Zeven nieuwe rapporten toegevoegd aan MyHeritage Gezondheid

Reacties

De MyHeritage Health-test biedt genetische inzichten om uw leven te verrijken, u te informeren over uw gezondheid en u te helpen geïnformeerde leefstijlkeuzes te maken.

Deze week hebben we 7 nieuwe rapporten toegevoegd aan MyHeritage Health en het biedt nu 42 risicorapporten over een breed scala aan gezondheidsproblemen. De nieuwe rapporten bevatten een polygene risicoscore voor obesitas en een hoge BMI die is gebaseerd op duizenden genetische varianten, een aanzienlijk verbeterde erfelijke BRCA-kankerrapport en 5 dragerschaps-rapporten die aangeven of een individu drager is van een ziekte die kan worden doorgegeven aan zijn of haar kinderen.

Veel mensen hebben al geprofiteerd van de MyHeritage Health-test, hetzij door de kit te kopen, hetzij door hun op genealogie gebaseerde MyHeritage DNA-test te upgraden om gezondheidsrapporten te ontvangen zonder een nieuw DNA-monster te hoeven nemen. We hebben getuigenissen ontvangen van klanten van wie het leven ten goede is veranderd als gevolg van deze test. Lees hier wat onze gebruikers zeggen.

Over de nieuwe rapporten

Nieuwe polygene risicoscore: Obesitas en hoge BMI

Hoewel monogene aandoeningen meestal worden veroorzaakt door een verandering in een enkel gen, worden polygene aandoeningen beïnvloed door honderden of zelfs duizenden genetische varianten. Het analyseren van genetisch risico op polygene aandoeningen is complex, maar waardevol omdat deze ziekten zo wijdverbreid zijn. MyHeritage biedt ook polygene risicoscores (PRS) voor 4 veelvoorkomende aandoeningen: hartaandoeningen, diabetes type 2, borstkanker bij vrouwen en hoge bloeddruk.

Obesitas treedt op wanneer een persoon een overmatige hoeveelheid lichaamsvet heeft. De meeste mensen met obesitas hebben ook een hoge body mass index (BMI): de verhouding tussen gewicht en lengte. Personen met een BMI van 30 of hoger worden als zwaarlijvig beschouwd. Recente schattingen suggereren dat 650 miljoen volwassenen wereldwijd zwaarlijvig zijn en dat bijna 40% van de volwassenen in de Verenigde Staten zwaarlijvig is.

Obesitas wordt veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder iemands voedingspatroon, trainingsniveau, familiegeschiedenis, omgeving en genetica. Obesitas wordt over het algemeen veroorzaakt door slechte voedings- en leefstijlkeuzen en ontwikkelt zich geleidelijk in de loop van de tijd. Meestal is overgewicht te voorkomen, waarbij leefstijl een sleutelrol speelt. Personen met obesitas lopen een significant hoger risico op andere chronische gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk, diabetes type 2, hartaandoeningen en bepaalde vormen van kanker.

Het nieuwe rapport voor obesitas en hoge BMI biedt een beoordeling die de impact van kleine genetische variaties in het genoom optelt om het genetische risico van een persoon op obesitas te voorspellen en biedt een genetische BMI-schatting die is gebaseerd op genetica, leeftijd en land waar men woont. Dit rapport kan personen informeren die een verhoogd genetisch risico op obesitas hebben, waardoor ze vroegtijdige interventie-maatregelen kunnen nemen, zoals veranderingen in levensstijl en regelmatige controles bij zorgverleners.

Nieuw: Obesitas en hoge BMI rapport (klik om in te zoomen)
In het gedeelte Body Mass Index geven we uw geschatte genetische BMI weer. Als u op deze pagina handmatig uw lengte en gewicht invoert, zullen we uw werkelijke BMI berekenen en weergeven voor een vergelijking.
Nieuw: onderdeel Body Mass Index  (klik om in te zoomen)

Klik op “Toon geavanceerde grafiek” om een nieuwe component te tonen die zowel uw genetische BMI-schatting als uw werkelijke BMI in een grafiek uitzet. Hiermee kunt u uw huidige BMI vergelijken met uw genetische aanleg.

.

Nieuw: Body Mass Index geavanceerde grafiek vergelijkt uw genetische BMI aanleg met uw werkelijke BMI

Verbeterd BRCA rapport: omvat 103 varianten!

