‘Geboorte van Nederland’

Reacties1

Jaarlijks wordt op 19 juli de Eerste Vrije Statenvergadering herdacht en gevierd bij Het Hof van Nederland in Dordrecht, de plek waar deze ‘verborgen’ revolutie plaatsvond in 1572, waardoor er een begin gemaakt werd aan de Republiek der Nederlanden.

De pogingen van Filips II om de protestanten te onderdrukken en om regering, rechtspraak en belasting te hervormen en te centraliseren leidden tot opstanding in de Lage Landen. De Stadhouder van de Spaanse koning Willem van Nassau, prins van Oranje, liep over naar de opstandelingen. De openlijke opstand begon in Holland (Den Briel op 1 april 1572) en Zeeland.

Van 19 juli tot en met 23 juli 1572 werd in het Hof te Dordrecht de Eerste Vrije Statenvergadering van Holland en West-Friesland gehouden. Hiermee werd een begin gemaakt met de vrije en onafhankelijke Republiek  der Nederlanden.


Wij kunnen alleen maar speculeren hoe Nederland er uit had gezien als deze Statenvergadering niet had plaatsgevonden en of er überhaupt nog sprake was geweest van Nederland.

Het Nationaal Archief bewaart de notulen van de Eerste Statenvergadering en heeft deze ook op scan beschikbaar, welke via hun website te raadplegen is. Onderstaand een screenshot van de website waarbij men de scans kan raadplegen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd

  • Usman


    augustus 2, 2012

    Ik weet niet of je probleem itssnuen al opgelost is maar mijn raad, komende uit eigen ruime ervaring met lastige huisbaas, is een goede advocaat onder de arm nemen.Dit kost je misschien wat geld maar deze zijn (indien dit hun terrein is) heel goed op de hoogte van de wetgeving en zoniet hebben zij bepaalde, die voor particulieren niet bereikbaar zijn of enkel tegen betaling, bronnen dat ze kunnen raadplegen.Ook help een aangetekend schrijven van een raadsheer altijd dat beetje meer om tot compromis te komen dan de inkt uit je eigen pen..