Hoe word je honderd, volgens de oudste mensen ter wereld

Reacties

De oudste levende persoon ter wereld is op dit moment Kane Tanaka, een 116-jarige vrouw die in Japan woont. Ze heeft de titel sinds juli vorig jaar in haar bezit, want toen overleed de 117-jarige Chiyo Mikayo.

‘s Werelds oudste persoon, Kane Tanaka, toen en nu [Bron: Guinness World Records]

Wat is het geheim van zo’n lang leven? Kane schrijft haar lange leven in ieder geval toe aan haar familie, slaap, hoop en geloof in God. Aan veel andere honderdjarigen is dezelfde vraag gesteld en hun antwoorden liepen zeer uiteen. Hier volgen enkele adviezen van de oudste mensen ter wereld over hoe je een lang en gezond leven kunt leiden. Het kan zijn dat u enkele daarvan met een korreltje zout moeten nemen.

Eet goed, wat dat in uw geval ook betekenen mag …

Dokters vertellen ons al tientallen jaren dat wat we eten van invloed zal zijn op onze totale levensduur. Het zal dus geen verrassing zijn dat sommige honderdjarigen hun lange leven aan hun eetpatroon toeschrijven. Alida Victoria Grubba Rudge – die 113 jaar oud werd – adviseerde gezond te eten, en Alimihan Seyiti, die beweert dat ze in 1886 geboren is, zegt dat ze veel koud water drinkt en zich aan een voornamelijk vegetarisch dieet houdt.

Maar veel van ’s werelds oudste mensen hebben onverwachte voedingsadviezen. Pearl Cantrell schreef haar 116 jaar toe aan het dagelijks eten van spek. Elizabeth Sullivan, die 106 jaar oud werd, aan het drinken van 3 flesjes Dr Pepper per dag. Agnes Fenton stierf op 112-jarige leeftijd. Ze schreef dat toe aan een dagelijkse dosis Miller High Life en Johnnie Walker Blue Label. Emiliano Mercado del Toro werd in 2004 de oudste man ter wereld en behield de titel 3 jaar lang tot zijn dood op 115-jarige leeftijd. Hij beweerde dat hij zo oud was geworden door het eten van funche, een Puerto Ricaans gerecht van maïsmeel en kabeljauw.

Blijf vrijgezel … of niet

Sommige honderdjarigen, zoals Susannah Mushatt Jones (116 jaar,VS), Leandra Becerra Lumbreras (127 jaar, Mexico) en Emma Morano (117 jaar, Italië), beweerden dat ze vooral zo oud waren geworden door nooit te trouwen. Clara Meadmore, die 108 jaar oud werd, beweerde dat ze het “te druk” had voor intieme relaties.

De al eerder genoemde Emiliano Mercado del Toro schrijft zijn lange leven gedeeltelijk toe aan zijn liefde voor vrouwen. Mbah Ghoto, die stierf op de verbazingwekkende leeftijd van 146 jaar, vertelde in een interview dat hij zo lang leeft omdat hij mensen om zich heen heeft die van hem houden en voor hem zorgen.

Is de scheiding tussen de geslachten op dit punt toeval? Wellicht: studies hebben uitgewezen dat mannen langer leven als ze getrouwd zijn, terwijl gehuwde vrouwen dezelfde levensverwachting hebben als ongehuwde vrouwen. Vrouwen die hechte vriendschappen met andere vrouwen hebben, leven gemiddeld langer dan vrouwen zonder goede vriendinnen.

Hard werken, hard rusten

Jessie Gallan, die op 109-jarige leeftijd overleed, werkte vanaf haar dertiende als melkmeisje. Ze geloofde dat haar levenslange arbeidsethos bijdroeg aan haar hoge leeftijd.

Jessie Gallan [bron: zeptha.com]

Leandra Becerra Becerra Lumbreras, hierboven al vermeld, schreef haar lange leven ook toe aan haar gewoonte om dagenlang te slapen. Kamato Hongo, die op 116-jarige leeftijd stierf, sliep zo veel dat haar familie haar soms te eten gaf terwijl ze sliep. Mary Francis Carruba werd 100 jaar in 2015 en weet zeker dat luiheid het geheim is van een lang leven.

Slechte gewoonten?

Verschillende honderdjarigen beweren dat ze gezond zijn gebleven door roken en drinken. Jeanne Calment, die 122 jaar werd, dronk port, verorberde bijna een kilo chocolade per week en rookte al als 21-jarige sigaretten. Ze stopte daar pas mee toen ze 117 was. Batuli Lamichhane, die vorig jaar 116 werd, rookt nog steeds elke dag anderhalf pakje en beweert dat dat haar geholpen heeft om in leven te blijven. Dorothy Parke zegt dat haar dokter beweert dat ze door de drank haar honderdste verjaardag heeft kunnen vieren.

Wat denkt u hiervan? Zou u dit advies opvolgen? Wie heeft in uw eigen familie het langst geleefd? Vertel het ons in de reacties!

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd