Internationale Vrouwendag – belicht bijzondere vrouwen uit uw familiegeschiedenis

Internationale Vrouwendag – belicht bijzondere vrouwen uit uw familiegeschiedenis

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Op deze dag wordt bijzondere aandacht besteed aan de rechten en positie van vrouwen. Internationale Vrouwendag is de actiedag van de vrouwenbeweging, jaarlijks op 8 maart. In Nederland werd de eerste Vrouwendag gehouden in 1912. 

Dit is dan ook het uitgelezen moment om vrouwen uit het verleden, het heden en de toekomst te eren en te herinneren hoe de moed, intelligentie en het doorzettingsvermogen van vrouwen door de geschiedenis heen ons hebben gebracht waar we nu zijn. Ter inspiratie belichten we hieronder vijf vrouwen die veel voor onze Nederlandse geschiedenis hebben betekend.

Aletta Jacobs

Aletta Jacobs werd in 1854 te Sappemeer geboren. Haar vader was een heelmeester en samen met haar moeder hadden zij elf kinderen. Al vroeg wist Aletta dat zij ook dokter wilde worden, daarom schreef zij op haar 17de een verzoekschrift aan de liberale minister Thorbecke, of zij ook mocht studeren. Hij gaf zijn akkoord aan haar vader en Aletta mocht naar de Rijksuniversiteit in Groningen. Aletta was de eerste vrouw in Nederland die een universitaire opleiding afrondde, haar zus Charlotte was de tweede. In 1877 en 1878 legde ze haar examens af waar ze voor slaagde, en zo werd ze de eerste vrouwelijke Nederlandse arts. In 1879 ging Aletta na haar promotie naar Londen in Engeland. Daar ging ze zich meer verdiepen in vrouwen- en kindergeneeskunde. Via andere vrouwelijke Engelse artsen zoals Elizabeth Garret Anderson ontmoette Aletta, Millicent Fawcett, een feministe en suffragette. Ze ontmoette meer intelligente en ruimdenkende mensen en ging bijvoorbeeld mee naar een instelling waar prostituees werden onderzocht. Terug in Nederland hield zij twee keer per week open spreekuren voor diegenen die de dokter niet konden betalen en hielp zij vrouwen aan voorbehoedsmiddelen. 

Klik hier om de LiveStory van Aletta Jacobs te bekijken of klik hier om een LiveStory van uw eigen voormoeder te maken!

Joke Smit

Joke Smit werd geboren in 1933 en begon met haar artikel “Het onbehagen van de vrouw” de tweede feministische golf in Nederland. Dit maakte haar een zeer belangrijke feministe in de jaren ’70 van de vorige eeuw. Zij studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en schreef verschillende publicaties op het gebied van vrouwenzaken in de politiek. Zij is een icoon van de tweede feministische golf en van groot belang voor de Nederlandse vrouwengeschiedenis.

Anne Frank

Anne Frank dook samen met haar Joodse familie dook onder in een achterhuis in Amsterdam tijdens de oorlog. Daar hield zij dagelijks een dagboek bij over bijvoorbeeld de angst om ontdekt te worden en hoe moeilijk het is om overdag muisstil te moeten zijn en nooit naar buiten te kunnen. In 1944 werden zij verraden en naar de concentratiekampen gestuurd. Van de familie Frank overleefde alleen de vader van Anne, en hij besloot om Annes dagboek later te publiceren.

Het Achterhuis is vertaald in bijna 70 talen en is een intieme weergave van een van de meest onmenselijke momenten in onze geschiedenis. Het dagboek leert ons over de universele menselijke kwaliteiten van emotie, passie, liefde, hoop, verlangen, angst en kracht.

Marga Klompé

In 1956 was het dan zover en kreeg Nederland voor het eerst een vrouwelijke minister. Marga Klompé was de eerste vrouw die de eretitel Minister van Staat mocht ontvangen. Als klein meisje blonk Marga uit vanwege haar goede cijfers en mocht daarom van haar ouders doorstuderen. Ze koos voor scheikunde in Utrecht. Tijdens de oorlog was zij betrokken bij het verzet en werkte ze voor vele verschillende vrijwilligersorganisaties. Door haar optreden in Europese politieke arena’s kreeg zij de bijnaam “Miss Europa”. Ze heeft gedurende de jaren ’50 en ’60 vaak aan haar mannelijke collega’s moeten laten zien dat ze tegen haar politieke taak was opgewassen.

Juliana van Stolberg

De stammoeder van het huis van Oranje-Nassau. Ze was de moeder van zowel Willem Prins van Oranje als Jan van Nassau (haar eerste man was op vroege leeftijd gestorven en daarom is ze hertrouwd). Wat opmerkelijk aan haar is, is dat ze zelf in totaal 17 kinderen kreeg! Wat betekent dat alle Europese vorstenhuizen haar als een van hun voormoeders kunnen rekenen, hetgeen betekent dat er Nederlands bloed stroomt door heel adellijk Europa! Prinses Juliana was naar haar vernoemd en had tot aan haar dood een portret van haar stammoeder in haar kantoor hangen.

Veel vrouwen uit het verleden noemden zichzelf geen feminist. We zouden hun acties achteraf, met de kennis van nu, allicht wel feministisch noemen. Of in elk geval daadkrachtig of geëmancipeerd. En dan doelen we niet op alleen op min of meer bekende historische vrouwen. Dit geldt ook voor veel ‘gewone’ vrouwen. Hun verhalen zijn minstens zo interessant.

Laat u vandaag dan ook inspireren en ga op zoek naar uw eigen voormoeders! Met enig speurwerk kunt ook u bijzondere vrouwen vinden in uw eigen familiegeschiedenis en hen direct toevoegen aan uw stamboom. Want hoewel er de laatste tijd gelukkig een kentering gaande is, stonden de geschiedenisboeken jarenlang vooral vol met de namen, de acties en het wereldbeeld van mannen. 

Heet u bijzondere voormoeders en verhalen kunnen vinden? Maak hun LiveStory en deel deze met uw familie, vrienden en op social media. Een prachtige manier om de talloze bijzondere vrouwen in uw familiegeschiedenis zichtbaarder te maken!