Introductie van het vernieuwde etniciteitsrapport

Reacties3

We zijn blij om de introductie aan te kondigen van ons nieuwe en verbeterde etniciteitsrapport. MyHeritage DNA  biedt de gebruikers van MyHeritage DNA een percentuele schatting van hun etnische herkomst uit 42 verschillende regio’s. Veel van die herkomstregio’s zijn uitsluitend bij MyHeritage beschikbaar, waardoor dit uniek is in de markt. Het etniciteitsrapport wordt gepresenteerd in een origineel en boeiend overzicht, waardoor het rapport naast interessant ook leuk is om te bekijken en te delen.

Het etniciteitsrapport is beschikbaar voor gebruikers die een MyHeritage DNA test aanschaffen, en ook voor gebruikers die hun DNA gegevens naar MyHeritage uploaden. MyHeritage neemt een unieke positie in onder de belangrijkste DNA-aanbieders, omdat gebruikers DNA-gegevens afkomstig van andere aanbieders kosteloos naar MyHeritage kunnen uploaden. Die gebruikers ontvangen dan gratis DNA Matches om mogelijke verwanten te vinden op basis van gedeeld DNA. Vanaf deze week zullen gebruikers die hun DNA-gegevens naar MyHeritage hebben geüpload of dit in de komende maanden zullen doen, het nieuwe etniciteitsrapport ook gratis ontvangen.

Het DNA van elk individu onthult zijn of haar unieke herkomst. Begrijpen waar je voorouders vandaan komen, geeft meer persoonlijk inzicht. Je kunt zelfs roots ontdekken op onverwachte plaatsen.

Bestel nu een MyHeritage DNA test of upload gratis uw bestaande DNA-gegevens om uw etnische herkomst te ontdekken of nieuwe verwanten te vinden.

DNA resultaten geven een fascinerend overzicht van uw voorouderlijke etniciteit. U ziet het percentage van uw DNA dat afkomstig is van elk van de etnische regio’s ondersteund door MyHeritage in een etniciteitsrapport, weergegeven in een lijst en op de wereldkaart. Ga naar het menu ‘DNA’ en kies ‘Geschatte etniciteit’ om toegang te krijgen tot uw etniciteitsrapport. MyHeritage DNA gebruikers zien ook hun resultaten, inclusief een overzicht van hun etniciteit en DNA Matches.

Pagina met DNA resultaten

In de nieuwe etniciteitsschatting zijn 42 etnische regio’s vertegenwoordigd. Voorheen waren dat er 36. Deze ontwikkeling is te danken aan het MyHeritage-project Founder Populations, een van de grootste onderzoeken naar etniciteit ooit uitgevoerd. Voor dit unieke DNA-project zijn door MyHeritage uit de 90 miljoen leden meer dan 5000 deelnemers geselecteerd op basis van hun stambomen die getuigden van generatieslange herkomst uit een bepaalde streek of bevolkingsgroep. Alle deelnemers aan het project ontvingen gratis DNA-tests. Met daarmee gegenereerde gegevens hebben de wetenschappers van MyHeritage een doorbraak bereikt in de ontwikkeling van hun etniciteitsmodellen.

Dankzij deze analyse biedt MyHeritage DNA het grote publiek als enige op percentages gebaseerde DNA-tests voor etniciteiten uit de Balkan, Baltische staten, Eskimo’s en Inuit, Japan, Kenia, Sierra Leone, Somalië, vier grote Joodse groepen – Ethiopische Joden, Jemenitische Joden, Sefardische Joden uit Noord-Afrika en Mizrahi Joden uit Iran en Irak, de inheemse bevolking van de Amazone, Papoea’s en nog vele anderen. In sommige gevallen bieden concurrerende producten rapporten over grotere regio’s (bijvoorbeeld Italiaans/Grieks), terwijl de rapporten van MyHeritage fijnmaziger zijn en Griekse, Italiaanse en Sardijnse etnische groepen apart identificeren. Het Founder Populations Project zal in de toekomst nog meer vruchten afwerpen: er zijn nog vele andere ethnische regio’s die we willen toevoegen in de toekomst, na een verder proces van verwerking en fine-tuning.

