Nieuw: DNA resultaten delen met een Partner

Nieuw: DNA resultaten delen met een Partner

De genetische genealogie gemeenschap is er een waarin door mensen veel met elkaar wordt samengewerkt; veel mensen willen advies en begeleiding van anderen wanneer ze hun DNA Matches ontvangen en er zijn genoeg deskundigen, waaronder Search Angels, die bereid zijn om te helpen. Voor mensen die een specifiek genetisch genealogisch mysterie willen oplossen, zoals hun biologische ouders of andere lang verloren familieleden vinden, kan de hulp van iemand anders vaak net dat ontbrekende stukje zijn dat tot een doorbraak in het onderzoek leidt. Bij MyHeritage waarderen wij deze manier van samenwerken en willen wij deze vergemakkelijken, terwijl wij nog steeds rekening houden met informatiebeveiliging. Vandaag kunnen wij met veel trots bekendmaken dat wij de optie hebben toegevoegd om DNA resultaten veilig te delen met een partner op MyHeritage.

In het verleden hebben enkele gebruikers de slechte gewoonte gehad om de wachtwoorden van hun accounts met dit soort experts te delen. Dit is niet toegestaan op MyHeritage en is in strijd met onze Algemene Voorwaarden. Gebruikers mogen hun wachtwoord nooit aan iemand anders geven, dit brengt aanzienlijke beveiligingsrisico’s met zich mee. Naar aanleiding van een stijging van het aantal veiligheidsbedreigingen in de sector hebben we onlangs maatregelen genomen en Tweestapsverificatie (2FA) verplicht voor het bekijken van DNA resultaten op MyHeritage. De invoering van een verplichte tweestapsverificatie maakte het veel moeilijker voor mensen om hun wachtwoord met anderen te delen om zo DNA resultaten te bekijken – en dat is goed nieuws.

Op veler verzoek van de gemeenschap hebben wij nu de mogelijkheid toegevoegd om DNA resultaten veilig te delen met een partner op MyHeritage. Hierdoor kan een MyHeritage gebruiker iemand anders, meestal een DNA expert, uitnodigen om zijn/haar DNA resultaten te bekijken en lid te worden van de familiesite op MyHeritage. Hierdoor krijgt de partner ook meteen toegang tot de stamboom van de gebruiker.

Wie kan samenwerken aan DNA resultaten?

Als u DNA matches heeft en hulp nodig heeft van iemand die u kent en vertrouwt, en die de expertise heeft om de matches op een effectieve manier te interpreteren, dan kan de nieuwe deeloptie voor u weleens de oplossing zijn. Iedereen met wie u de resultaten wilt delen, moet al geregistreerd zijn op MyHeritage. Als u meerdere DNA kits op MyHeritage beheert, kunt u de resultaten afzonderlijk delen voor iedere kit die u beheert. Iedereen met wie u de resultaten deelt, moet de tweestapsverificatie hebben ingeschakeld op hun eigen MyHeritage account. DNA resultaten van minderjarigen kunnen niet met een andere gebruiker worden gedeeld en minderjarigen kunnen niet worden toegevoegd als partner voor de DNA resultaten van iemand anders.

Hoe u DNA resultaten kunt delen

Om uw eigen DNA resultaten of de resultaten van een andere kit die u beheert met een partner te delen, selecteert u “DNA kits beheren” op het tabblad DNA op de primaire navigatiebalk.

Accessing “Manage DNA kits” from the main menu

Toegang tot “DNA kits beheren” in het hoofdmenu (klik om in te zoomen)

Klik op het pictogram met de drie puntjes naast de DNA kit waarvan u de resultaten wilt delen om de opties voor de DNA kit te openen.

Accessing DNA kit options

De DNA kit opties openen (klik om in te zoomen))

Klik in het vervolgkeuzemenu met opties op “DNA resultaten delen met een partner”.

Sharing DNA results with a collaborator

DNA resultaten delen met een partner (klik om in te zoomen)

Er opent een pop-upvenster waarin u het e-mailadres moet invoeren van de persoon met wie u de DNA kit wilt delen. Zoals eerder aangegeven, moet deze persoon al een geregistreerd gebruiker van MyHeritage zijn. Om de volledige lijst te zien van wat deze persoon wel en niet kan doen zodra de kit gedeeld is, klikt u op “Meer Weergeven” in het pop-upvenster, of raadpleegt u het gedeelte hieronder over “Rechten voor Partner”.

Sharing DNA results with a collaborator

DNA resultaten delen met een partner (klik om in te zoomen)

Het delen van DNA resultaten is veilig en alleen op uitnodiging en de partner die u uitnodigt kan kiezen of hij/zij de uitnodiging accepteert of weigert. Zodra u op “Delen” klikt, ontvangt de partner een e-mailuitnodiging van MyHeritage en krijgt u bericht of zij de uitnodiging hebben geaccepteerd of afgewezen. U kunt de status van de uitnodiging volgen op de pagina ” DNA kits beheren”. Als de uitnodiging nog in behandeling is, verschijnt er een oranje pijl naast het kitnummer. Zodra de uitnodiging is geaccepteerd, zal de pijl in het groen verschijnen. U kunt met de muis over de pijl bewegen om de naam te zien van de partner met wie u de resultaten van de kit hebt gedeeld.

