Aandacht voor Reclaim the Records

Reacties

Vandaag schrijven we over een non-profit organisatie die volgens ons de aandacht verdient – Reclaim the Records. Onder leiding van genealoog Brooke Schreier Ganz werkt deze groep activisten – bestaande uit o.a. genealogen, onderzoekers en advocaten – onvermoeibaar aan het openbaar maken van genealogische gegevens. Hun doel is “om [gegevens] gratis online te zetten, voor iedereen.”

Reclaim the Records zoekt belangrijke archiefgegevens die niet online beschikbaar zijn voor het publiek, en ze gebruiken de Freedom of Information (FOIA) wetten in de VS om kopieën van deze informatie openbaar te maken. Ze documenteren alles wat ze leren over het indienen van deze verzoeken, en maken een handleiding voor genealogen, open data fans, en anderen die willen dat de gegevens van de overheid in te zien zijn. Wanneer ze contact hebben met archiefbeheerders die de wet overtreden, die opzettelijk of onopzettelijk het proces traineren, dan dienen ze een aanklacht in en winnen ze meestal.

Zodra ze de gegevens hebben, digitaliseren ze wat ze kunnen en zetten het allemaal gratis online, zonder paywalls of gebruiksbeperkingen.

“Te veel overheidsinstellingen en archieven hebben genealogen lang behandeld alsof we hen om een gunst vragen als we vragen om hun gegevens – onze gegevens – in te zien in plaats van hun wettelijke verantwoordelijkheden te erkennen tegenover het publiek”, aldus hun website.

Tot nu toe heeft Reclaim the Records meer dan 25 miljoen archiefstukken openbaar gemaakt, die voorheen alleen toegankelijk waren bij een fysiek bezoek aan overheidsinstellingen en archiefgebouwen, of helemaal niet toegankelijk waren.

Wij van MyHeritage waarderen het belangrijke werk dat Reclaim the Records elke dag doet. We steunen ze in hun streven om gegevens openbaar te maken voor iedereen – een moeilijke maar noodzakelijke missie. Hun inspanningen sluiten perfect aan bij onze overtuiging dat iedereen het recht heeft om zijn of haar geschiedenis te kennen. Wij hebben ook van hun werk geprofiteerd, en via ons heeft de hele community geprofiteerd. In elke collectie die we in SuperSearch publiceren en die door Reclaim the Records is gemaakt, geven we de credits aan deze prachtige organisatie.

Om onze solidariteit met Reclaim the Records en haar missie te tonen, kwam het senior management team van MyHeritage vorige week bij elkaar om onderstaande foto te maken, allemaal met gele Reclaim the Records t-shirts in de hand:

Voor meer informatie over Reclaim the Records en het belangrijke werk dat zij doen – of om een bijdrage te leveren aan hun zaak – kun je hun website bezoeken: https://www.reclaimtherecords.org/.

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd