MyHeritage Census Helper™ krijgt een grondige upgrade

MyHeritage Census Helper™ krijgt een grondige upgrade

Vlak voor de publicatie van de Amerikaanse volkstelling van 1950 in april 2022 hebben we de Census Helper™ uitgebracht. De Census Helper™ is een tool die uw stamboom scant en een lijst samenstelt van familieleden die zeer waarschijnlijk in volkstellingen voorkomen. De Census Helper™ maakte aanvankelijk een lijst van familieleden die zijn te vinden in de nieuw uitgebrachte gegevens van de Amerikaanse volkstelling van 1950 en in andere beschikbare collecties van de Amerikaanse volkstelling. We hebben de Census Helper™ nu uitgebreid met volkstellingsrecords uit enkele andere landen, zodat mensen met roots buiten de VS er ook hun voordeel mee kunnen doen. Bovendien hebben we een paar handige verbeteringen aan de interface toegevoegd. Daarover kunt u hieronder meer lezen.

Gebruik de Census Helper™ nu gratis

De Census Helper™ is een krachtige gratis tool die hulp biedt bij censusonderzoek en u in staat stelt gericht onderzoek te verrichten. De tool maakt een lijst die u precies laat weten naar welke familieleden u in volkstellingsgegevens moet zoeken.

Genealogen waren er enthousiast over dat ze hun onderzoek voorafgaand aan de publicatie van de Amerikaanse volkstelling van 1950 een vliegende start konden geven. Maureen Taylor, de “Photo Detective”, was verrast door de snelheid. “Dit is erg handig!”, schreef ze. “Ik was er nog niet aan toegekomen om een lijst te maken. De Census Helper™ deed dat in een paar seconden.”

Met deze huidige update ondersteunt de Census Helper™ nu landelijke volkstellingen in de Verenigde Staten, Canada, Engeland en Wales, Schotland, Ierland, Frankrijk, Denemarken en Noorwegen.

Als u bijvoorbeeld een MyHeritage-gebruiker bent met Deense roots, kunt u de Census Helper™ gebruiken om alle informatie te vinden over uw familieleden die waarschijnlijk voorkomen in de Deense volkstelling van 1940. Dat is een unieke collectie die exclusief is voor MyHeritage en niet op andere commerciële websites kan worden gevonden. U kunt ook zien welke mensen in uw stamboom in de andere collecties met landelijke volkstellingsgegevens kunnen voorkomen. U kunt die gegevens opzoeken en in uw stamboom opslaan.

We hebben ook enkele sorteer- en filtermogelijkheden toegevoegd die het voor u nog gemakkelijker maken om deze behulpzame tool optimaal te benutten.

U opent de Census Helper™ via de menuoptie “Onderzoek” op uw familiesite. Als uw stamboom nog niet op MyHeritage staat, is dit het perfecte moment om u aan te melden en uw stamboom te importeren met behulp van een GEDCOM-bestand. U profiteert dan direct van deze nuttige tool, die u tijd bespaart en u gericht onderzoek laat plegen.

We bespreken de update in detail:

Volkstellingsgegevens uit meerdere landen 

We hebben de meeste volkstellingsgegevens die momenteel op MyHeritage beschikbaar zijn aan de Census Helper™ toegevoegd. Het betreft de Verenigde Staten, Engeland en Wales, Canada, Ierland, Schotland, Denemarken, Noorwegen en Frankrijk. Volkstellingen die op kleine schaal zijn uitgevoerd, bijvoorbeeld alleen in een bepaalde regio, worden niet in de Census Helper™ weergegeven.

Als u de Census Helper™ opent, wordt standaard de meest recente volkstelling weergegeven voor het land waarin u zich bevindt, indien er een volkstelling voor dat land beschikbaar is.

Gebruik de gegevenskiezer om een andere volkstelling te selecteren.

Blader door de lijst om alle beschikbare collecties met volkstellingsgegevens te bekijken of geef de naam van de collectie op in het zoekvak.

Logica en aanvullende aanwijzingen die de Census Helper™ gebruikt

Bij het opstellen van de resultatenlijst voor de Census Helper™ voor Europese landen gebruiken we een iets andere logica dan voor de Amerikaanse volkstellingen.

Bij het berekenen van de waarschijnlijkheid dat iemand in een Amerikaanse volkstelling voorkomt, denken we dat het voldoende is om te weten dat die persoon op een bepaald moment in de Verenigde Staten heeft gewoond, voor of na de volkstelling in kwestie. Het is niet erg waarschijnlijk dat mensen de Verenigde Staten hebben verlaten nadat ze er hebben gewoond, hoewel een verhuizing altijd mogelijk was. We hanteren dezelfde logica om te bepalen of een persoon kan voorkomen in de volkstellingen van Canada, Engeland of Wales.

