Nederlanders wekken hun voorouders massaal tot leven met Deep Nostalgia™

Nederlanders wekken hun voorouders massaal tot leven met Deep Nostalgia™

Sinds de lancering van Deep Nostalgia™ is Nederland massaal enthousiast aan de slag gegaan met het animeren van foto’s van voorouders. Deep Nostalgia™ is de nieuwste, baanbrekende fotofunctie op MyHeritage waarmee u de gezichten van uw dierbaren op foto’s kunt animeren. Zo kunt u uw voorouders in ‘levenden lijve’ zien bewegen of zien knipogen! Voor velen voegt dit een geheel nieuwe dimensie toe aan de beleving van hun familiegeschiedenis. We zijn overspoeld met de meest prachtige voorbeelden van onze Nederlandse MyHeritage gebruikers die hun voorouders tot leven hebben gewekt.

Het resultaat is massaal gedeeld op social media met de hashtag #Deep Nostalgia. De reacties lopen uiteen van verbazing over wat er tegenwoordig mogelijk is, tot ontroering om voor het eerst een voorouder – die men vaak zelf niet persoonlijk heeft gekend – voor het eerst in de ogen te kunnen kijken, te zien bewegen, lachen of knipogen. We willen iedereen bedanken voor het delen van hun geweldige animaties! Hoewel we deze het liefst deze stuk voor stuk zouden uitlichten in dit blog, hebben we hieronder een aantal highlights geselecteerd. Kijk mee, geniet en laat u inspireren door wat er mogelijk is!

Voorbeelden van Nederlandse gebruikers

Martin Jansen heeft een bijzondere foto van zijn voorouder Gezina Jacoba Meekel, gemaakt omstreeks 1880. Zijn directe voorouder werd geboren geboren in Sloten, Noord-Holland op 12 juni 1821.

Zij was de hardwerkende echtgenote van een warmoezier, een tuinder. Haar echtgenoot was Wilhelmus Willem Meekel, met wie zij in het huwelijk trad op 30 mei 1845. Gezina Jacoba Meekel overleed op 17 januari 1901.

Ook al zijn haar gelaatstrekken niet heel scherp zichtbaar op de originele foto, Martin slaagde er met behulp van Deep Nostalgia™ toch in deze prachtige animatie van haar te maken.

Ontroerend is deze tweet van Peter Vos, die voor het eerst bewegende beelden zag van zijn moeder als 12-jarig meisje in 1942.

Evert-Jan Pol kleurde een foto in van zijn bijna-naamgenoot en overgrootvader Everd Jan (inderdaad, met een d!) en maakte vervolgens deze animatie:

Erdinç Saçan kon dankzij MyHeritage Deep Nostalgia™ de enige foto van zijn grootvader animeren, die hij helaas nooit heeft ontmoet. De foto is 100 jaar oud!

Käthe deelde deze liefdevolle – nu letterlijk levendige – herinnering aan haar oma:

Ook Peter de Langen gaf met zijn animatie een eerbetoon aan zijn helaas vroeg overleden grootmoeder van vaderskant:

Hij maakte er vervolgens ‘nog eentje dan’ van zijn overgrootmoeder van moeders kant. Ja, de nieuwe feature kan verslavend zijn!

Voorbeelden van Nederlandse archieven en musea

Diverse Nederlandse archieven en musea probeerden DeepNostalgia™ uit op afbeeldingen van bekende historische figuren. Zo heeft het Rijksmuseum personen op beroemde schilderijen van de meesterschilder Rembrandt van Rijn tot leven gewekt. Zie hier het spectaculaire resultaat!

Het Cuypershuis maakte deze animatie van Petrus Josephus Hubertus Cuypers. Hij werd op 16 mei 1827 geboren in Roermond als negende en jongste kind van Joannes Hubertus Cuypers en Maria Joanna Bex. Hij groeide uit tot befaamd architect. Tot zijn meest bekende werken horen onder meer het Rijksmuseum, het Centraal Station in Amsterdam en Kasteel de Haar in Haarzuilens.  Wat zou u hem willen vragen? Wij zouden waarschijnlijk niet uitgepraat met hem raken!

Samuel Muller werd geboren op 22 januari 1848 in Amsterdam. Hij was een bekend archivaris, geschiedschrijver en museumdirecteur. Op 5 december 1922 overleed hij te Utrecht. Het Utrechts Archief kon hem met deze animatie eens diep in de ogen kijken:

Het. Zeeuws Archief maakte deze mooie animatie van Francois de Reu. Bij de start van de genealogische database is Francois de Reu gekozen als ‘mascotte’. De foto komt uit de collectie van de Stichting Genealogisch Centrum Zeeland, die gehuisvest is in het gebouw van het Zeeuws Archief en waarvan de vrijwilligers in de studiezaal van het Zeeuws Archief mensen helpen met hun stamboomonderzoek. Alle foto’s van de SGCZ zijn opgenomen in de beeldbank van het Zeeuws Archief (zie deze link naar bronvermelding).

De foto dateert van 1896 en toont de Zeeuw Francois de Reu. Hij werd geboren in Schoondijke op 16 maart 1796 en overleed in Nieuwvliet op 1 april 1899. Francois was de zoon van Lieven de Reu en Levina van Ixem (Uxem) en echtgenoot van Suzanna Vermeulen (gehuwd Groede 4 september 1816). Deze foto is genomen te Nieuwvliet op zijn 100e verjaardag!

Het Archief Alkmaar en omstreken stuurde deze animatie van de historische figuur Cornelis Willem Bruinvis. Bruinvis werd geboren op 26 juni 1829 te Alkmaar en overleed op 4 april 1922 in diezelfde stad. Hij was een zeer veelzijdig en ijverig persoon. Zo was hij archivaris, redacteur, apotheker, bouwkundig tekenaar, steendrukker, docent farmacie en wethouder. Anno 2021 is hij tot zijn eigen verbazing weer even tot leven gewekt!

We willen iedereen nogmaals bedanken voor het grote enthousiasme waarmee foto’s zijn geanimeerd. Blijf de resultaten vooral met ons delen! Bent u ook nieuwsgierig geworden en wilt u uw voorouders ook in ‘levenden lijve’ ervaren? Probeer Deep Nostalgia™ nu zelf uit. Iedereen kan gratis een aantal animaties maken. Voor meer animaties is een Compleet abonnement benodigd.

Wilt u liever beginnen met meer leren over hoe deze nieuwe feature precies werkt? Lees dan eerst dit introductieblog. Veel plezier!