Afscheid van Elizabeth II, ’s werelds favoriete koningin

Afscheid van Elizabeth II, ’s werelds favoriete koningin

Bedroefd rouwen wij allen om het overlijden van koningin Elizabeth II van Engeland.

Geen moderne monarch was meer bekend en geliefd dan de koningin. Op 96-jarige leeftijd was ze niet alleen de langstlevende Britse monarch, ze was ook de oudste nog levende monarch ter wereld. Ze was de eerste Britse monarch in de geschiedenis die een ‘Sapphire Jubilee’ vierde – 65 jaar op de troon – en vervolgens een ‘Platinum Jubilee’ die afgelopen zomer haar 70e jaar markeerde.

Koningin Elizabeth moest in de loop van haar regeerperiode een ongelooflijke hoeveelheid politieke omwentelingen en sociale veranderingen doorstaan. Enkele van de hoogtepunten waren de opkomst van vrouwen- en burgerrechten, de val van het imperialisme en de toegenomen secularisatie. MP Tobias Ellwood beschreef Elizabeth ooit als ‘een geruststellende en blijvende bron van stabiliteit, veiligheid en inspiratie; een blijvend anker in een snel veranderende wereld.” En ze deed het allemaal terwijl ze zelf een bloeiend gezin had: 4 kinderen, 8 kleinkinderen en 12 achterkleinkinderen!

Hier zijn slechts een paar manieren waarop de wereld is veranderd sinds Elizabeth II voor het eerst de troon besteeg.

De ineenstorting van het Britse rijk

Niet minder dan 46 voormalige Britse koloniën werden onafhankelijk tijdens het bewind van Elizabeth, de meeste binnen de eerste 30 jaar. Het verval van het imperialisme was in gang gezet vóór Elizabeths tijd, maar het was haar Groot-Brittannië dat de meeste koloniën losliet. Ze bleef monarch van de Commonwealth-rijken, waaronder Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en 12 anderen. De meest recente staat die het Gemenebest verliet was Barbados, dat op 30 november 2021 een onafhankelijke republiek werd.

Oorlog en vrede in Noord-Ierland

Het Goede Vrijdag-akkoord van 1998, of het Akkoord van Belfast, maakte een einde aan bijna 4 decennia van vijandelijkheden over de politieke situatie in Noord-Ierland. Het conflict, dat bekend staat als ’the Troubles’, begon tijdens het tweede decennium van Elizabeths regering. Het eiste het leven van duizenden Ierse en Britse burgers.

De val van de Sovjet Unie

Toen Elizabeth koningin werd, was Joseph Stalin nog steeds aan de macht, maar hij stierf het jaar daarop. De betrekkingen tussen de Sovjet-Unie en het VK waren gespannen, maar warmden op nadat Michail Gorbatsjov in 1985 aan de macht kwam. In 1989 nodigde Gorbatsjov Elizabeth uit om Moskou te bezoeken, en ze accepteerde. Gorbatsjov zelf is recent op 91-jarige leeftijd overleden.

De Europese Unie en Brexit

Great Britain joined the European Economic Community — precursor to the European Union — in 1973. The country’s relationship with the pan-European community was always tenuous, and in 2016, the population voted to leave the European Union. The withdrawal was completed at the end of January 2020 after a great deal of political chaos.

De digitale revolutie

De kroning van koningin Elizabeth was de eerste die ooit op televisie werd uitgezonden, waardoor miljoenen kijkers konden deelnemen aan de monumentale gebeurtenis. De koningin was ook een van de eerste staatshoofden die in 1976 een e-mail stuurde met behulp van ARPANET, de voorloper van internet. Tegenwoordig is de koninklijke familie op sociale mediaplatforms zoals Instagram en Twitter. Afgelopen zomer, tijdens de platina jubileumvieringen, verraste en verheugde de koningin ons allemaal met een schattige videoclip met in de hoofdrol haarzelf en het iconische fictieve personage Paddington Bear – aan wie ze “onthuld” dat ze een broodje marmelade in haar kenmerkende tasje draagt! Het filmpje ging viraal op sociale media.

