De winnaars van de ‘Terug naar school’ wedstrijd

De winnaars van de ‘Terug naar school’ wedstrijd

Begin deze maand daagden wij u uit om oude schoolfoto’s op te zoeken, ze te verbeteren met de MyHeritage fototools, en ze online te delen. We ontvingen inzendingen van allerlei aard van over de hele wereld en we vonden ze absoluut geweldig. Hartelijk dank aan alle deelnemers voor het delen van uw foto’s met ons!

We zullen de winnaars hieronder bekend maken, maar eerst, een aantal eervolle vermeldingen:

Eervolle vermeldingen

De foto hieronder is afkomstig van John Peterson uit Nebraska in de Verenigde Staten:

Deze foto werd genomen in 1912 in Geneva, Nebraska, en toont John’s grootvader die “wordt gebruikt als armsteun” in de middelste rij, vierde van links. Te schattig!

De foto hieronder is afkomstig van Beverly Leeming uit Canada:

Beverly schrijft: “Dit is een foto met mijn moeder helemaal links op de achterste rij in haar vierde jaar uit The Argosy, het jaarboek van Central High School of Commerce in Hamilton, Ontario in 1938. In het midden van de Depressie was zij de eerste in haar familie die naar de middelbare school ging. Ze volgde de secretaresse opleiding als de snelste manier om in aanmerking te komen voor een goede baan en om de financiën van het gezin te helpen. In mei 1938 was ze een van de beste twee leerlingen van de klas die naar een sollicitatiegesprek werden gestuurd.”

Beverly voegde een citaat van haar moeder bij over de ervaring: “Tijdens het sollicitatiegesprek vroeg de manager of ik dacht dat ik de machine kon bedienen. Ik zei dat ik dat zeker kon als ik de kans kreeg om het te leren. Ik was de gelukkige die de baan kreeg op het kantoor van de Hamilton Cotton Co. Ik begon op 8 mei 1938, voor $12,00 per week, wat niet slecht was voor die dagen. Mijn baan was zowel fulltime als vast – niet makkelijk te krijgen in die dagen.”

Zo indrukwekkend!

“Ik gebruikte de verbeteraar omdat de foto erg korrelig was en geen details bevatte,” schrijft Beverly. “Er was niet veel reparatie nodig, maar ik heb het hulpmiddel toch gebruikt om de jurk van de lerares en een paar andere plekken op te poetsen. Als je inzoomt op de verbeterde versie, kun je zien wat een verschil er is gemaakt in het gladstrijken van de korreligheid, terwijl details zijn verscherpt en de belichting is verbeterd. Ik ben erg blij met het verschil!”

Vernon Cameron uit de Verenigde Staten stuurde ons de volgende foto, genomen van zijn klas in 1956:

“Ik ben degene die naast de muur zit met mijn hand naast mijn gezicht,” schrijft Vernon. “Ik was erg verlegen en wilde niet graag op de foto.”

Nou, we zijn blij dat Vernon zijn verlegenheid heeft overwonnen om deze prachtige foto met ons te delen!

Maria Adriaensen uit België stuurde ons deze foto van haar vader, genomen toen hij nog op de lagere school zat:

Haar vader is geboren in 1928 en was 10 jaar oud op deze foto, wat betekent dat hij rond 1938 is genomen. Zijn zeer ernstige uitdrukking op deze foto hield ons bijna voor de gek – het blijkt dat hij nogal een ondeugende inslag had. Maria zegt: “Af en toe moest hij nablijven voor ondeugende streken…”

De volgende foto komt van Elizabeth Fisher, alias Eliza Jeffery uit Australië:

De foto toont Elizabeth met haar zus op hun eerste schooldag in 1959: “In 1959 ging ik naar de kleuterschool in het Iona Presentation College in Mosman Park, West-Australië. In datzelfde jaar begon mijn oudere zus Franceine aan haar laatste schooljaar, Junior Year, later Year 10 genoemd,” schrijft Elizabeth. “We droegen hetzelfde uniform en 13 jaar later, in 1971, droeg ik het nog steeds toen ik mijn middelbare schooldiploma haalde en naar de universiteit ging.”

