Twaalf inspirerende vrouwen uit de wereldgeschiedenis komen tot leven met Deep Nostalgia™

Twaalf inspirerende vrouwen uit de wereldgeschiedenis komen tot leven met Deep Nostalgia™

Deze week vieren we Internationale Vrouwendag: een dag om vrouwen uit het verleden, het heden en de toekomst te eren en te herinneren hoe de moed, intelligentie en het doorzettingsvermogen van vrouwen door de geschiedenis heen ons hebben gebracht waar we nu zijn.

Met behulp van MyHeritage’s nieuwe fotofunctie, Deep Nostalgia™, animeerden we de gezichten van enkele van de grootste vrouwen in de geschiedenis van over de hele wereld. Door deze krachtige vrouwen in beweging te zien, voelen we ons meer met hen verbonden en worden we ertoe aangezet hun voorbeeld te volgen en onze overtuigingen en dromen na te jagen.

1. Amelia Earhart

Amelia Earhart, geboren op 24 juli 1897 in Atchison, Kansas, was de eerste vrouw die solo over de Atlantische Oceaan vloog. Ze brak vele andere records als piloot en avonturier. Tragisch genoeg verdween ze terwijl ze probeerde de eerste vrouw te worden die de wereld rondreisde in een vliegtuig.

In de animatie ziet ze eruit alsof ze in het zonlicht aan het turen is, denkend aan haar volgende avontuur in de lucht. 

2. Marie Curie

Marie Curie, geboren in Warschau, Polen, op 7 november 1867, was de eerste vrouw die een Nobelprijs won, de enige vrouw die deze tweemaal won, en de enige persoon die deze tot dusver won voor haar werk op twee verschillende wetenschappelijke gebieden . Ze bedacht de term ‘radioactiviteit’ en ontdekte de elementen polonium (dat ze naar haar geboorteland noemde) en radium. Ze gaf letterlijk haar leven voor de wetenschap: ze stierf in 1934 op 66-jarige leeftijd aan aplastische anemie, die ze ontwikkelde als gevolg van haar langdurige blootstelling aan straling tijdens haar werk.

3. Rosa Parks

Rosa Parks is het meest bekend omdat ze weigerde haar stoel in een bus in Montgomery, Alabama op te geven, toen de chauffeur eiste dat zij en drie andere zwarte passagiers hun stoelen aan blanke passagiers zouden geven. Haar zaak bracht internationale aandacht voor de oneerlijkheid van segregatiewetten, en ze wijdde de rest van haar leven aan het bestrijden van racisme en discriminatie. Het Amerikaanse congres heeft haar “de first lady van burgerrechten” en “de moeder van de vrijheidsbeweging” genoemd.

Rosa stierf in november 2005 op 92-jarige leeftijd. Haar waardigheid en kracht zijn nog steeds een inspiratie voor mensen over de hele wereld.

4. Sarojini Naidu

Sarojini Naidu, geboren op 13 februari 1879 in Hyderabad, India, was een dichter en politiek activist en een belangrijk figuur in de strijd voor onafhankelijkheid van India. In 1925 werd ze benoemd tot president van het Indian National Congress, en in 1947 werd ze de eerste vrouw die het ambt van gouverneur van India bekleedde. Haar poëzie stond bekend om zijn kleurrijke beelden en lyrische kwaliteit; Mahatma Gandhi noemde haar de ‘Nachtegaal van India’.

5. Helvi Sipilä

Helvi Sipilä, geboren op 5 mei 1915, werd in 1972 benoemd tot de allereerste vrouwelijke adjunct-secretaris van de VN, toen 97% van het senior management in de VN werd gedomineerd door mannen. Ze was de organisator van de eerste Wereldvrouwenconferentie in 1975 en had belangrijke invloed op het besluit om het Ontwikkelingsfonds voor Vrouwen (UNIFEM) in 1976 op te richten. Ze was ook de allereerste vrouwelijke presidentskandidaat in Finland.

6. Katherine Johnson

Katherine Johnson was een briljante wiskundige zonder wie de eerste bemande ruimtevluchten in de VS niet mogelijk zouden zijn geweest. Ze berekende het traject voor de ruimtevlucht die de allereerste Amerikaanse astronaut de ruimte in bracht, evenals die van Apollo 11, het eerste ruimtevaartuig dat op de maan landde. Voordat John Glenn, de eerste Amerikaan die in een baan om de aarde kwam, op zijn missie ging, stond hij erop dat Katherine de berekeningen verifieerde die werden uitgevoerd door de digitale computers die NASA net was gaan gebruiken in plaats van menselijke computers. Katherine’s werk was ook cruciaal om de bemanning van Apollo 13 veilig terug naar de aarde te krijgen nadat een van de zuurstoftanks was uitgevallen. Katherine stierf vorig jaar op de rijpe leeftijd van 101.

