Introductie van de Stamboom Tijdlijn

Introductie van de Stamboom Tijdlijn

We zijn blij om een nieuwe functie op MyHeritage te introduceren: de Stamboom Tijdlijn. Dit is een visuele weergave van één persoon uit uw stamboom, die u selecteert, en zijn of haar directe voorouders. De levensduur van deze personen (van geboortejaar tot jaar van overlijden) wordt op dezelfde as in kaart gebracht, zodat u ze in relatie tot elkaar kunt zien, wat verfrissende inzichten kan geven in uw familiegeschiedenis.

De Tijdlijn heeft een heldere en aantrekkelijke weergave, waarbij elke tak van de familie in een andere kleur wordt weergegeven. Het toont de leeftijden van uw voorouders op verschillende momenten in hun leven: hoe oud ze waren toen ze kinderen kregen, hoe lang ze leefden en hoe hun levensduur overlapte met die van andere familieleden of grote wereldgebeurtenissen. De Tijdlijn kan eenvoudig worden gedownload en gedeeld met uw familie en vrienden.

Het is bijvoorbeeld gemakkelijk om met de Tijdlijn te visualiseren welke van uw 4 grootouders het eerst werd geboren, hoe oud u was toen elk van hen stierf, enzovoort.

Stamboom Tijdlijn met 4 generaties (Klik om in te zoomen)

Laten we erin duiken en bekijken hoe het werkt.

Tijdlijn balken

De naam, profielfoto en leeftijd van elk individu verschijnen op een gekleurde balk in de tijdlijn. Plaats de muisaanwijzer op een balk op de Tijdlijn om de geboortedatum van de persoon en de overlijdensdatum, indien van toepassing, als volgt weer te geven:

Personen die zijn overleden, hebben balken die aan de rechterkant zijn afgerond, met hun leeftijd van overlijden vermeld naast een pictogram van een grafsteen, zoals dit:

Levende personen worden weergegeven met balken die aan de rechterkant in het kwadraat staan, met hun huidige leeftijd naast een persoonspictogram, zoals dit:

Wanneer de datum van overlijden niet bekend is, is de balk aan de rechterkant vervaagd en staat deze bij benadering van wanneer ze waarschijnlijk stierven. Als de geboortedatum van een persoon niet bekend is, wordt de balk links vervaagd weergegeven en wordt deze geplaatst bij benadering van wanneer ze waarschijnlijk zijn geboren.

Elke ouder is verbonden met zijn kind met een pijl, die van de ouder naar het kind gaat. Als de leeftijd van de ouder bij de geboorte van hun kind bekend is, wordt deze naast de pijl aangegeven. Als u met de muis over de leeftijd beweegt, wordt een tooltip met meer details geopend.

In het onderstaande voorbeeld was Tammy Barnetts moeder Esther 18 jaar oud toen Tammy werd geboren, en haar vader Jonathan was 20. In de tooltip wordt uitgelegd dat Jonathan Tammy kreeg in 1881, op 20-jarige leeftijd.

De Tijdlijn achtergrond

Elk decennium is gemarkeerd met een verticale lijn. De paar hoge diagonale gearceerde rechthoeken op de achtergrond vertegenwoordigen belangrijke perioden, zoals wereldoorlogen. Beweeg over de verticale lijnen om een tooltip te openen met meer informatie over deze tijdsperioden.

Een voorbeeld Tijdlijn met de periode van de Tweede Wereldoorlog gemarkeerd (klik om te vergroten)

Meer opties

Als u met de muis over een balk beweegt, verschijnen er drie stippen aan de rechterkant. U kunt hierop klikken om een menu te openen met de naam, foto en relatie tot u, samen met een aantal opties: vanaf hier kunt u hun profiel bewerken, hun stamboom bekijken, hun profielpagina bekijken of hen onderzoeken in MyHeritage’s historische database.

Opties op een balk in de tijdlijn (klik om te vergroten)

Als u op “Profiel bewerken” klikt, verschijnt er een vensteroverlay waarin u de basis profieldetails rechtstreeks vanuit de tijdlijn kunt bewerken. De andere opties worden geopend in nieuwe tabbladen.

Consistentie controle

Als een nuttige verbetering kan de tijdlijn consistentie-problemen in uw stamboom met betrekking tot chronologie aan het licht brengen.

