Vijf vrouwelijke uitvinders wiens innovaties de wereld hebben veranderd

Vijf vrouwelijke uitvinders wiens innovaties de wereld hebben veranderd

De wereld waarin we vandaag leven is oneindig veel handiger, comfortabeler en veiliger dan die waarin onze voorouders leefden. Dat hebben we te danken aan de vele mensen die hun leven hebben gewijd aan het vinden van betere manieren om dingen te doen – en veel van die mensen waren vrouwen. Hoewel vrouwen door de geschiedenis heen belangrijke bijdragen hebben geleverd aan wetenschap, technologie en innovatie, zijn hun prestaties vaak onopgemerkt en niet erkend. Helaas kregen veel vrouwelijke uitvinders te maken met discriminatie en seksisme toen ze probeerden hun innovaties erkend en gebruikt te krijgen door het publiek. Volgens het Smithsonian Magazine is zelfs in het hedendaagse Amerika minder dan 10% van de mensen die een patent hebben gekregen als “primaire uitvinder” vrouw.

Vandaag, ter ere van Internationale Vrouwendag, onderzoeken we 5 baanbrekende uitvindingen van vrouwen die ons leven vandaag vorm hebben gegeven – van alomtegenwoordige apparaten tot functies en systemen die onze wereld veiliger en gemakkelijker te navigeren maken.

Ontdek de verhalen van uw vrouwelijke voorouders op MyHeritage

Josephine Cochrane: de vaatwasser

De moderne vaatwasser is echt een wonder. Het is net een magische doos waarin je je vuile vaat verbergt om hem een paar uur later weer te openen en alles blinkend schoon aantreft – wat ons uren werk en liters water bespaart.

Aan wie zijn we onze dankbaarheid verschuldigd voor dit wonderbaarlijke moderne apparaat? Een Amerikaanse uitvinder genaamd Josephine Cochrane.

A stamp issued in Romania in honor of Josephine Cochrane, inventor of the modern dishwasher

Een postzegel uitgegeven in Roemenië ter ere van Josephine Cochrane, uitvinder van de moderne vaatwasser

Hoewel ze niet de eerste was die een machine uitvond die de vaat kan schoonmaken, was haar briljante invalshoek het gebruik van waterdruk in plaats van schrobborstels om voedselresten te verwijderen – en die van haar was de eerste machine die commercieel levensvatbaar werd.

Josephine werd geboren in Ashtabula County, Ohio, in 1839. Haar overgrootvader was uitvinder en haar vader was burgerlijk ingenieur, maar ze kreeg geen formele opleiding in de wetenschappen. Als socialite vond Josephine het leuk om gasten in haar huis te ontvangen, maar ze merkte dat haar fijne porselein aan het afbrokkelen was toen haar bedienden haar afwas in de gootsteen aan het schrobben waren. Vastbesloten om een betere manier te vinden om de afwas te doen, ontwierp ze een machine met een rek om de afwas op te laten rusten en waterstralen om het afval weg te spuiten. Ze patenteerde haar ontwerp in 1886 en begon haar uitvinding te vervaardigen voor haar vrienden en te adverteren in lokale kranten. Al snel begonnen bedrijven zoals restaurants en hotels de machine te kopen. Op de Chicago World’s Fair in 1893 won Josephine een prijs voor haar ontwerp.

Het heeft even geduurd voordat vaatwassers een huishoudelijk apparaat werden. Veel huizen hadden niet de middelen om de machine van voldoende warm water te voorzien, en sommige huisvrouwen gaven er de voorkeur aan om hun afwas met de hand af te wassen, vooral omdat de zeep soms een residu op de afwas achterlaat. Het was een combinatie van technologische vooruitgang, een verandering in de houding van vrouwen ten opzichte van huishoudelijk werk en de beschikbaarheid van vaatwasmiddel waardoor het apparaat in de jaren vijftig enorm populair werd.

Mary Anderson: ruitenwissers

De volgende keer dat u bij slecht weer rijdt en u kunt de weg voor u zien, bedank dan de uitvinder Mary Anderson.

Mary Anderson, inventor of the windshield wiper

Mary Anderson, uitvinder van de ruitenwissers

Mary, geboren in Alabama in 1866, was een vastgoedontwikkelaar. Op een dag in 1902 reed ze bij sneeuwweer op de trolley in New York. Ze merkte dat de bestuurder moeite had om door de ramen te kijken en uit het raam moest leunen of de auto moest stoppen en uitstappen om de voorruit met zijn handen schoon te vegen. Dit bracht Mary op het idee om iets te maken dat de voorruit van de binnenkant van de auto kon vegen.

Mary creëerde een prototype dat bestond uit een mes dat aan een hendel in de tram was bevestigd. De bestuurder kon aan de hendel draaien om het mes heen en weer over de voorruit te bewegen, waardoor alle sneeuw en regen die het zicht belemmerden, werd verwijderd. Ze vroeg in 1903 patent aan en toen het eenmaal was verleend, begon ze haar uitvinding op de markt te brengen bij autofabrikanten. Helaas erkenden ze de commerciële waarde ervan niet en haar patent liep af voordat ze het kon verkopen.

