Valentijnsdag: Stuur liefdesbrieven in van uw voorouders en win!

Valentijnsdag: Stuur liefdesbrieven in van uw voorouders en win!

De hedendaagse Valentijnsdag tradities worden grotendeels toegeschreven aan de legendarische Valentijn, bisschop van Terni. Het verhaal gaat dat hij vele verboden liefdes heeft geholpen, zoals soldaten die ongetrouwd moesten blijven. Volgens de legende gaf pasgetrouwde stellen bloemen uit zijn eigen tuin.

Tegenwoordig ontvangen veel geliefden – naast bloemen – liefdesverklaringen recht uit het hart in de vorm van een Valentijnskaart.

De oudste Valentijnskaart waarvan het bestaan bekend is, komt uit de 15e eeuw en is geschreven door  Charles, de hertog van Orléans in 1415 toen hij 21 jaar was. Hij werd gevangen gehouden in de Tower of London na de Slag bij Azincourt. De inhoud zelf was een gedicht van enkele regels, namelijk:

„Je suis desja d’amour tanné,
Ma tres doulce Valentinée,“

„I am already sick of love,
My very gentle Valentine,“

De oudst bekende Engelse Valentijnskaart was geschreven door by Margery Brews aan haar verloofde John Paston in februari 1477. In deze romantische brief, verwijst Margery naar John als haar “geliefde en ware Valentijn.” Daarnaast meld zij hem dat ze “niet in goede gezondheid verkeert, noch qua lichaam, noch qua geest en ik zal dit ook niet zijn totdat ik van jou hoor.”

Dit zijn twee korte fragmenten uit liefdesbrieven geschreven door geliefden in een verschillend tijdperk. Ondanks de grote afstanden en obstakels die hen scheidden, waren zij zeer verliefd, en lieten zij geen kans onbenut om dit aan elkaar te laten weten!

Competitie

Beschikt u over een liefdesbrief van een van uw voorouders? Misschien heeft een familielid deze bijzondere brieven van uw voorouders zorgvuldig verstopt of bewaard. Vele liefdesgeschiedenissen wachten er nog op, ontdekt en gekoesterd te worden.

Valentine's Day Love Letter Competition

Ter ere van Valentijnsdag willen we liefdesverhalen uit de geschiedenis volgen en liefdesbrieven uit voorgaande generaties in de schijnwerpers zetten. Mocht u beschikken over brieven, ansichtkaarten, gedichten of romantische notities die uw voorouders hebben verstuurd of ontvangen, deel ze aub met ons, samen met het verhaal erachter.

We zullen de meest romantische liefdesverklaringen delen voor Valentijnsdag en de mooiste inzending belonen met een MyHeritage DNA Kit.

Om mee te doen, stuur ons de mooiste liefdesbrief van uw voorouders per email naar stories@myheritage.com voor 13 februari 2019. Vergeet niet uw contactgegevens te vermelden.

We kijken uit naar de inzendingen van historische liefdesbrieven!

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt privé gehouden en wordt niet weergegeven.

  • Sevriens De Cock

    februari 18, 2019

    Wij zijn nu dit jaar 58 jaar gehuwd op Valentijn op 14.2.1961 te Antwerpen en die dag was het uitzonderlijk 21° toen werd valentijn nog maar gevierd als dag van de vriendschap, wij stuurden
    vriendschap kaartjes, naar klasgenoten en vrienden en vriendinnen.
    Wij hebben die dag bewust gekozen, van start tot finish.