Monogene aandoeningen worden veroorzaakt door een verandering in een enkel gen. Onder de monogene aandoeningen waarvoor we testen, zijn erfelijke BRCA-kankers. Vrouwen met een pathogene BRCA1- of 2-variant hebben een kans van 50-80% om borstkanker te krijgen tegen de tijd dat ze 80 zijn. Pathogene varianten in de BRCA-genen verhogen ook het levenslange risico van een vrouw voor het ontwikkelen van eierstokkanker en kunnen oplopen tot 60 % voor mensen met een BRCA1-mutatie. Mensen met pathogene BRCA1– of BRCA2-varianten hebben de neiging om op jongere leeftijd kanker te ontwikkelen. Ze hebben ook meer kans op een tweede keer kanker, een recidief genoemd. Deze varianten zijn ook geassocieerd met andere vormen van kanker, waaronder buikvlieskanker bij vrouwen, prostaat- en borstkanker bij mannen, evenals pancreaskanker bij zowel vrouwen als mannen.

We hebben nu 88 extra varianten toegevoegd voor erfelijke BRCA-kankers, waardoor het totale aantal door MyHeritage geteste varianten op 103 komt. Onze dekking voor het BRCA1-gen is verhoogd van 41% tot 55% en voor BRCA2 van 22% tot 45%. Dit vergroot de kans dat de ziekte wordt gedetecteerd voor meer populaties die de BRCA1- of BRCA2-genen hebben. Met deze uitbreiding in dekking heeft MyHeritage nu het meest uitgebreide rapport voor erfelijke BRCA-kankers onder de toonaangevende consumentenmerken.

5 nieuwe dragerschapsrapporten

Wanneer twee personen die drager zijn van dezelfde genetische ziekte een kind hebben, loopt dat kind het risico de ziekte te erven of zelf drager te zijn. Mensen die drager zijn van een genetische ziekte weten het misschien niet eens. De meeste dragers ontwikkelen nooit symptomen, maar kunnen de variant – of de ziekte zelf – wel doorgeven aan hun kinderen. We hebben de volgende 5 nieuwe dragerschapsrapporten toegevoegd:

Hoewel er meer dan 4.000 pathogene varianten zijn in de BRCA-genen, is de meerderheid buitengewoon zeldzaam. De 103 varianten die onder de MyHeritage-test vallen, zijn de varianten met de hoogste frequentie voor BRCA-gerelateerde kankers. De 88 nieuwe varianten die onder de test vallen, zijn met name relevant voor individuen van Aziatische, Afrikaanse en Asjkenazische joodse afkomst, evenals voor specifieke Europese populaties.

      • Het Bardet-Biedl syndroom 2: Bardet-Biedl syndroom is een aandoening die de trilharen van de cel aantast, welke is betrokken bij chemische routes en beweging. Symptomen variëren, maar omvatten meestal verlies van gezichtsvermogen, obesitas, verstandelijke beperking en extra vingers of tenen.
      • Congenitale amegakaryocytic thrombocytopenia (CAMT): Congenitale amegakaryocytische trombocytopenie is een uiterst zeldzame genetische vorm van trombocytopenie die een levensbedreigende afname veroorzaakt van de cellen die bloedplaatjes maken, wat uiteindelijk leidt tot beenmerg-falen.
      • Erfelijke fructose intolerantie: Erfelijke fructose intolerantie is een metabole aandoening die het vermogen van een persoon om de suiker genaamd fructose te verteren, beïnvloedt. Personen met deze aandoening kunnen een opgeblazen gevoel, diarree, braken en buikpijn ervaren na het eten van fruit, het drinken van sap of het consumeren van ander voedsel dat fructose bevat.
      • Joubert syndroom 2: Het Joubert-syndroom is een aandoening van de hersenontwikkeling die veel delen van het lichaam kan aantasten. Symptomen zijn onder meer ontwikkelingsachterstand, het onvermogen om spierbewegingen te coördineren, onvrijwillige oogbewegingen en moeite om de ogen heen en weer te bewegen. Individuen kunnen ook een verstandelijke beperking vertonen. MyHeritage heeft een detectiepercentage van 92% voor het Joubert-syndroom onder Ashkenazische joden.
      • Tyrosinemie type I: Tyrosinemie is een metabole aandoening die voortkomt uit het gegeven dat het lichaam het aminozuur tyrosine niet kan afbreken. Symptomen kunnen zijn: slecht functioneren door braken en diarree, geelzucht, een koolachtige geur en een hogere frequentie van bloedneuzen. Onbehandeld kan de aandoening leiden tot nier- en leverfalen, leverkanker en een verweking van de botten.
     Nieuwe dragerschapsrapporten (klik om in te zoomen)
     Nieuw: dragerschapsrapport voor Joubert syndroom 2 (klik om in te zoomen)
     Nieuw: dragerschapsrapport voor Bardet-Biedl syndroom 2 (klik om in te zoomen)

