Over de eerste kerstkaart ooit verstuurd en de geschiedenis van deze traditie

Over de eerste kerstkaart ooit verstuurd en de geschiedenis van deze traditie

Kerstkaarten sturen om liefde en goede wensen te delen met familie en vrienden is een kerstgebruik dat niet meer is weg te denken in december. Hoe is deze traditie ontstaan? Wanneer werd de eerste kerstkaart verstuurd?

De eerste kerstkaarten

Het idee om kerstkaarten te versturen ontstond in Engeland in de 19e eeuw en is sindsdien over de hele wereld populair geworden. Het eerste bekende voorbeeld van een kerstkaart dateert uit 1843, toen de Engelse kunstenaar John Calcott Horsley een kaart ontwierp voor Sir Henry Cole, een bekende Britse ambtenaar. Daarmee was hij in 1843 de eerste die een kerstkaart liet ontwerpen en drukken. De kaart bevatte een afbeelding van familieleden die rond een tafel zaten en toastten op de kerstdagen, met de tekst “Een vrolijk Kerstfeest en een Gelukkig Nieuwjaar”. De kaart werd gedrukt in een oplage van 1000 stuks en werd verkocht voor een shilling per stuk. 

De populariteit van kerstkaarten

In de jaren na Horsley’s kaart, begonnen steeds meer mensen kerstkaarten te versturen. Het was een eenvoudige manier om contact te houden met familie en vrienden die ver weg woonden en om te laten zien dat ze aan hen dachten tijdens de feestdagen. In 1875 werd het versturen van kerstkaarten zo populair in Engeland dat het postkantoor extra personeel in dienst moest nemen om al het extra werk aan te kunnen.

De ontwikkeling van kerstkaarten

In de loop der jaren zijn kerstkaarten als fenomeen steeds verder ontwikkeld. In plaats van enkel tekst, werden de kaarten steeds vaker versierd met afbeeldingen van kerstmannen, engelen, kerstboom en andere kerstthema’s. In de 20e eeuw werden kerstkaarten steeds meer gepersonaliseerd met foto’s van de afzender en zijn of haar familie. Tegenwoordig zijn er talloze opties voor kerstkaarten, van traditionele afbeeldingen tot modernere ontwerpen en zelfs kaarten die speciaal zijn gemaakt voor bepaalde doelgroepen, zoals dierenliefhebbers of muziekliefhebbers.

Kerstkaarten versturen vandaag de dag

Hoewel het versturen van kerstkaarten nog steeds populair is, is het aantal verstuurde kaarten in de afgelopen jaren afgenomen door de opkomst van digitale communicatiemiddelen. Steeds meer mensen kiezen ervoor om e-cards te versturen of berichten te sturen via sociale media in plaats van fysieke kerstkaarten. Toch blijft het versturen van een kerstkaart via de post een speciale en betekenisvolle manier om liefde en goede wensen te delen met familie en vrienden. Het is een traditie die door de jaren heen is geëvolueerd, maar die nog steeds een belangrijk onderdeel is van de kerstviering.

Kerstkaarten in andere landen

Hoewel het versturen van kerstkaarten in Engeland is begonnen, is het gebruik van kerstkaarten wereldwijd populair geworden. Landen hebben vaak hun eigen specifieke voorkeuren en details. In Duitsland bijvoorbeeld worden kerstkaarten vaak verstuurd met het traditionele kerstverhaal of met afbeeldingen van kerststallen. In Frankrijk zijn kerstkaarten met afbeeldingen van de kerstman of de kerstboom populair, terwijl in Spanje kerstkaarten vaak afbeeldingen van de kerstster bevatten.

Wilt u dieper duiken in de gewoonten en gebruiken uit de tijd van uw voorouders? Bouw dan uw stamboom en onderzoek het leven van uw voorouders in de miljarden historische records die u kunt vinden op MyHeritage! Laat ons in de comments hieronder weten welke interessante vondsten u heeft gedaan.