In het geactualiseerde etniciteitsrapport zijn vele verbeteringen gemaakt op het vlak van nauwkeurigheid, vergeleken met de vorige versie. Een specifiek voorbeeld is een verbetering in nauwkeurigheid bij het identificeren van Duitse, Franse, Nederlandse en andere gerelateerde etniciteiten. Die worden nu meer accuraat weergegeven als ‘Noord- en West-Europees’, waar deze voorheen soms incorrect werden beschreven als ‘Brits’. Voorheen was het niet mogelijk om onderscheid te maken tussen ‘Engels’ en ‘Iers’, en vielen deze onder dezelfde noemer ‘Britse eilanden’. Nu zijn we in staat deze apart te benoemen, dus nu hebben we enerzijds ‘Engels’, en anderzijds: ‘Iers’, ‘Schots’ en ‘Welsh’. Deze laatste drie liggen genetisch zeer dicht bij elkaar, vanwege hun gedeelde Keltische roots, maar we hopen hen succesvol apart te kunnen benoemen, na verdere verbeteringen van onze etniciteitsmodellen.

Het nieuwe etniciteitsrapport wordt aan de gebruikers onthuld in de vorm van een boeiende ervaring. De animatie bevat nu ook originele muziek die door MyHeritage is gecomponeerd. Voor elk van de 42 etniciteiten is een kenmerkende melodie gecomponeerd, gebaseerd op culturele elementen uit de regio, en alle nummers worden naadloos met elkaar verbonden. Dit maakt het leuk om het rapport te bekijken en via sociale media te delen. Ga naar het menu ‘DNA’ en klik op ‘Geschatte etniciteit’ en klik op ‘Speel intro’:

In het voorbeeld hieronder ziet u hoe het vernieuwde etniciteitsrapport aan de gebruikers wordt onthuld:

Na het bekijken van de resultaten kunt u klikken op ‘Deel’ om deze met uw vrienden te delen via social media. Klik op ‘Bekijk volledige etniciteitsrapport’ om terug te keren naar het gedetailleerde overzicht.

Intern hebben we het nieuwe en verbeterde etniciteitsrapport “0.95 beta” genoemd, en het oude model “0.90 beta”. Gebruikers die nu resultaten over hun etniciteit ontvangen, krijgen deze vanaf nu in het nieuwe model. MyHeritage DNA gebruikers die de resultaten over hun etniciteit reeds hebben ontvangen in het oude model behouden deze, maar kunnen zelf op elk gewenst moment switchen naar het nieuwe model d.m.v. het gebruik van instellingen – zie hieronder de knop. Ook terugswitchen kan altijd.

Naar instellingen

Onthoud altijd dat het etniciteitsrapport, al is dit het resultaat van geavanceerde algoritmes gebaseerd op grote hoeveelheden data, altijd een schatting is. Sommige etniciteiten zijn genetisch zeer overeenkomstig, en het is daardoor moeilijk hen te onderscheiden. Daardoor kunnen fouten ontstaan. Ook zijn er gevallen van vals-positieve uitslagen, vooral wanneer de resultaten bestaan uit zeer lage percentages. Het is daarom altijd een goede gewoonte om uw etniciteitsrapport met enige terughoudendheid te bezien. Wij blijven continu hard werken aan verbeteren van nauwkeurigheid en het toevoegen van meer etniciteiten die momenteel nog niet geïdentificeerd zijn. Feedback is altijd welkom, aangezien dit punten aangeeft die verbetering behoeven.

Wij geloven dat DNA een van de speerpunten is in de toekomst van genealogie, en daarom besteden we er veel aandacht aan. Zoals dat ook geldt voor andere aspecten van familiegeschiedenis, streven we er continu naar om het nog nuttiger te maken voor onze gebruikers door innovatie. Ons vernieuwde etniciteitsrapport toont uw voorouderlijke roots met betere resolutie dan andere DNA services, in een origineel en uniek format. We werken hard om meer functies toe te voegen in de nabije toekomst en zo de ervaring van onze gebruikers te verbeteren. Onze product roadmap bevat o.a. een chromosomen-browser waar sommige gebruikers al naar uitkijken.

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd

 • Marinus de Korte


  juni 23, 2017

  Dit is een heel mooie ontwikkeling en toevoeging op je DNA Matches. Ik kreeg al mooie reacties op mijn etniciteitsrapport en het werkt eenvoudig. Prima ontwikkeling.

 • J.A.Degen


  juli 10, 2017

  U geeft heden 10-07-2017 een moederdagaanbieding. A: moederdag is al 2 maanden geleden. B: is er op dit moment een aanbieding. Ik heb ooit een aanbieding van ik geloof 75,00 euro langs zien komen/

  • MyHeritageNL


   juli 11, 2017

   Beste J.A. Degen, ivm de grote belangstelling heeft MyHeritage de moederdagaanbieding verlengd. Momenteel is er een aanbieding van 79 euro, zie hier de link: https://www.myheritagedna.com. Vriendelijke groet