     Om alle dragerschapsrapporten te bekijken die onze test momenteel omvat, bekijk de volledige lijst met aandoeningen.

     Toegang tot uw rapporten

     De 7 nieuwe rapporten zijn gratis beschikbaar voor bestaande MyHeritage Gezondheid-gebruikers die het abonnement Gezondheid hebben toegevoegd, dat toegang geeft tot nieuwe rapporten zodra ze worden vrijgegeven.

     Gebruikers met een abonnement Gezondheid ontvangen een e-mail waarin ze worden uitgenodigd om hun nieuwe rapporten zonder extra kosten te bekijken. Ze hebben ook toegang tot de rapporten door op het tabblad Gezondheid op de navigatiebalk te klikken. Een introductie wizard op de home-pagina beschrijft de nieuw toegevoegde rapporten voor gebruikers die hun statusrapporten eerder hebben ontvangen.

     Gebruikers die eerder een MyHeritage DNA test Gezondheid hebben gedaan of een upgrade hebben uitgevoerd om in het verleden gezondheidsrapporten te ontvangen, maar die momenteel geen abonnement Gezondheid hebben, kunnen deze aanschaffen en toegang krijgen tot de nieuwe rapporten. Het Health-abonnement geeft toegang tot nieuwe gezondheidsrapporten zodra ze worden vrijgegeven, zolang u het abonnement behoudt.

     De nieuwe rapporten zijn wereldwijd beschikbaar voor klanten van MyHeritage Health. Onthoud dat MyHeritage gezondheidsrapporten u niet vertellen of u een aandoening heeft of gaat ontwikkelen. Ze weerspiegelen alleen uw genetische risico voor het ontwikkelen van een aandoening. Als een specifiek rapport wordt uitgesloten van uw resultaten, vindt u onderaan de pagina met het overzicht van genetische risico’s een uitleg waarom.

     Toezicht van een arts 

     Klanten in de Verenigde Staten moeten hun gezondheidsinformatie bijwerken voordat ze toegang krijgen tot hun nieuwe rapporten. Een arts van het onafhankelijke klinische netwerk PWNHealth zal de vragenlijst doornemen en alle gezondheidsrapporten evalueren voordat ze worden vrijgegeven. Wanneer een melding een verhoogd risico op een specifieke aandoening aangeeft, zal de arts verder bepalen of verder advies rondom erfelijkheid wordt geadviseerd.

     Als verder advies rondom erfelijkheid wordt aanbevolen, is een telefonisch of videovergadering met een adviseur van PWNHealth gratis inbegrepen.

     Tot slot

     Het MyHeritage Science-team werkt er hard aan om u nog meer gezondheidsinzichten te geven, om u op de hoogte te houden en u te helpen uw toekomstige gezondheid en levenskwaliteit te verbeteren. Dit maakt de MyHeritage test Gezondheid een van de snelst evoluerende genetische gezondheidstests die momenteel beschikbaar zijn.

     De MyHeritage test Gezondheid bestaat uit een eenvoudig wangstaafje – er is geen bloed of speeksel nodig. Het is gemakkelijk te gebruiken en duurt slechts 2 minuten. We gebruiken Sanger-sequencing om positieve resultaten te valideren, wat het risico op vals-positieven aanzienlijk verkleint. MyHeritage Gezondheid is een attent cadeau voor uw dierbaren of voor uzelf. Het bevat ook alle genealogische functies van de MyHeritage DNA-test: etniciteitsschattingen en matching met familieleden via gedeeld DNA. Bestel de MyHeritage test Gezondheid, of als u al eerder met MyHeritage DNA hebt getest en gezondheidsrapporten wilt toevoegen zonder een nieuw DNA-monster in te sturen, upgrade dan uw kit naar Gezondheid.

   We hopen dat u uw voordeel ermee zult doen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd