (klik om te vergroten)

Een DNA-match (klik om te vergroten)

Als u meerdere DNA-tests beheert (omdat u niet alleen uw eigen DNA-gegevens hebt geüpload maar ook gegevens van familieleden), moet u eerst selecteren van wie er DNA-matches moeten worden weergegeven. Selecteer in de vervolgkeuzelijst één voor één de DNA-resultaten die u wilt bekijken.

DNA-matches bekijken van andere personen van wie u het DNA beheert (klik om te vergroten)

DNA-matches bekijken van andere personen van wie u het DNA beheert (klik om te vergroten)

Hier volgt een korte uitleg van de informatie voor elke match.

Mogelijke relaties

Voor iedere DNA-match worden de relaties weergegeven die mogelijk zijn op basis van de overeenkomst tussen uw DNA en dat van de ander, bijvoorbeeld achterneef of achterachterneef. Het is soms moeilijk om deze relaties voor ogen te zien. Veel gebruikers weten niet precies wat nicht in de derde graad betekent. Klik op het vraagteken om een informatievenster met uitleg over familierelaties te openen. Als er meerdere relaties mogelijk zijn, worden de verschillende mogelijkheden in het venster weergegeven.

Venster met informatie over familierelaties openen (klik om te vergroten)

Venster met informatie over familierelaties openen (klik om te vergroten)

Venster met relaties (klik om te vergroten)

Venster met relaties (klik om te vergroten)

Wanneer de DNA-kenmerken verschillende relaties tussen u en uw DNA-match mogelijk maken, maakt MyHeritage gebruik van genealogische metagegevens in uw stamboom of in de stamboom van uw match om onlogische relaties uit te sluiten. Bijvoorbeeld: u bent 22 jaar oud en de mogelijke relaties op basis van de DNA-match zijn halfbroer, grootvader of kleinzoon. MyHeritage zal dan kleinzoon verwerpen, omdat u te jong bent om iemands grootvader te zijn. We zullen ook halfbroer uitsluiten als uw match 80 jaar eerder dan u geboren werd. In dit specifieke voorbeeld zullen we opperen dat de match uw grootvader is. Als het geslacht van uw match vrouwelijk is, zullen we specifiek ‘grootmoeder’ suggereren. Onmogelijke relaties worden uitgesloten maar het informatievenster met familierelaties bevat alle mogelijkheden die op basis van het DNA mogelijk zijn. Dit voor het geval dat een van de stambomen foutieve informatie zou bevatten.

Kwaliteit van de DNA-match

In dit gedeelte geven we voor iedere match drie waarden weer, met informatie over de genetische verwantschap tussen u en uw DNA-match. Het betreft Gedeeld DNA, Gedeelde segmenten en Langste segment.

Ze worden toegelicht in de afbeelding hieronder, die u kunt bekijken door op het vraagteken naast de term ‘DNA-match kwaliteit’ te klikken.

Uitleg over kwaliteitsparameters van een DNA-match (klik om te vergroten)

Uitleg over kwaliteitsparameters van een DNA-match (klik om te vergroten)

Contact opnemen met andere gebruikers

De belangrijkste actie die u kunt ondernemen is het opnemen van contact met uw DNA-matches. U stuurt dan via MyHeritage een e-mail naar mensen met wie u een interessante match lijkt te hebben. We raden u aan dat te doen en informatie uit te wisselen over mogelijke verwantschappen. Als uw DNA-match lid is van MyHeritage, dan kunt u via ons een e-mail sturen. Het e-mailadres van de ontvanger krijgt u daarbij niet te zien. Als het DNA van uw DNA-match is geüpload door een lid van MyHeritage dat het DNA van een andere persoon in de stamboom beheert, dan kunt u contact opnemen met de DNA-beheerder. Soms kunt u kiezen tussen contact met de DNA-match en de DNA-beheerder. Deze keuze is nuttig als het DNA behoort tot een overledene en wordt beheerd door een familielid of als de persoon met wie u contact zoekt niet reageert. Extra contactmogelijkheden verhogen de kans op contact.

Stamboomgegevens bekijken

De kracht van MyHeritage ligt in de stambomen. Er staan momenteel meer dan 35 miljoen stambomen op MyHeritage. Deze genealogieën bevatten meer dan 2 miljard mensen uit alle landen van de wereld. DNA-matches op MyHeritage zijn daardoor in meer dan 95% van de gevallen gekoppeld met een stamboom, die u kunt bekijken om te bepalen of u inderdaad verwant bent en hoe de verwantschap precies loopt. Dat is een uniek voordeel van DNA Matching van MyHeritage. Dankzij dit voordeel is het bekijken van de stambomen ook een belangrijke vervolgactiviteit voor DNA-matches. MyHeritage stelt u in staat om de stambomen van al uw DNA-matches te bekijken. Stambomen op particuliere familiesites zijn niet zichtbaar maar de beheerder van de site zal u desgevraagd in de meeste gevallen toegang verlenen. Ter bescherming van de privacy zijn de gegevens van levende personen in andere stambomen nooit zichtbaar. Uw DNA-match wordt ter verduidelijking wél in de stamboom weergegeven.

Uw DNA kan bijvoorbeeld matchen met ene Johnny Dawson in Engeland. U kent Johnny niet maar MyHeritage meldt dat u en Johnny mogelijk achterachterneven van elkaar zijn en dus een betovergrootouder delen. U bekijkt zijn stamboom (beheerd door zijn tante Sarah) en ontdekt dat u inderdaad dezelfde betovergrootvader hebt, Sir Richard Lewis. Die naam komt in uw eigen stamboom ook voor en jullie zijn inderdaad achterachterneven. U kunt contact met Johnny opnemen en meer informatie over uw gedeelde voorouder opvragen. Of u kunt Johnny verblijden met wat u over de familie weet.