De cirkel die een verbinding vormt tussen een ouder en een kind, heeft een rode stip als een van de volgende consistentieproblemen wordt gedetecteerd: de ouder stierf voordat het kind werd geboren, de ouder werd geboren nadat het kind was geboren, of de ouder was blijkbaar te jong toen het kind werd geboren. In deze gevallen zal de muisaanwijzer op de cirkel het consistentie-probleem verder verklaren.

Dit voorbeeld hieronder laat zien dat bij Tammy wordt vermeld dat zij Beppie op 9-jarige leeftijd kreeg. De rode stip vestigt uw aandacht op dit probleem en laat u weten dat u waarschijnlijk de datums in de stamboom moet corrigeren.

Consistentie issue gemarkeerd in de Tijdlijn (klik om in te zoomen)

Toegang tot de Tijdlijn

De tijdlijn is gratis en is beschikbaar voor alle familiesites op MyHeritage. Om toegang te krijgen, beweegt u de muisaanwijzer over het tabblad ‘Stamboom’ in de navigatiebalk en selecteert u “Tijdlijn” in het menu.

Als uw site meerdere stambomen heeft, zal de tijdlijn standaard de stamboom zijn waaraan u bent gekoppeld, maar er verschijnt een vervolgkeuzemenu in de linkerbovenhoek van de tijdlijn, zodat u een van uw andere stambomen kunt selecteren.

Om een andere hoofdpersoon voor de tijdlijn te selecteren, voert u eenvoudig een nieuwe naam in het keuzevak linksboven in.

Een andere hoofdpersoon voor de Tijdlijn selecteren (klik om te vergroten)

De tijdlijn is ook beschikbaar wanneer u uw familiesite bekijkt via een browser op uw mobiele apparaat, met enkele kleine aanpassingen. Standaard worden er slechts 3 generaties weergegeven, aangezien het scherm veel kleiner is. Historische tijdsperioden worden niet weergegeven, evenmin als de bijbehorende tooltips die ze beschrijven.

Meer opties en instellingen

De rechterbovenhoek van de tijdlijn biedt een menu voor het wijzigen van het aantal weergegeven generaties en knoppen voor downloaden, delen en opties.

Aantal generaties

Standaard toont de tijdlijn 4 generaties (de belangrijkste persoon, ouders, grootouders en overgrootouders). Gebruik de generatiekiezer in de rechterbovenhoek van het scherm om het aantal weergegeven generaties te wijzigen.

De Tijdlijn downloaden

Klik rechtsboven op de knop Downloaden om een prachtig pdf-bestand te downloaden van de tijdlijn die u aan het bekijken bent. Dit is perfect om te delen met uw familieleden.

Delen

Klik op de ‘Delen’ knop rechtsboven om een venster te openen waarin u de Tijdlijn kunt delen op Facebook, Twitter of WhatsApp, of een deelbare link naar de Tijdlijn kunt kopiëren.

Instellingen

Klik op de knop Instellingen in de rechterbovenhoek om het paneel Instellingen van de Tijdlijn te openen.

“Toon grote balken met levensduur” vergroot de balken en het geboorte- en overlijdensjaar van personen wordt binnen de balken weergegeven.

Grote balken met levensduur (klik om te vergroten)

“Toon leeftijd bij overlijden” en “Toon leeftijd bij geboorte kind” zijn standaard ingeschakeld. Als dit niet is aangevinkt, worden de leeftijden bij deze gebeurtenissen niet weergegeven in de tijdlijn.

“Historische perioden weergeven” is standaard aangevinkt. Als u het vinkje weghaalt, worden de gearceerde lijnen verwijderd die historische gebeurtenissen aanduiden van de Tijdlijn achtergrond.

Tot slot

De nieuwe Stamboom Tijdlijn is een uitstekende manier om de voorouders van een persoon in uw stamboom te zien, samen met hun bekende geboorte- en overlijdensdata, in chronologische volgorde en in dezelfde context. Als u naar de Tijdlijn kijkt, kunt u een fris perspectief op uw familiegeschiedenis krijgen. Het beste van alles is dat de tijdlijn erg aantrekkelijk is en helemaal gratis is! Als u een familielid in uw stamboom heeft die nieuw is in genealogie, kunt u hem of haar verrassen door een Tijdlijn te maken, deze op te slaan als een PDF-bestand en deze met uw familielid te delen.

Grote dank gaat uit naar de getalenteerde Uri Gonen van ons team, die deze functie bijna alleen heeft ontwikkeld.

We wensen u veel plezier met deze nieuwe functie!