Marokkaanse namen en hun betekenis

Marokkaanse namen en hun betekenis

Marokko is een land met een rijke en complexe geschiedenis. Deze geschiedenis is ook terug te zien in de achternamen van de Marokkaanse bevolking. Veel van deze achternamen hebben een directe connectie met het verleden van het land, zoals beroepen, stamrelaties en plaatsnamen. In dit artikel gaan we dieper in op de achternamen van Marokkaanse families en hun betekenis.

Meest voorkomende Marokaanse achternamen in Nederland

Het Nederlandse namencorpus bestaan uit meer dan 300.000 familienamen. Daaronder bevinden zich meer dan 25.000 Marokkaanse achternamen. Onder de meest voorkomende treffen we de namen:

 1. Loukili
 2. El Idrissi
 3. El Moussaoui
 4. Tahiri
 5. Benali
 6. Ziani
 7. Talhaoui
 8. Kasmi
 9. Salhi
 10. El Kaddouri
 11. Daoudi
 12. Achachbar

Dat er relatief meer verschillende Marokkaanse namen zijn dan bijvoorbeeld Turkse komt omdat Marokkaanse namen vaak in verschillende varianten voorkomen. Naast El Kaddouri en El Idrissi komen bijvoorbeeld de naamvormen zonder ‘El’ – Kaddouri, Idrissi – ook veel voor. Van de Marokkaanse pendant van Jacobs tellen we tientallen varianten, waaronder El Yaakoubi, Yacoub, Ben Yaacoub, Benyagoub, Yagoub, Yaagoubi enzovoort. Daarbij moet uiteraard wel opgemerkt worden, dat veel van deze vormen ook in andere Noord-Afrikaanse landen en landen in het Midden-Oosten met een Arabische taalcultuur voorkomen.

Achternamen gebaseerd op beroepen

Een van de meest voorkomende manieren om achternamen te krijgen in Marokko, is door het beroep of de beroepstaak van de familie. Veel Marokkaanse achternamen zijn daarom gebaseerd op beroepen, zoals “Lahmam” (Schoenmaker) en “Chouaib” (Leerlooier).  Deze achternamen geven aan welke beroepen in de familie al generaties lang beoefend worden en laten zien hoe belangrijk beroepen waren voor de identiteit van een familie. 

Achternamen gebaseerd op stamrelaties

Marokko was oorspronkelijk een op stammen gebaseerde samenleving, en veel Marokkaanse achternamen zijn daarom gebaseerd op stamrelaties. Veel populaire achternamen die verband houden met stamrelaties zijn “Alami” (Van de stam), “Bennani” (Zoon van) en “Mouline” (Van de rivier). Deze achternamen laten zien hoe belangrijk stamrelaties waren voor de identiteit van een familie en hoe sterk deze banden in Marokko nog steeds zijn.

Achternamen gebaseerd op plaatsnamen

Marokkaanse achternamen kunnen ook gebaseerd zijn op plaatsnamen, zoals “Fassi” (Van de stad Fes), “Rabati” (Van de stad Rabat) en “Casablanca” (Van de stad Casablanca). Deze achternamen geven aan waar de familie vandaan komt en laten zien welke belangrijke rol plaatsnamen hebben voor de identiteit van een familie.

Achternamen van niet-Marokkaanse oorsprong

Naast Marokkaanse achternamen zijn er ook veel achternamen van niet-Marokkaanse oorsprong in het land te vinden. Veel Marokkaanse Joden hebben bijvoorbeeld Joodse achternamen, zoals “Levi” en “Cohen”, terwijl anderen Spaans of Frans-Marokkaanse achternamen hebben, zoals “Dupont” en “Garcia”. Deze achternamen zijn een reflectie van de culturele diversiteit en de historische banden die Marokko heeft met andere landen.

Achternamen en identiteit

Achternamen spelen een belangrijke rol in de identiteit van een persoon en zijn familie. Dit is onder meer goed te zien bij Marokkaanse achternamen. Deze kunnen aangeven waar iemand vandaan komt, wat zijn of haar afkomst is en welke beroepen en stamrelaties belangrijk zijn voor de familie. Voor veel Marokkanen zijn achternamen dan ook een belangrijk aspect van hun identiteit en een weerspiegeling van hun culturele en historische achtergrond.

Wilt u zoeken naar de achternamen van uw familie? Ga naar de MyHeritage database met miljarden historische records en ontdek de akten waarin de achternamen van uw voorouders voorkomen!