7. Eleanor Roosevelt

Eleanor Roosevelt, First Lady van de Verenigde Staten van 1933 tot 1945, was een echte pionier op het gebied van mensenrechten en vrouwenrechten. Ze herdefinieerde de rol van First Lady volledig en veranderde de rol in een platform voor politiek activisme op zich, in plaats van simpelweg de president te steunen. Eleanor was uitgesproken over burgerrechten en was het soms zelfs publiekelijk oneens met het beleid van haar man. Ze speelde ook een centrale rol in de rol van de VS in de Verenigde Naties en werd de eerste afgevaardigde, diende als eerste voorzitter van de VN-Commissie voor de Rechten van de Mens en hield toezicht op het opstellen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Ze wordt over de hele wereld met groot respect herinnerd.

8. Frida Kahlo

Schilder en politiek icoon Frida Kahlo werd geboren op 6 juli 1907 in Coyoacán, Mexico. Gedurende het grootste deel van haar leven werd haar werk overschaduwd door dat van haar man, die ook schilder was, en ze werd vooral erkend als zijn excentrieke echtgenote. Vanaf de jaren zeventig kreeg haar werk echter erkenning en werd ze niet alleen bekend als een van de belangrijkste kunstenaars van Latijns-Amerika, maar ook als een icoon voor meerdere politieke bewegingen, waaronder feminisme, LGBTQ + activisme en de Chicano-beweging.

Ze staat vooral bekend om haar surrealistische zelfportretten vol symboliek. Misschien had ze deze animatie van haar foto geweldig gevonden.

9. Hedy Lamarr

Hedy Lamarr, geboren als Hedwig Eva Maria Kiesler in Wenen, Oostenrijk op 9 november 1914, was meer dan een beauty. Hoewel het grootste deel van haar carrière werd gedomineerd door Hollywood als actrice en filmproducent, was Hedy ook een uitvinder. Het frequentie verspringende spread-spectrumsysteem dat ze samen met een vriend ontwikkelde om het vastlopen van torpedo geleidingssystemen te voorkomen, was de voorloper van technologieën die ons later Bluetooth en wifi gaven.

10. Florence Nightingale

Florence Nightingale, geboren op 12 mei 1820 in Florence, Italië, staat bekend als de grondlegger van de moderne verpleegkunde. Na het leiden en trainen van verpleegsters tijdens de Krimoorlog, richtte ze de eerste seculiere verpleegschool op en legde ze de basis voor verpleging als geschoold beroep. Ze was ook een statisticus die nieuwe manieren bedacht om gegevens grafisch weer te geven, waardoor die gegevens toegankelijker werden voor leken. Hoewel sommigen beweren dat ze de kiemtheorie verwierp, begreep ze het verband tussen sanitaire voorzieningen en betere gezondheidsresultaten, en haar implementatie van goede sanitaire voorzieningen maakte ziekenhuizen veel veiliger en bevorderden het herstel van patiënten.

11. Indira Gandhi

Indira Gandhi, geboren op 19 november 1917 in Allahabad, India, was de derde premier van India en was de eerste – en tot dusver enige – vrouwelijke premier. De dochter van premier Jawaharlal Nehru, was de op een na langstzittende premier na haar vader. Ze was een controversieel figuur, aangezien ze de noodtoestand voorzat om een ​​revolutie te onderdrukken waarin burgerlijke vrijheden werden opgeschort en de pers werd gecensureerd. Ze leidde ook India in een oorlog tegen Pakistan en verhoogde de bekendheid van India op het wereldtoneel. Hoewel er kritiek is op haar beleid, lijdt het geen twijfel dat ze een machtige figuur was die een belangrijke stempel op de wereldgeschiedenis heeft gedrukt.

12. Carmen Miranda

Carmen Miranda was een in Portugal geboren Braziliaanse danseres, zangeres en actrice die de eerste Zuid-Amerikaan was die werd geëerd met een ster op de Hollywood Walk of Fame. Ze is vooral bekend om haar kenmerkende fruithoed.

Wie zijn de inspirerende vrouwen in uw eigen familiegeschiedenis? U kunt Deep Nostalgia™ ook gebruiken om hun foto’s te animeren! Probeer Deep Nostalgia™ nu om de foto’s van uw belangrijke vrouwelijke voorouders tot leven te brengen.