In sommige Europese landen was de bevolking veel minder stabiel, vooral in tijden van politieke onrust en oorlog. De kans dat iemand zich in dat specifieke land bevond voordat de volkstelling werd gehouden en daar nog steeds zou zijn op het moment van de volkstelling was minder groot. Als we bijvoorbeeld het bewijs hebben dat iemand in 1920 in Denemarken heeft gewoond, dan hoeft dat niet te betekenen dat diegene ook voorkomt in de Deense volkstelling van 1940, aangezien veel mensen in die jaren Denemarken verlieten. Hebben we daarentegen een bewijs dat iemand zich in Denemarken bevond nadat de volkstelling was gehouden, dan is de kans veel groter dat diegene daar tijdens de volkstelling ook was. In dergelijke gevallen worden ze door de Census Helper™ in de lijst met volkstellingsgegevens opgenomen.

Om te bepalen of iemand mogelijk in een bepaalde Amerikaanse volkstelling voorkomt, zocht de eerste versie van de Census Helper™ naar het bewijs dat diegene zich op dat moment in de Verenigde Staten bevond door plaatsgegevens te analyseren die zijn ingevoerd voor levensgebeurtenissen in de stamboom. Ook werden de Record Matches van die persoon met andere Amerikaanse collecties onderzocht, bijvoorbeeld matches met andere Amerikaanse volkstellingscollecties op MyHeritage of de Amerikaanse overlijdensindex (SSDI). We hebben nu toegevoegd uit welke Amerikaanse staat de record afkomstig is, zodat u iemand gemakkelijker in de Amerikaanse volkstelling kunt opzoeken.

Met deze update hebben we de mogelijkheid toegevoegd om de verblijfplaats in Amerika te bepalen op het moment van de volkstelling, We gebruiken daarvoor verder ondersteunend bewijs van Record Matches met de U.S. Public Records Index en de V.S. Adresboeken op MyHeritage. Door deze nieuwe mogelijkheid kunnen er mensen in uw lijst verschijnen die er voorheen niet in voorkwamen.

In het onderstaande voorbeeld ziet u dat Betty is toegevoegd aan de lijst met mensen die waarschijnlijk in een bepaalde Amerikaanse volkstelling te vinden zijn op basis van het feit dat er een Record Match voor haar is gevonden in de V.S. Adresboeken.

Wijzigingen in de gebruikersinterface

Er zijn enkele nieuwe mogelijkheden toegevoegd om uw lijst met personen gemakkelijker door te werken.

Met filters kunt u de resultaten filteren op de eerste letter van getrouwde achternamen of meisjesnamen.

Filteren op een achternaam beginnend met een “S”

Filteren op een achternaam beginnend met een “S”

De sorteeroptie biedt de mogelijkheid om te sorteren op de datum van toevoeging aan de stamboom (voorheen de standaard sorteeroptie), uw verwantschap met iemand, iemands leeftijd in het jaar van de volkstelling of op iemands achternaam (meisjesnaam voor vrouwen).

Resultaten sorteren in de Census Helper™

Resultaten sorteren in de Census Helper™

Klik op het vergrootglas rechts om een zoekvak te openen en naar een specifiek persoon in de resultaten te zoeken. Typ het begin van de voornaam, de middelste naam, het voorvoegsel of de achternaam van de persoon en druk op Enter om te zoeken.

We hebben ook de mogelijkheid toegevoegd om iemand uit de lijst te verwijderen. Dat is erg handig om georganiseerd te blijven werken. Als u de lijst met personen die mogelijk in een bepaalde volkstelling voorkomen systematisch doorwerkt, dan kunt u personen verwijderen waarvan u hebt vastgesteld dat ze toch niet in de volkstelling voorkomen en u concentreren op uw geactualiseerde lijst.

Klik met de rechtermuisknop op de drie puntjes naast een naam om iemand uit de lijst te verwijderen.

Samenvatting

De Census Helper™ blijft een handige tool die genealogen tijd bespaart bij het zoeken naar voorouders in volkstellingen – nu ook in landen buiten de Verenigde Staten. We hebben de rapporten die de tool genereert verbeterd en gebruiksvriendelijker gemaakt. We blijven de Census Helper™ volledig gratis aanbieden aan zowel MyHeritage-gebruikers als niet-gebruikers. We nodigen u van harte uit om de tool uit te proberen en te zien welke nieuwe informatie u over uw familie ontdekt in volkstellingen van over de hele wereld!