Nooit eerder geziene foto’s van hoogtepunten uit de luchtvaartgeschiedenis

Nooit eerder geziene foto’s van hoogtepunten uit de luchtvaartgeschiedenis

Onlangs deden we een oproep voor familiefoto’s die een persoonlijke ervaring van historische momenten in beeld brengen: persoonlijke familiefoto’s van cruciale gebeurtenissen in de geschiedenis. Bij de reacties bevonden zich twee ongelooflijke foto’s, één van Julie Boardman uit Australië en één van Lou Daly uit Washington, die beslissende momenten in de luchtvaartgeschiedenis vastlegden.

Julie Boardman uit Australië deelde een foto die haar grootmoeder 94 jaar geleden maakte van Bert Hinkler, de beroemde Australische piloot. Hinkler was een baanbrekende piloot en vestigde vele wereldrecords op zijn naam, waaronder de allereerste solovlucht tussen Engeland en Australië in februari 1928 en de eerste solovlucht over de Zuidelijke Atlantische Oceaan in 1931. Helaas stierf hij in 1933, op 40-jarige leeftijd, toen zijn vliegtuig tegen een berg in Toscane vloog terwijl hij probeerde nog een wereldrecord te vestigen.

Julie deelde deze foto van Hinkler, die gemaakt werd in juni 1928:

En hier zie je de verbeterde en ingekleurde foto op MyHeritage:

 

“Mijn grootmoeder van vaderskant, Jane Ingle Thompson, meisjesnaam Bone, maakte deze foto”, schrijft Julie. “Mijn familie woonde in Stanthorpe, Queensland, Australië en mijn grootouders waren aanwezig toen Bert Hinkler in zijn Avro Avian G-EBOV landde op een open terrein op de McGregor Estate op 13 juni 1928. De vleugels werden teruggeklapt en het vliegtuig werd door de hoofdstraat naar Pierpoint & Sons gereden om er brandstof te tanken. De mensen verzamelden zich om de gebeurtenis te aanschouwen. Was het leven toen niet veel eenvoudiger?”

Jack Thompson, de grootvader van Julie van vaderskant, had ook een garage in Stanthrope die Thompson’s Garage heette – helaas niet de garage waar het vliegtuig van Bert Hinkler naar vervoerd werd. Ze legt uit dat het McGregor Estate tegenwoordig deels speelterreinen en openbare tennisbanen is.

De foto kreeg Julie van haar tante toen ze onderzoek deed naar de familiegeschiedenis.

Lou Daly uit de staat Washington in het westen van de V.S. deelde twee foto’s uit haar familiealbums. Voor zover ze weet is ze “de enige persoon die weet dat die foto’s überhaupt bestaan.

De foto’s werden gemaakt tijdens een aangrijpende periode in de geschiedenis: 87 jaar geleden, in augustus 1935.

De eerste foto brengt de beroemde Amerikaanse piloot Wiley Post in beeld, terwijl de andere Will Rogers portretteert, een acteur, komiek, vaudeville-artiest en criticaster.

Wiley Post, geboren in 1898, was de eerste piloot ooit die solo rond de wereld vloog in juli 1933. Hij werd ook bekend voor het ontwerpen van één van de eerste ruimtepakken onder druk en het ontdekken van de straalstroom.

Will Rogers, geboren in 1879, was één van de grootste vedetten van Hollywood en Broadway, speelde in meer dan 70 films en schreef meer dan 4.000 krantencolumns. In de jaren 1930 was Rogers de best betaalde acteur in Hollywood. Hij was een voorstander van de uitbreiding van de Amerikaanse luchtvaart en ging met Post mee op een aantal van zijn vluchten om er over te schrijven in zijn krantencolumns.

Op 15 augustus 1935, terwijl ze samen in een hybride Lockheed vliegtuig vlogen, stortten ze kort na het opstijgen neer in een lagune naast Point Barrow, Alaska.

Volgens Lou “werden deze foto’s genomen vlak voor het fatale vliegtuigongeluk van Rogers en Post in Alaska. Ze werden genomen door de grootvader van mijn ex-man, Percy Daly, die bevriend was met Wiley Post. Ik denk niet dat de foto’s ooit buiten de familie vertoond zijn.”

Heeft u opmerkelijke foto’s in uw familie zoals deze – gefotografeerd door familieleden tijdens bijzondere momenten in de geschiedenis? We zouden deze graag zien en de verhalen erachter horen! Vul hier het formulier in om uw foto’s en verhalen in te zenden.