A green arrow indicates DNA results that you shared with someone else

Een groene pijl duidt op DNA resultaten die u met iemand anders heeft gedeeld (klik om in te zoomen)

Rechten voor Partners

Als u de resultaten van een DNA kit deelt met een partner, wordt deze ook lid van uw familiesite. Hierdoor kan de partner uw stamboom zien en zelfs nieuwe personen aan de stamboom toevoegen naarmate hij/zij vordert met het onderzoek. Wij raden u aan om hen te laten weten of u wilt dat zij dit doen, of dat u wilt dat zij zich alleen richten op het interpreteren van de DNA resultaten. Als u uw stamboominstellingen zo heeft ingesteld dat alleen u of uw sitebeheerders de boom kunnen bewerken, dan kan de partner de boom niet bewerken.

Hieronder ziet u de uitnodiging die de mogelijke partner ontvangt wanneer u ervoor kiest om DNA resultaten met hem of haar te delen:

Collaborators can choose whether to accept or decline an invitation to view another user’s DNA results

Partners kunnen kiezen of ze een uitnodiging om de DNA resultaten van een andere gebruiker te bekijken accepteren of weigeren (klik om in te zoomen)

Als de partner de uitnodiging accepteert, kan hij/zij de DNA matches, de Etniciteit Schatting en Genetische Groepen bekijken voor de kit die u heeft gedeeld. Afhankelijk van uw huidige stamboominstellingen kunnen zij uw stamboom bewerken (of alleen bekijken). Zij kunnen ook contact opnemen met uw DNA Matches. Als zij contact opnemen met uw DNA Matches doen zij dat als zichzelf, niet onder uw naam.

De partner zal geen ruwe DNA gegevens kunnen downloaden, de DNA kit kunnen verwijderen, de DNA resultaten met anderen kunnen delen, de kit aan een ander persoon kunnen toewijzen of de DNA voorkeuren kunnen wijzigen.

U kunt het delen voor elke kit beheren en de toegangsrechten van de partner op elk gewenst moment verwijderen. Momenteel is het niet mogelijk om DNA resultaten met meer dan één partner te delen. Indien u de resultaten met één partner deelt en ze vervolgens met een andere partner wilt delen, laat de eerste partner dan een tijdje aan de kit werken, verwijder daarna zijn of haar toegang en nodig vervolgens iemand anders uit. Ga hiervoor naar de pagina “DNA kits beheren” en klik op het pictogram met de drie puntjes naast de persoon met wie u de kit heeft gedeeld. Selecteer “Resultaten delen verwijderen. Hierdoor wordt hun toegang verwijderd. Zodra dat gebeurd is, kunt u een andere partner uitnodigen om uw resultaten te bekijken.

Manage DNA kits — removing results sharing

DNA kits beheren — resultaten delen verwijderen (klik om in te zoomen)

Gedeelde DNA resultaten bekijken als partner

Als u samenwerkt aan de DNA resultaten van een andere gebruiker, worden de DNA kits die met u gedeeld zijn weergegeven in de vervolgkeuzelijst DNA kit selectie (hieronder in rood aangegeven). Er verschijnt een label onder de naam van de geteste persoon voor elke gedeelde kit, als herinnering dat dit DNA resultaten zijn die met u zijn gedeeld.

Indication that DNA results were shared with you

Indicatie dat de DNA resultaten met u zijn gedeeld (klik om in te zoomen))

Daarnaast verschijnen DNA kits die met u gedeeld zijn onderaan de lijst op de DNA kits beheren pagina:

Als een gebruiker DNA resultaten met u deelt en u na het accepteren van de uitnodiging besluit dat u geen toegang meer wilt tot zijn/haar resultaten, kunt u op het pictogram met de drie puntjes klikken en “Gedeelde kit verwijderen” selecteren. Hierdoor wordt de DNA kit niet verwijderd, maar alleen uit de lijst gehaald met kits waartoe u toegang heeft.

Manage DNA kits — removing a DNA kit that was shared with you

DNA kits beheren — een DNA kit verwijderen die met u werd gedeeld (klik om in te zoomen))

Samenvatting

Door DNA resultaten met een partner te delen, kunnen MyHeritage gebruikers veilig de hulp van een expert inschakelen. We hopen dat deze nieuwe functionaliteit de genetische genealogie gemeenschap helpt om te blijven profiteren van MyHeritage DNA en ernaar te verwijzen als hun favoriete dienst voor het oplossen van genealogische mysteries met DNA.