IJs, sneeuw en koek-en-zopie: klassieke winterpret in kleur
- Door MyHeritageNL


Vanaf het moment dat de weersvoorspellingen naar onder nul gaan, gaat er door heel Nederland van oudsher een golf van opwinding. Schaatsen worden alvast uit het vet gehaald en geslepen. De mutsen en handschoenen worden van zolder gehaald, de slee voor de kinderen klaargezet. We genieten van schaatsen of wandelen door het sneeuwwitte landschap, bewondering koesterend voor de schoonheid en sereniteit die het uitstraalt. Zou er een nieuwe Elfstedentocht mogelijk zijn? Vanwege de huidige pandemie zal dat er dit jaar waarschijnlijk niet inzitten. Echter, dat mag de winterpret niet drukken: we maken winterweer mee dat we in Nederland zelden treffen.
Hoe zagen die er ook alweer uit: echt koude, klassieke winters? We namen een duik in de archieven. Hieronder delen we enkele bijzondere foto’s met u die we hebben ingekleurd met MyHeritage in Color™ om de Hollandse taferelen van toen, nog intenser te beleven.


Deze foto is zeer waarschijnlijk gemaakt in de eerste of tweede week van februari 1907, aldus het Algemeen Dagblad regio Utrecht die hier op 10 februari 2021 over publiceerde. Volgens bronnen vroor het vooral die eerste week van dat jaar flink: overdag tussen de -1 en -6, waar ’s nachts de temperaturen zelfs konden dalen tot -12.
Op de foto zien we een ouderwetse koek-en-zopie op de Stadsbuitengracht van Utrecht. De vele details in de foto maken het fascinerend. Let bijvoorbeeld op de manier waarop de twee kinderen voor de koek-en-zopie, keurig hun kopje vasthouden. Ook leuke details: hun ondergebonden schaatsen met de krul omhoog en de ouderwetse takkenbezem.


Nog een typisch Utrechts stadsgezicht: de Domtoren in de sneeuw. Deze foto toont een beeld van de Oudegracht, Tolsteegzijde in Utrecht in een winters sneeuwlandschap met op de achtergrond de Hamburgerbrug. De exacte datering is onbekend. Naar schatting is deze foto gemaakt in de periode tussen 1895-1905. De ingekleurde versie benadrukt de witte sneeuw en de ijsblauwe lucht.


Dit is anno 2021 definitief uit het straatbeeld verdwenen: kinderen die sneeuwpret hebben in een korte broek! Deze foto dateert van maart 1931, toen dit een gebruikelijke kledingstijl was, zelfs in de winter. Maar samen een sneeuwpop maken is natuurlijk van alle tijden!


Wist u dat onze voorouders behoorlijk dapper waren als het ijs eenmaal dik genoeg was? Dit ijs op de Gouwzee was in elk geval dik genoeg om er te ijszeilen en zelfs om er met de auto op te gaan! IJszeilen is als manier van transport van mensen en goederen rond 1600 ontstaan in Nederland. Als sport wordt ijszeilen sinds ongeveer 1840 beoefend. Deze foto is genomen op 13 januari 1963.


Hierboven een mooi tafereel van ijspret in Volendam was anno januari 1955. De klederdracht van Volendam is de streekdracht die vanouds in Volendam gedragen wordt. Ook op schaatsen in de winter!


Ook deze vier dames in Volendam trotseerden de kou en zijn helemaal in klederdrachtstijl gaan schaatsen. Een prachtig gezicht!


Deze conducteur moet wel een schaatsliefhebber in hart en nieren zijn: hij klimt zelfs met zijn schaatsen aan in zijn wagen! Gelukkig strekt zijn collega een helpende hand uit.
Wilt u zelf ook foto’s inkleuren met MyHeritage in Color™? U zult verrast zijn door de resultaten! De eerste tien foto’s zijn voor iedereen gratis! Om meer foto’s in te kleuren is een Compleet abonnement benodigd.
Maak een pannetje warrme chocomel, zet de kachel hoog en geniet van het bijzondere winterlandschap. We wensen u veel winterpret!