Tweede-golf feminisme en de burgerrechtenbeweging

De koningin gaf geen persoonlijke interviews en zwijgt over de meeste politieke en sociale zaken, dus we kunnen niet weten of ze zichzelf als feminist zou hebben omschreven – maar ze was zeker een feministisch icoon. Voordat ze tot koningin werd gekroond, stond ze erop bij te dragen aan de oorlogsinspanningen door zich in 1945 aan te sluiten bij de Women’s Auxiliary Territorial Service, als monteur en vrachtwagenchauffeur. Dit maakt haar het enige vrouwelijke lid van de koninklijke familie dat in het leger heeft gediend en, tot haar overlijden, het enige levende staatshoofd dat in de Tweede Wereldoorlog heeft gediend. Sinds 1943 is ze ook lid van het Vrouweninstituut.

De COVID-19 pandemie

We hebben het natuurlijk allemaal meegemaakt – en de koningin ook. COVID-19 was bijzonder gevaarlijk voor mensen van hoge leeftijd, dus het virus leidde tot bijzondere angst voor de gezondheid van de koningin. Maar ze vermeed het virus totdat ze er in februari 2022 uiteindelijk positief voor testte en gelukkig slechts milde symptomen had. Ze kwam niet alleen ongedeerd door de pandemie, ze gaf troost en inspiratie aan mensen over de hele wereld met behulp van de technologische middelen die haar ter beschikking stonden. Haar speciale toespraak in april 2020 werd bijzonder goed ontvangen als een bron van troost in een ongelooflijk bange en onzekere tijd, en haar eenvoudige maar krachtige boodschap van hoop – “We zullen elkaar weer ontmoeten” – werd veel geciteerd in de internationale pers.

De liefde van haar leven verliezen 

Na bijna 74 jaar aan haar zijde stierf prins Philip, de echtgenoot van koningin Elizabeth, vorig jaar op de rijpe leeftijd van 99. Hun liefdesverhaal was een sprookje: de twee werden verliefd terwijl ze correspondeerden tijdens de Tweede Wereldoorlog, en ze verloofden zich in het geheim tegen de wil van hun ouders. Philip gaf veel op om de koninklijke gemalin van Elizabeth te worden, inclusief zijn titels en plaats in de lijn van opvolging van de Griekse troon. Hij nam de achternaam Mountbatten aan, maar zijn kinderen namen de achternaam van hun moeder (Windsor) om de koninklijke naam verder uit te dragen. Maar hij steunde Elizabeth tijdens hun lange huwelijk. Koningin Elizabeth beschreef hem als “haar kracht en veilige haven al die jaren” en zei dat zij, haar hele familie en veel landen hem “meer verschuldigd zijn dan hij ooit zou claimen, of we ooit zullen weten.” Lees hier meer over de belangrijke bijdrage van Prins Philip aan de genealogie en DNA-onderzoek.

’s Werelds favoriete koningin

Er is veel flexibiliteit en een krachtig karakter voor nodig om een ​​invloedrijke leider te blijven voor zo’n lange en tumultueuze periode. Koningin Elizabeth II zag het allemaal en slaagde erin zich aan te passen en haar positie relevant te houden door alle dramatische veranderingen die de afgelopen 70 jaar plaatsvonden. Zelfs op 96-jarige leeftijd was ze een bron van kracht en inspiratie, niet alleen voor het Verenigd Koninkrijk en het Gemenebest onder haar heerschappij, maar voor mensen over de hele wereld. We twijfelen er niet aan dat ze enorm zal worden gemist. Ons diepste medeleven gaat uit naar de koninklijke familie, het VK en het Gemenebest, en naar de miljoenen mensen over de hele wereld wier leven werd geraakt door deze werkelijk unieke koningin.