Vier weetjes over de stamboom van prinses Amalia van Oranje

Vier weetjes over de stamboom van prinses Amalia van Oranje

Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria, Prinses van Oranje, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau is geboren op 7 december 2003 in Den Haag. Ze is de kroonprinses van het Koninkrijk der Nederlanden en het oudste kind van koning Willem-Alexander der Nederlanden en koningin Máxima. Ze is sinds 30 april 2013 de eerste in lijn van troonopvolging en wordt formeel aangeduid als Hare Koninklijke Hoogheid de Prinses van Oranje.

De kroonprinses van Nederland heeft een rijke familiegeschiedenis. MyHeritage is speciaal voor de verjaardag van de prinses in haar stamboom gedoken om met u vier dingen te delen die u wellicht nog niet wist van de stamboom van prinses Amalia van Oranje-Nassau. 

Stamboom van het Huis Oranje-Nassau, door Hendrik de Leth (publiek domein)

Stamboom van het Huis Oranje-Nassau, door Hendrik de Leth (publiek domein)

I. Vernoeming van de Prinses

De Kroonprinses heeft naast haar vele titels 5 voornamen. Haar roepnaam is Amalia, wat niet haar eerste naam is. Achter al haar namen zitten een diepere verbintenis met haar afkomst:

    • Catharina komt van het Griekse woord katharos dat rein, zuiver betekent. In de stamboom van de familie Oranje-Nassau komt een Henriëtte Catharina voor, een dochter van Frederik Hendrik. Catharina is ook de naam van een zuster van koningin Anna Paulowna (echtgenote van koning Willem II). Deze Catharina is de moeder van koningin Sophie, de eerste echtgenote van koning Willem III. Catharina-Amalia stamt via Anna Paulowna ook af van Catharina de Grote. In de stamboom van koningin Máxima komt ook een prinses Catharina voor (althans in de Spaanse vorm Catalina): Catalina Paucar Ocllo, palla del Cuzco, een nakomeling van Túpac Huallpa, Sapa Inca van het Incarijk.
    • Amalia is van Germaanse oorsprong en betekent inspanning in de strijd. Ook deze naam komt voor in de stamboom van de familie van Oranje-Nassau: Amalia van Solms was de echtgenote van prins Frederik Hendrik van Oranje. De eerste vrouw van prins Hendrik, een broer van koning Willem III, heette Amalia van Saksen-Weimar-Eisenach.
    • Beatrix komt van haar grootmoeder Beatrix, de moeder van haar vader. De naam Beatrix betekent brengster van geluk.
    • Carmen komt van haar andere grootmoeder aan haar moederskant.
    • Victoria is afgeleid van het Latijnse woord victoria dat overwinning of overwinnen betekent. Deze naam komt van de Zweedse kroonprinses en Catharina-Amalia’s meter Victoria.

II. Afkomst van Prinses Amalia

Van Prinses Amalia is bekend dat ze via haar moeder Argentijnse wortels heeft en via haar vader Nederlandse en Duitse wortels. Volgens haar rechten is ze een Nederlandse. Alle leden van de koninklijke familie hebben een Nederlands paspoort. Volgens haar familielijnen heeft Amalia een interessante gemixte achtergrond: 

Willem I (100 % Duits) x Wilhelmina van Pruisen (100% Duits)
Willem II (100% Duits) x Anna Paulowna (100% Russisch)
Emma (100% Duits) x Willem III (50% Duits / 50% Russisch)
Wilhelmina (75% Duits/ 25% Russisch) x Hendrik (50% Duits/ 50% Russisch) Juliana (62,5% Duits / 37,5% Russisch) x Bernhard (100% Duits) Beatrix (81,25% Duits / 18,75% Russisch)/ x Claus (100% Duits)
Willem-Alexander (90,6% Duits / 9,4% Russisch) x Máxima (100% Argentijns)
Amalia (45,3% Duits / 4,7% Russisch / 50% Argentijns)

III. Amalia’s ouders hebben connectie in de stamboom

Het is logisch dat je familie wordt als je met elkaar trouwt. Bij de ouders van prinses Amalia is dit anders… Toen bekend werd dat onze – toen nog – Prins Willem-Alexander verliefd was op Máxima, doken er direct allemaal stamboomonderzoekers op haar afkomst. Wat bleek, Willem-Alexander (via zijn vader Prins Claus) en Maxima (van moederszijde) stammen beiden af van een zekere Pieter Halbach (1634-1686). Hij was een Duitse landheer. Caspar Halbach, (1673-1723), één van de zonen van de Duitse landheer Pieter Halbach is de stamvader van Prins Bernhard, de overgrootvader van prinses Amalia. Zijn nakomelingen emigreerden naar Argentinië en vermengden zich met de adellijke Spaanse familie Bonorino. Máxima Boronino is de overgrootmoeder van koning Máxima Zorreguieta. Met de voorouders zit het dus wel goed. Volgens andere theorieën is deze gezamenlijke geschiedenis niet juist, maar is het verwantschap gelegen bij Alfonso III van Portugal, die leefde in 1210.

IV. Relatie met andere koninklijke stambomen

De koninklijke families in Europa kennen vele vertakkingen in hun stamboom. Maar één ding hebben ze allemaal gemeen: een gedeelde voorouder. De stambomen zijn gecompliceerd en alle Europese royals zijn wel op een of andere manier met elkaar verbonden. Maar alle ingewikkelde familielijnen zijn uiteindelijk ook terug te voeren tot koning George II, die van 1727 tot 1760 koning was van Groot-Brittannië en Ierland. Dat betekent dat de royals in Groot-Brittannië, Nederland, Luxemburg, Zweden, Noorwegen, Denemarken, Spanje en Monaco allemaal met elkaar verbonden zijn.

Wilt u weten of u ‘van koninklijke bloede’ bent? Start vandaag nog met het bouwen van uw stamboom en lees dit artikel over hoe u koninklijke lijnen kunt onderzoeken.

Beeld: © RVD – Z.K.H. de Prinses van Oranje, Wassenaar, maart 2012: Prinses Catharina-Amalia