Tijdelijk gratis toegang tot Nederlandse doopregisters 1580-1811

Tijdelijk gratis toegang tot Nederlandse doopregisters 1580-1811

Wij zijn verheugd u vanaf heden tot 7 december 2021 gratis toegang te kunnen bieden tot Nederlandse doopregisters uit de periode 1580 tot 1811. De collectie bevat ruim 23 miljoen records die de komende dagen voor iedereen gratis beschikbaar zullen zijn.

Nederlandse doopregisters van 1580-1811 nu doorzoeken

Deze collectie is een index van de doopakten van verschillende kerken en gemeenten in heel Nederland. Deze records bevatten de volledige naam van het kind, datum waarop de doop plaatsvond, geboortedatum en de namen van de ouders.

Kerkelijke archieven zijn zeer belangrijk omdat ze de primaire bron vormen van essentiële genealogische informatie, voordat de burgerlijke stand werd ingesteld. Omdat vroeger de meeste mensen waren ingeschreven bij een kerkgemeenschap, is dit een bron die van cruciaal belang is tijdens uw genealogisch onderzoek. In Nederland gingen de meeste mensen naar de Hervormde Kerk of naar de Katholieke kerk, maar ook andere religies kwamen voor. Voor genealogen is het goed om te weten dat er verschillen waren. Zo vond een doopsel meestal een of twee dagen na de geboorte plaats voor de Katholieke kerk, terwijl dit bij de Protestantse Kerk tot enkele weken kon duren. Daarnaast kunnen genealogen verschillende schrijfwijzen van eenzelfde naam tegenkomen. Aangezien een groot deel van de mensen analfabeet was, werden veel namen op het gehoor opgeschreven. Er werden dus weleens fouten gemaakt door de koster, predikant of pastoor bij het opstellen van het doopregister.

Het merendeel van de gegevens in deze collectie dateert van de periode 1580 en 1811, echter de omvang van de jaardekking kan per regio en locatie verschillen. De ruim 23 miljoen gegevens zijn afkomstig uit verschillende regionale archieven. Daartoe behoren onder meer Stadsarchief Amsterdam, Regionaal Archief Alkmaar, Erfgoed Leiden en omstreken, Het Utrechts Archief, Brabants Historisch Informatiecentrum, Gelders Archief, Stadsarchief Deventer en Drents Archief.

Voorbeeldrecord

Petrus Jacobus Kipp was een 19e eeuwse Nederlandse apotheker, scheikundige en instrumentenmaker. Hij staat bekend als de uitvinder van het “Kipp apparaat”, een instrument dat wordt gebruikt bij de bereiding van gassen in de chemie. Deze akte leert ons dat Petrus is geboren als zoon van Antonie Kipp en Adriana Haastert op 5 maart 1808 te Utrecht. De volgende dag, op 6 maart 1808 is hij gedoopt in de Katholieke Kerk aldaar.

Vermelding van Petrus Jacobus Kipp in doopregister op SuperSearch van zijn doop op 6 maart 1808 te Utrecht (bron: Het Utrechts Archief)

Vermelding van Petrus Jacobus Kipp in doopregister op SuperSearch van zijn doop op 6 maart 1808 te Utrecht (bron: Het Utrechts Archief)

De records in deze collectie zijn doorgaans alleen beschikbaar voor mensen met een MyHeritage Compleet- of data-abonnement. Maar vanaf vandaag t/m aanstaande dinsdag 7 december zijn ze voor iedereen gratis beschikbaar en doorzoekbaar. Bekijk deze waardevolle collectie en ontdek wat u kunt leren over uw voorouders!

Nu de Nederlandse doopregisters van 1580-1811 gratis doorzoeken

Veel plezier!

Het MyHeritage team