

De geschiedenis van de Keukenhof gaat terug tot de 15de eeuw. Gravin Jacoba van Beieren (1401-1436) haalde groente en fruit van het land voor de keuken van kasteel Teylingen. Al omstreeks 1400 werd het gebied ten zuiden van Lisse, waar tegenwoordig de Keukenhof ligt, de Keukenduin genoemd. De duingrond behoorde tot slot Teylingen en door het nauwlettende oog op de wildstand in de regio was Keukenduin rijk aan fauna. De opbrengsten van de jachtpartijen die plaatsvonden in het gebied vielen ten deel aan de keuken van de eigenaar van slot Teylingen, de graaf van Holland. Vlees was een belangrijk bestanddeel van de maaltijden en de jacht maakte slot Teylingen mede zo economisch succesvol. Daarnaast werden inkomsten verkregen door het afgraven van de duinen en het verkopen van het zand in de naburige steden.
In 1641 werd het kasteel Keukenhof gebouwd. Het landgoed groeide uit tot een oppervlakte van ruim 200 hectare. Landschapsarchitecten Jan David Zocher en zijn zoon Louis Paul Zocher richtten in 1857 de tuin rondom het kasteel opnieuw in. Dat park, in Engelse landschapsstijl, vormt nog altijd de basis van Keukenhof.
In 1949 bedacht een groep toonaangevende bloembollenkwekers en -exporteurs het plan om op het landgoed een tentoonstelling van voorjaarsbloeiende bloembollen te maken. Het lentepark Keukenhof was een feit. In 1950 ging het park voor het eerst open. Het was direct een succes met 236.000 bezoekers. In 2022 vindt de 73e editie plaats. In de afgelopen 72 jaar is Keukenhof uitgegroeid tot een wereldwijd icoon. Iedereen kent de eindeloze tulpenvelden en voorjaarsbloemen met schitterende kleurenpracht.
De opening van de Keukenhof op 23 maart 1950
De minister van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening, Sicco Mansholt opende op 23 maart 1950 de Keukenhof. Tijdens zijn openingstoespraak roemde hij de samenwerking van de regionale bloembollentelers: “Zij die collega’s zijn, maar ook concurrenten voor elkander betekenen, hebben door keiharde zakelijkheid aan algemeen belang ondergeschikt te maken, “Keukenhof” tot stand gebracht” (Bron: Nieuwe Leidsche Courant, 24 maart 1950). Dit jaar is de bloementuin geopend van 24 maart t/m 15 mei 2022.

Officiële opening Keukenhof Lisse Commissaris der Koningin in Noord-Holland, maart 1951 te Lisse. Bron: Nationaal Archief, CC0, Fotocollectie Anefo. Ingekleurd met MyHeritage In Color
Om de schoonheid van de voorjaarsbloemen te vieren, doken we in de historische archieven van MyHeritage om te speuren naar oude krantenartikelen over de beroemde Nederlandse tulp. Hieronder delen we een aantal van de meest opmerkelijke vondsten met u.
Tulpenbollen konden volgens een dokter uit Oldambt helpen bij de genezing van hondsdolheid, zo lezen we in de Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant van 27 september 1869. De schrijver meent zijn leven, naast God, aan de tulpenbollen verschuldigd te zijn:

Artikel uit de Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant van 27 september 1869, bron: MyHeritage (Klik om te vergroten)
Er is echter ook minder groot enthousiasme voor de tulp te bespeuren. In onderstaand artikel uit het Sociaal-democratisch dagblad van 18 mei 1929 wordt de neus opgehaald voor haar gebrek aan geur. Zelfs wordt de tulp uitgemaakt voor ‘stijf en pronkerig’ en neergezet als ‘geesteloos menschenkind’ die de ‘koude lieveling van voorname tuinen’ is!

Artikel uit het Sociaal-democratisch dagblad van 18 mei 1929. Bron: MyHeritage (klik om te vergroten)
In ‘Ons Vrouwenblad’, mode-bijblad van het Leeuwarder Nieuwsblad, 14 oktober 1932 vinden we deze anekdote, waarin de tulpenbol per ongeluk wordt geserveerd als maaltijd om de vrouw des huizes zich weer gezond te doen voelen, door een goedbedoelende huisman die de huishoudelijke vaardigheden helaas zeer matig beheerst…

Artikel uit ‘Ons Vrouwenblad’, mode-bijblad van het Leeuwarder Nieuwsblad, 14 oktober 1932. Bron: MyHeritage (Klik om te vergroten)
Wil u ook krantenartikelen vinden van historische lentes uit uw familiegeschiedenis? Ga dan nu naar de historische archieven van MyHeritage, die ruim 16 miljard historische records bevat.
Zoeken in deze collectie is gratis. Om deze gegevens te bekijken of om gegevens in uw stamboom op te slaan, heeft u een Data- of Compleet abonnement nodig.
Afbeelding bovenaan: opening Keukenhof door Minister Klompé, de heer de Graaf en Minister Klompé, Noord-Holland, Lisse, 23 maart. 1961; bron Nationaal Archief, CCO, fotocollectie Anefo. Foto is ingekleurd met MyHeritage In Color.