Als MyHeritage een persoon op basis van overeenkomende stamboomgegevens als één en dezelfde beschouwt, wordt er een Smart Match gegenereerd. Smart Matches tussen uw stamboom en de stamboom van uw DNA-match worden op de DNA-pagina’s weergegeven. Dergelijke DNA-matches zijn het bekijken waard, want het DNA kan mogelijk bewijs leveren voor een familieband waarover voorheen alleen gespeculeerd kon worden aan de hand van namen en datums in de stambomen. In de nabije toekomst zullen we ook gedeelde achternamen en locaties weergeven die in uw stamboom en die van uw DNA-match voorkomen. Bijvoorbeeld: uw voorouders komen uit Mexico en u hebt een DNA-match uit Rusland die eerder niet relevant leek. Als blijkt dat de voorouders van uw DNA-match ook uit Mexico afkomstig zijn, zullen we u daar op attent maken, zodat u toch even kunt checken of u niet een interessante match verwerpt.

Toegang tot uw DNA-matches

U kunt al uw DNA-matches via het tabblad Ontdekkingen openen en bekijken.

DNA-matches openen (klik om te vergroten)

DNA-matches openen (klik om te vergroten)

Bovenaan de pagina staat uzelf (of de persoon voor wie u DNA beheert). Daaronder vindt u alle DNA-matches, gesorteerd op de mate van gedeeld DNA.

DNA matches (klik om te vergroten)

DNA matches (klik om te vergroten)

DNA-instellingen

Degenen die hun DNA-gegevens naar MyHeritage willen uploaden, hebben als belangrijkste voordeel dat ze DNA-matches ontvangen waarmee ze nieuwe ontdekkingen kunnen doen. Als u echter niet wilt dat er mensen met uw DNA worden gematcht, dan kunt u DNA Matching uitschakelen in Instellingen > Mijn privacy. Schakel onder ‘Mijn DNA voorkeuren’ de optie ‘Sta DNA Matching toe op MyHeritage’ uit, als u wilt dat niemand meer met uw DNA-gegevens wordt gematcht. Na het uitschakelen van deze instelling, ontvangt u ook geen DNA-matches meer. Alleen degene die de DNA-gegevens heeft geüpload, kan voor die gegevens de privacyinstellingen wijzigen.

DNA-instellingen onder 'Mijn Privacy' (klik om te vergroten)

DNA-instellingen onder 'Mijn Privacy' (klik om te vergroten)

E-mailmeldingen

Als u DNA-gegevens naar MyHeritage hebt geüpload, sturen we u periodiek een e-mail met de beste DNA-matches die we voor u hebben gevonden. Om uw tijd niet te verspillen bevatten deze e-mails geen matches waarvan we vermoeden dat ze onjuist zijn maar alleen matches met voldoende gedeeld DNA. Als u de DNA-tests van meerdere mensen beheert, sturen we u een e-mail met een samengevoegd overzicht van de beste DNA-matches voor iedere DNA-test die u beheert, zodat uw mailbox niet verstopt raakt.

DNA matches: email notificatie (klik om te vergroten)

DNA matches: email notificatie (klik om te vergroten)

DNA aan een andere persoon toewijzen

Als u erachter komt dat u DNA-gegevens naar het verkeerde stamboomprofiel hebt geüpload, moet u deze gegevens niet verwijderen. Binnenkort krijgt u de optie om DNA-gegevens aan een andere persoon in de stamboom toe te wijzen.

Tot slot

Wij danken alle mensen die DNA-gegevens naar MyHeritage hebben geüpload voor hun geduld terwijl wij aan deze functie werkten. DNA Matching is nu klaar en we hopen dat u ervan zult genieten om uw resultaten te bekijken en nieuwe informatie te ontdekken om uw familiegeschiedenis te verrijken. Onthoud dat er constant grote hoeveelheden DNA-tests aan MyHeritage worden toegevoegd, dus zelfs als u nu geen bruikbare matches ontvangt, zal dat in de toekomst waarschijnlijk veranderen. De in de afgelopen week geüploade DNA-gegevens van 4000 leden zijn bijvoorbeeld nog niet verwerkt. Al die DNA-tests zullen in de komende dagen nog worden gematcht met alle andere.

We beschouwen DNA Matching nog steeds als een bètafunctie en zullen waarschijnlijk nog bugs en problemen worden ontdekt. Meld ze ons. Wij zullen de klok rond werken aan het oplossen van eventuele problemen, het verbeteren van de DNA-matches en het toevoegen van interessante nieuwe functies. We zijn bijvoorbeeld bezig met een geweldig etniciteitsrapport dat binnenkort aan de website zal worden toegevoegd en gratis zal zijn voor iedereen die al DNA-gegevens heeft geüpload of dat nu direct alsnog doet. Als u uw DNA hebt laten testen en de test nog niet naar MyHeritage hebt geüpload, kunt u nu de eenvoudige aanwijzingen volgen om uw DNA-gegevens te uploaden. Er zullen spoedig nog talrijke boeiende DNA-functies aan MyHeritage worden toegevoegd.

We horen graag uw succesverhalen bij het opsporen van familieleden met behulp van DNA Matching op MyHeritage. Al uw overige feedback horen we ook graag. Stuur uw opmerkingen rechtstreeks naar support@myheritage.com.

Veel plezier!