De Titanic in beeld met MyHeritage In Color™

De Titanic in beeld met MyHeritage In Color™

Reacties

Misschien inspireert niets meer tot nederigheid dan de geschiedenis van de Titanic: het zogenaamde “onzinkbare schip” dat in feite op zijn eerste reis op 15 april 1912 tot zinken is gebracht.

Het schip werd gebouwd in een tijd dat reizen iets werd wat mensen eerder deden voor hun plezier dan voor noodzaak. Vóór die periode was het reizen over lange afstanden, vooral over zee, vol gevaren en ongemak. Maar met de komst van betere reistechnologie begonnen rederijen hun nieuwe oceaanstomers als sneller en veiliger te promoten dan die van hun concurrenten. De Titanic zou de grootste, snelste, meest luxueuze en – ironisch genoeg – de veiligste van allemaal zijn.

Bij de bouw van de Titanic werden kosten noch moeite gespaard: hij was uitgerust met een gymzaal, een zwembad, bibliotheken, eersteklas restaurants en cafés en weelderige accommodaties voor eersteklas reizigers. Het schip bevatte ook een aantal van de meest geavanceerde maritieme veiligheidstechnologie: 16 waterdichte compartimenten met op afstand bedienbare deuren die het water buiten zouden houden in geval van een lek. Het was die functie die Phillip Franklin, vice-president van de White Star Line die het schip bestuurde, ertoe bracht de later beruchte uitspraak te doen: ‘Er is geen gevaar dat de Titanic zal zinken. De boot is onzinkbaar.”

Misschien juist vanwege dit enorme vertrouwen waren andere veiligheidsmaatregelen buitengewoon halfslachtig: de bemanning was niet opgeleid om het schip te helpen evacueren en er waren slechts genoeg reddingsboten voor een derde van de passagiers op volle capaciteit.

De Titanic vertrok op 10 april 1912 vanuit Southampton, Engeland, op weg naar New York. Het vervoerde ongeveer 2224 passagiers en bemanningsleden. Op 14 april slaagde de boot er niet in een aanvaring met een ijsberg te vermijden, die vijf van zijn waterdichte compartimenten doorboorde – en de Titanic kon de overstroming van slechts vier van hen alleen overleven. Bij de ramp vielen 1.500 doden, waaronder een flink aantal van ’s werelds rijkste en meest invloedrijke personen.

Het verhaal is de geschiedenis ingegaan als een grimmige les in de gevaren van overmoed en als katalysator voor de ontwikkeling van maritieme veiligheidsvoorschriften die tot op de dag van vandaag worden nageleefd.

Het verhaal van de Titanic is vereeuwigd in veel boeken, volksliedjes, gedenktekens en films – het meest bekend door James Camerons Oscarwinnende film Titanic uit 1997.

Bekijk de indrukwekkende foto’s hieronder allemaal echte foto’s van de Titanic, ingekleurd met MyHeritage In Color™:

RMS Titanic verlaat Belfast voor proefvaart op 2 april 1912
De grote trap
Titanic's B 59 stateroom
Stateroom B-58 van het B-Deck Parlour Suite
De eersteklas gym
RMS Titanic's zaal voor lezen en schrijven
Grote dinerzaal
Dinerzaal voor de derde klasse
Een van de Titanic’s reddingsboten nadert de Carpathia, het enige schip dat de alarmerende meldingen beantwoordde en 1,5 uur na het zinken van de Titanic arriveerde.

De overblijfselen van de Titanic eroderen misschien op de bodem van de Atlantische Oceaan, maar de herinnering aan zijn pracht en de gruwel van zoveel onnodige sterfgevallen leeft voort in ons collectieve bewustzijn. Het zien van deze foto’s in kleur brengt de enorme omvang van het tragische verlies scherp in herinnering.

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd