Valentijnsdag: een korte geschiedenis

Reacties1

Hoeveel Valentijnskaarten hebt u dit jaar ontvangen? En hoeveel hebt u er verstuurd?

Volgens de US Greeting Card Association worden er ieder jaar rond de 190 miljoen valentijnskaarten verzonden.

En als u de kaarten die Amerikaanse kinderen op school maken daarbij optelt, stijgt het aantal tot 1 miljard. In 2010 werden er circa 15 miljoen e-valentines verstuurd!

Een valentijnskaart van Esther Howland, getiteld “Affection”, circa 1875

De Amerikaanse traditie om valentijnskaarten te sturen was het idee van Esther Howland (1828-1904), een jonge studente van Mount Holyoke College in de Amerikaanse staat Massachusetts. Deze universiteit heette oorspronkelijk Mount Holyoke Female Seminary. Esther studeerde er in 1847 af.

In de archieven en speciale collecties van Mount Holyoke bevindt zich een indrukwekkende verzameling historische valentijnskaarten, waarvan er vele door Esther zijn gemaakt.

Een andere kaart van Esther Howland

Haar valt de eer toe dat ze de commerciële Valentijnsindustrie in de VS in gang heeft gezet. Geïnspireerd door een overdadig gedecoreerde Engelse valentijnskaart van een vriend van de familie, creëerde ze haar eigen rijkversierde wenskaarten.

Volgens de American Antiquarian Society was ze gefascineerd door de gedachte om dergelijke kaarten te maken. Haar vader was de eigenaar van de grootste boek- en kantoorboekhandel van de stad Worcester. Hij liet kantpapier, bloemendecoraties en andere materialen uit Engeland overkomen. Het was echt een familiebedrijf. Een van haar broers had een heel mooi handschrift en Esther haalde hem over om de teksten te schrijven. Een andere broer was een verkoper voor het bedrijf. Ze begon met het aannemen van bestellingen en moest al snel vrienden inschakelen om de vraag aan te kunnen.

Het bedrijf floreerde, ondanks de voor die dagen hoge prijzen. De valentijnskaarten kostten $ 5 tot $ 10 per stuk, de allerchicste zelfs $ 30, en waren versierd met linten, dure details en luxe stoffen. In 1850 begon ze in een plaatselijke krant te adverteren. Ze maakte van haar volledig op vrouwelijk thuiswerk steunende productielijn een bedrijf met een omzet van meer dan $ 100.000 per jaar. In 1881 ging ze met pensioen en verkocht ze het bedrijf aan George C. Whitney. Een interessant detail is dat de vrouw die in de VS de valentijnsindustrie in gang zette zelf nooit trouwde.

De kaartenverzameling is in 1993 door Marjorie Eames aan de universiteit geschonken. Ze bestrijkt de periode 1840-1990, met meerdere originele kaarten uit de jaren zeventig van de negentiende eeuw, van Howlands bedrijf New England Valentine Co.

De kaarten laten zien hoe stijlen in de loop der jaren veranderden, in tijden dat de industrie te lijden had onder papiertekorten, de populariteit van ansichtkaarten en de nostalgie naar kaarten in Victoriaanse stijl, die de gouden eeuw van valentijnskaarten in West-Europa en de Verenigde Staten markeerde.

Welke valentijnskaarten die u hebt ontvangen, zijn u het dierbaarst? Van wie waren ze? Zijn er nog oude valentijnskaarten van uw ouders of grootouders bewaard gebleven?

 

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd

 • Sevriens


  november 14, 2018

  Hallo,.
  Wij zijn bewust op Valentijnsdag gehuwd 14.2.1961, toen zo nog niet gekend in België,wel als dag van de vriendschap.En boven op die dag in Februari (Winter) was het uitzonderlijk 21° een zonnige winterdag, nooit meer meegemaakt, volgende Valentijn dus 58 jaar gehuwd. We trachten zeker de 60 te bereiken.
  Sevriens L.J.A 6.6.1932 en De Cock Dédée 30.10.1933.
  Vrolijk Valentijn aan Iedereen