Hier is een foto van Elizabeth die slaagt voor de middelbare school in hetzelfde uniform:

Het lijkt erop dat de familie erg goed voor dat uniform heeft gezorgd!

En de laatste in het rijtje onze eervolle vermeldingen is Jamie Johnson uit de Verenigde Staten, die ons twee prachtige foto’s stuurde:

Op deze, genomen in 1920 of 1921, staat zijn grootmoeder Hazel Eckard met haar klas in de Stony Run School in Pendleton County, West Virginia. Hazel is het meisje in de donkere jurk in het midden van de voorste rij.

Hieronder staat nog een foto van zijn grootmoeder, een paar jaar later genomen in 1924 of 1925:

“Mijn overgrootvader Arthur Eckard is de man helemaal rechts en hij was de leraar,” schrijft Jamie. “Zijn zoon Vernon Eckard is vooraan met de honkbalknuppel. Zijn zoon Cameron Eckard is de lange jongen achteraan tweede van rechts. Zijn dochter Arline Eckard is derde van rechts op de voorste rij met lange, donkere kousen. En dan is er mijn grootmoeder Hazel Eckard, tweede van links op de achterste rij.”

Het lijkt erop dat school een familieaangelegenheid was in deze familie. Hartelijk dank aan Jamie en alle andere eervolle vermeldingen!

En de winnaars zijn…

Onze eerste winnaar is Mary Crawford uit de Verenigde Staten, die twee prachtige foto’s heeft gedeeld met daarbij een opmerkelijk verhaal over de vastberadenheid van één van haar voorouders om een opleiding te volgen ondanks het gebrek aan steun van haar familie.

De foto’s tonen de grootmoeder van Mary, Sophie Sieczkowski, die als eerste vrouw in haar familie slaagde voor haar middelbare schoolopleiding.

Mary schrijft dat Sophie een Amerikaanse van de eerste generatie was, geboren uit ouders die in 1887 de vervolging in Oost-Europa waren ontvlucht. “Sophie’s ouders spraken geen Engels en in feite raakten ze behoorlijk van streek als de kinderen Engels spraken en ze niet wisten waar ze het over hadden,” schrijft Mary. Ze legt uit dat waar Sophie vandaan kwam, het niet nodig werd geacht dat een meisje een opleiding kreeg, omdat van hen werd verwacht dat ze op jonge leeftijd (15-16) een gearrangeerd huwelijk zouden sluiten. “Het enige wat vrouwen moesten weten was hoe ze moesten schoonmaken, koken en voor kinderen zorgen,” zegt Mary. “De jonge Sophie had echter een droom. Ze wilde een geleerde vrouw zijn en lerares worden.”

In het begin van de 20e eeuw bleven kinderen meestal tot ongeveer de achtste klas op school, als de familieomstandigheden hen toestonden zo lang te blijven. Maar Sophie had andere plannen.

“De jonge Sophie smeedde een plan uit om haar ouders te vertellen dat de wet van Nebraska nu bepaalde dat kinderen hun middelbare schooldiploma moesten halen,” schrijft Mary. In werkelijkheid bepaalde de wet dat kinderen tussen 7 en 16 jaar naar school moesten gaan, en dat ze eerder – op 14-jarige leeftijd – mochten vertrekken als ze op de boerderij moesten gaan werken. Maar Sophie verdraaide de waarheid zodat ze op school kon blijven. Haar ouders waren hier niet blij mee en toen haar vader begreep dat ze moest blijven studeren, vertelde hij haar dat als ze haar middelbare schooldiploma wilde halen, ze er alleen voor zou staan en dat hij haar niet langer zou steunen.

