Kinderboekenweek, een Nederlandse traditie sinds 1955

Kinderboekenweek, een Nederlandse traditie sinds 1955

Deze week is het weer van start gegaan: de Kinderboekenweek! Hoe lang bestaat de Kinderboekenweek al? De Kinderboekenweek is al decennialang een vaste waarde en is inmiddels uitgegroeid tot een instituut. Al sinds 1955 is dit evenement een jaarlijks terugkerende ‘week’ van welgeteld tien dagen rond begin oktober (vroeger acht dagen in oktober en november). De Kinderboekenweek dient ter promotie van het kinderboek in de Nederlandse taal

Het evenement ‘Kinderboekenweek’

Een verkiezing in 1954 zorgde voor het eerste Kinderboek van het Jaar. Winnaar was An Rutgers met het boek Lawines Razen. Een jaar later werd de verkiezing veranderd tot de allereerste editie van de Kinderboekenweek in 1955. Waar bij de Boekenweek de promotie van boeken centraal stond, ging het bij de Kinderboekenweek logischerwijs om de kinderboeken.

Kinderboekenbal

Op de avond voordat de Kinderboekenweek begint wordt een Kinderboekenbal gehouden. Daar zijn veel schrijvers aanwezig. Tijdens het Kinderboekenbal wordt ook de Gouden Griffel uitgereikt. Dat is een prijs voor de schrijver van het beste kinderboek van dat jaar. Daarnaast wordt er ook het goede penseel uitgereikt aan de beste illustrator.

Start van de Kinderboekenweek; Gouden Griffel winnaar Anton Quintana (r) en burgemeester Van Thijn (m) temidden van de jeugd, 5 oktober 1983. Bron Nationaal Archief, CCO

Start van de Kinderboekenweek; Gouden Griffel winnaar Anton Quintana (r) en burgemeester Van Thijn (m) temidden van de jeugd, 5 oktober 1983. Bron Nationaal Archief, CCO

Het Kinderboekenweekgeschenk

Tijdens de eerste editie ontvingen mensen bij de aanschaf van een kinderboek een geschenk cadeau, zoals wij het ook al jaren kennen maar dan net iets anders. In 1955 betrof het geschenk een poster van een clown die aan het lezen was.
De daaropvolgende jaren bestond het cadeau onder andere uit een boekenspel, een poppenkast en natuurlijk een boek. Vanaf 1962 ontstond de trend om standaard een boek als kinderboekenweekgeschenk te selecteren. Hans Dijkhuis met zijn ‘Keesje Kruimel’ had als eerste deze eer.

Schrijvers kinderboekenweekgeschenk

Vanaf 1950 was er al sprake van geschenken tijdens de Kinderboekenweek. Elk jaar was er presentje wat aansloot bij het jaarlijkse thema. Dit waren niet perse altijd boeken. Sinds 1973 waren dit wel alleen maar boeken. Veel auteurs schrijven ieder jaar een boek omtrent het jaarlijkse thema. Als schrijver werd je daar speciaal voor gevraagd door de organisatie van de Kinderboekenweek, een grote eer! Schrijfster Joke van Leeuwen is de enige die twee keer het kinderboekenweekgeschenk mocht schrijven. Namelijk het boek ‘Duizend dingen achter deuren’ in 1988 en het boek ‘Het weer en de tijd’ in 1993. 

Thema’s 

Drie jaar later, in 1965, ontstond er rondom de Kinderboekenweek nog een andere traditie. Vele thema’s hebben in de loop van de tijd als de revue gepasseerd. Zoals magie, superhelden en sport. Niet alleen boekenwinkels en basisscholen gaan hiermee aan de slag. Door het hele land worden verschillende activiteiten georganiseerd, bijvoorbeeld op basisscholen. Zoals dit jaar rondom het actuele thema Gi-ga-Groen. 

Wat voor goede herinneringen heeft u aan de Kinderboekenweek en aan de kinderboeken uit uw tijd? Laat het ons weten in de reacties!

Tot slot een tip: wist u dat u in de persoonskaarten van uw stamboom persoonlijke weetjes over uw voorouders en verwanten kunt invullen, zoals hobbies en favoriete zaken zoals boeken of muziek? Neem een kijkje op ons Kennisplatform om meer te leren over hoe u uw stamboom op MyHeritage kunt verrijken!