Vijf interessante weetjes over de stamboom van Prinses Beatrix

Vijf interessante weetjes over de stamboom van Prinses Beatrix

Prinses Beatrix is geboren op 31 januari 1938 in Baarn. Ze was van 1980 tot en met 2013 Koningin der Nederlanden. Na precies 33 jaar vond de troonswisseling plaats en werd zij op 30 april 2013 opgevolgd door haar oudste zoon, koning Willem Alexander. 

Prinses Beatrix heeft een rijke familiegeschiedenis. MyHeritage is speciaal voor de 84e verjaardag van de prinses in haar stamboom gedoken om met u vijf dingen te delen die u wellicht nog niet wist over de stamboom van prinses Beatrix van Oranje-Nassau.

1. Haar namen en titels

  • Beatrix (zij die gelukkig maakt).
  • Wilhelmina (Wilskrachtige beschermer), naar koningin Wilhelmina, grootmoeder van moederskant.
  • Armgard, naar prinses Armgard, grootmoeder van vaderskant.

De officiële roepnaam werd Beatrix. Prins Bernhard zei dat de klemtoon eigenlijk op de a hoort te liggen, maar dat hij had besloten de klemtoon, in overeenstemming met het gebruik, op de e te leggen. De informele roepnaam van Beatrix werd uiteindelijk Trix. Haar volledige naam luidt Beatrix Wilhelmina Armgard, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld.

Prinses Beatrix als dopelinge, 12 mei 1938. Fotograaf foto Rousel, collectie RVD / Koninklijk Huis, bron Nationaal Archief, publiek domein. Foto is ingekleurd met MyHeritage In Color.

Prinses Beatrix als dopelinge, 12 mei 1938. Fotograaf foto Rousel, collectie RVD / Koninklijk Huis, bron Nationaal Archief, publiek domein. Foto is ingekleurd met MyHeritage In Color.

2. Lijn van troonopvolging

Bij de laatste grote grondwetswijziging in 1983 is vastgelegd dat het oudste kind de monarch opvolgt. Tot deze wet wist Beatrix pas zeker dat ze koningin ging worden als haar moeder geen kinderen meer kon krijgen.Vroeger had de oudste zoon voorrang op de oudste dochter. Dit is nu niet meer zo. Als het oudste kind niet meer in leven is en wettige nakomelingen heeft, dan treedt diens oudste kind in plaats. Heeft de monarch geen eigen kinderen of kleinkinderen? Dan gaat op gelijke wijze de troon over op de nakomelingen van zijn ouder of eventueel grootouder. Hierbij is een voorwaarde dat deze nakomeling wel tot in de 3e graad familie is van de laatste erfopvolger.

3. Peetouders

De Zweedse koning Carl Gustaf is het petekind van Beatrix’ moeder koningin Juliana. Carl Gustaf en Juliana zijn beiden op 30 april geboren. Prinses Beatrix is peetmoeder van minstens 5 petekinderen. Één van deze petekinderen is de dochter va Zweedse koning, kroonprinses Victoria, die weer peettante is van haar kleindochter prinses Amalia en de cirkel is rond met koning Willem-Alexander als peetouder van Victoria’s dochter Estelle.

Zelf had Beatrix ook 5 peetouders: Hertog Adolf Friedrich von Mecklenburg, prinses Alice (Alice is via haar moederskant een nicht van koningin Wilhelmina der Nederlanden), koning Leopold (Een oud Belgische koning, gerelateerd aan de Nederlandse koninklijke familie), prinses Elisabeth zu Erbach-Schönberg (De zus van koningin Emma en daardoor een tante van koningin Wilhelmina.) en de gravin van Kotzebue (Aangetrouwde verre familie, vriendin van de moeder van prins Bernhard.)

Prinses Beatrix viert tiende verjaardag; de Koninklijke familie te Soestdijk, 31 januari 1948. Bron: Nationaal Archief, CCO. Foto is ingekleurd met MyHeritage In Color.

Prinses Beatrix viert tiende verjaardag; de Koninklijke familie te Soestdijk, 31 januari 1948. Bron: Nationaal Archief, CCO. Foto is ingekleurd met MyHeritage In Color.

4. Afkomst van Beatrix

Beatrix heeft de Nederlandse nationaliteit. Door haar rechtstreekse afstamming van prinses Sophia van de Palts is zij vanaf haar geboorte tevens Brits staatsburger, gebaseerd op de Sophia Naturalization Act 1705. Deze wet is sinds 1948 niet meer van kracht, maar geldt nog voor Beatrix omdat zij tien jaar eerder geboren werd. Zij heeft van haar rechten nooit gebruikgemaakt en heeft daarom geen Brits paspoort.

Als we kijken naar haar afkomst tot aan haar oudouders waarvan we de afkomst zeker weten dan heeft een zeer interessante achtergrond:

Willem I (100 % Duits) x Wilhelmina van Pruisen (100% Duits)
Willem II (100% Duits) x Anna Paulowna (100% Russisch)
Emma (100% Duits) x Willem III (50% Duits / 50% Russisch)
Wilhelmina (75% Duits/ 25% Russisch) x Hendrik (50% Duits/ 50% Russisch) 

Juliana (62,5% Duits / 37,5% Russisch) x Bernhard (100% Duits)
Beatrix (81,25% Duits / 18,75% Russisch)

5. Verwant aan andere Koninklijke families

De koninklijke families in Europa kennen vele vertakkingen in hun stamboom. Maar één ding hebben ze allemaal gemeen: een gedeelde voorouder. De stambomen zijn gecompliceerd en alle Europese royals zijn wel op een of andere manier met elkaar verbonden. Maar alle ingewikkelde familielijnen zijn uiteindelijk ook terug te voeren tot koning George II, die van 1727 tot 1760 koning was van Groot-Brittannië en Ierland. Dat betekent dat de royals in Groot-Brittannië, Nederland, Luxemburg, Zweden, Noorwegen, Denemarken, Spanje en Monaco allemaal met elkaar verbonden zijn.

Wilt u weten of u ‘van koninklijke bloede’ bent? Lees dit artikel over hoe u koninklijke lijnen kunt onderzoeken en start met het bouwen van uw eigen stamboom. Wie weet wat u zult ontdekken!

Bron foto bovenaan: Prinses Beatrix bij Kasteel Drakensteyn, 1972, Fotocollectie RVD / Koninklijk Huis, bron Nationaal Archief, publiek domein. Foto is in kleur hersteld met MyHeritage In Color.