Dit weerhield de jonge Sophie er niet van. Ze nam een baan als huishoudster en werkte voor kost en inwoning terwijl ze naar school ging. Ze studeerde af in 1913 in Plattsmouth, Nebraska. Hieronder is haar foto van haar diploma-uitreiking in kleur:


“Haar plan na het afstuderen was om een opleiding tot onderwijzeres te volgen en werk te vinden in een plaatselijk schooldistrict,” schrijft Mary, en dat deed ze ook: ze kreeg een baan als onderwijzeres in een school met één lokaal op het platteland in Cass County, Nebraska. Op de foto hieronder staat ze in de deuropening van het schoolgebouw waar ze lesgaf aan de kleuterklassen tot en met de achtste klas.

Sophie trouwde, kreeg 8 kinderen en werd een hardwerkende boerin – en ze moedigde al haar 6 dochters aan om net als zij een opleiding te volgen en af te studeren aan de middelbare school.

“Ze werkte hard om het geld te verdienen waarmee ze de kost en inwoning voor de meisjes kon betalen, zodat ze in de stad konden wonen en naar de middelbare school konden,” schrijft Mary. “Verscheidene van haar dochters gingen uiteindelijk naar de universiteit.

Een van die dochters – Mary’s moeder – werd ook onderwijzeres, en Mary ook, evenals Mary’s nichtje.

“Mijn grootmoeder was zo’n slimme en dappere meid om zo’n leugentje te vertellen en dan door te zetten om haar dromen te bereiken,” schrijft Mary. “Ze was zo’n vastberaden en pittige jongedame die ik respecteer en bewonder! Ik dank haar elke dag voor haar opofferingen en voor het aanmoedigen van al haar vrouwelijke nakomelingen om onze dromen te bereiken.”

Wat een diep inspirerend verhaal en zulke mooie foto’s! Gefeliciteerd, Mary, en hartelijk dank dat je ze met ons hebt willen delen.

Onze volgende winnaar is Julia Claire Stafford uit Australië. Julia deelde de volgende foto van haar op West Harnham Infants School, Harnham, Salisbury, Wiltshire, Verenigd.Koninkrijk:

“De oude Nissen hutten waarin de school was gehuisvest, waren overgebleven van de legerbasis op Salisbury Plain tijdens de Tweede Wereldoorlog,” schrijft Julia. “Hoewel deze foto ongeveer 57 jaar geleden is genomen, herinner ik me nog steeds mijn lerares Miss Smith, die lange rokken droeg en elke dag op haar fiets naar school reed. Mijn levendigste herinneringen zijn die aan mijn beste vriendin die op onze eerste dag huilde omdat ze de melk niet lekker vond die we ’s morgens bij de thee kregen en de rij voor het kantoor om onze vijfjarige inentingen te krijgen.  Gelukkig herinner ik me alleen het Polio-vaccin, dat op een suikerklontje zat. Ik ben het kind tweede van links op de foto, het kleine meisje dat loopt en een boek draagt.”

Wat een bijzondere foto, en zulke levendige herinneringen! Gefeliciteerd, Julia, en bedankt voor het delen!

En last but not least, de derde winnaar van de Back to School Photo Contest is Kathryn Archer (@that90sgenealogist) uit Yorkshire:

Deze foto toont de klas van haar grootvader in Goldthorpe, Yorkshire. Kathryn schrijft: “Zijn vader gaf ook les op dezelfde school en gaf in zijn tijd daar les aan acteur Brian Blessed.”

De foto komt echt tot leven wanneer hij is ingekleurd met MyHeritage In Color™, tot en met de houtnerf van de bureaus. Verbazingwekkend! Gefeliciteerd, Kathryn, en bedankt voor het delen van deze foto!

Mary, Julia, en Kathryn zullen elk een gratis MyHeritage Compleet jaarabonnement ontvangen. Nogmaals gefeliciteerd en veel plezier – en nogmaals dank aan iedereen die heeft meegedaan voor jullie prachtige foto’s.

De wedstrijd mag dan voorbij zijn, maar u kunt uw oude familiefoto’s op elk gewenst moment met verbluffende resultaten verfraaien met behulp van de MyHeritage fototools. Verbeter, kleur of animeer uw foto’s vandaag nog!