Pas decennia later werden ruitenwissers standaard en tegenwoordig worden ze beschouwd als een essentieel veiligheidskenmerk voor veel soorten voertuigen.

Marie Van Brittan Brown: het huisbeveiligingssysteem

Talloze mensen over de hele wereld slapen ’s nachts veilig en gezond in hun bed dankzij de Afro-Amerikaanse uitvinder Marie Van Brittan Brown, die in de jaren zestig het eerste huisbeveiligingssysteem uitvond.

Marie, geboren in Queens, New York, was een verpleegster die lange dagen maakte en vaak laat thuiskwam. Haar man Albert was elektronicatechnicus en hij werkte ook ’s avonds laat. Hun buurt werd geteisterd door criminaliteit en ze voelden zich vaak kwetsbaar en onbeschermd als ze thuiskwamen.

Marie kwam op het idee van een huisbeveiligingssysteem waarmee bewoners bezoekers kunnen zien en met hen kunnen communiceren voordat ze hun deuren openen. Haar uitvinding bestond uit een camera met gesloten circuit (CCTV) die buiten op de voordeur was gemonteerd en was aangesloten op een monitor in huis. De camera zou kunnen worden bediend door een bedieningspaneel in de woning, en bewoners zouden het kunnen gebruiken om bezoekers te bekijken en met hen te communiceren via een intercomsysteem.

Marie en Albert vroegen in 1966 patent aan voor hun uitvinding. Hoewel het een baanbrekende ontwikkeling was op het gebied van huisbeveiliging, stuitten Marie en Albert op aanzienlijke obstakels om het door het publiek te laten adopteren. In veel opzichten was het een uitvinding die zijn tijd ver vooruit was: de technologie die ervoor nodig was, was nog steeds onbetaalbaar en ze konden geen productiepartner vinden.

Het duurde vele decennia voordat het idee van Marie eindelijk het publiek ten goede kon komen. CCTV-huisbeveiligingssystemen kwamen voor het eerst beschikbaar voor residentiële huishoudens in 2005 – 6 jaar na Marie’s dood op 76-jarige leeftijd. Hoewel ze haar uitvinding nooit heeft gezien om huizen te beschermen, maakte haar werk de weg vrij voor de ontwikkeling van moderne huisbeveiligingssystemen.

Margaret Knight: in massa vervaardigde papieren zakken

Duurzamer dan plastic, handiger dan multifunctionele tassen en een fris canvas voor doe-het-zelvers: wie houdt er niet van een verse papieren tas om zijn boodschappen in te vervoeren? We zouden onze boodschappen misschien nog steeds ronddragen in rieten manden of onhandig gevormde papieren kegels, zonder Margaret Knight, de uitvinder van de machine voor het maken van papieren zakken.

A stack of paper bags, mass-manufactured thanks to female inventor Margaret Knight

Margaret, geboren in 1838 te York, Maine, groeide op in een familie van monteurs en uitvinders en toonde al op jonge leeftijd interesse in mechanica en techniek. Op 12-jarige leeftijd ging ze werken in een katoenspinnerij en merkte dat een van de belangrijkste oorzaken van ernstig letsel de vliegende shuttles met stalen punt waren die de gewoonte hadden om los te komen van hun weefgetouwen en met hoge snelheid weg te vliegen. Ze probeerde het probleem op te lossen en slaagde erin een beveiligingssysteem uit te vinden dat al snel algemeen werd toegepast in de katoenindustrie.

Ze ging in andere industrieën werken en ontwikkelde expertise in ambachten. Op een gegeven moment kreeg ze een baan om papieren zakken met de hand te vouwen in de Columbia Paper Bag-fabriek in Springfield, Massachusetts. Ze vond het proces buitengewoon inefficiënt en vroeg zich af of er een manier was om het te automatiseren. Dus ontwierp ze de eerste papieren zakmachine met platte bodem. Bestaande uit verschillende in elkaar grijpende tandwielen en messen, sneed en vouwde de machine het papier in de vorm van een zak met een vierkante bodem.

Margaret vroeg in 1871 patent aan voor haar uitvinding – een tijd waarin zeer weinig patenten in handen waren van vrouwen. Helaas moest ze naar de rechtbank om het te winnen, omdat een man genaamd Charles Annan probeerde te beweren dat ze het van hem had gestolen. Als antwoord op zijn seksistische argument dat ze als vrouw niet in staat was geweest om een machine als deze uit te vinden, produceerde ze haar gedetailleerde en met de hand getekende blauwdrukken, waarmee ze onomstotelijk bewees dat de uitvinding van haar was.

Gladys West: het global positioning systeem (GPS)

We waren ooit verdwaald, maar nu zijn we gevonden… grotendeels dankzij Gladys West en haar rol in de uitvinding van GPS, het global positioning systeem.

Gladys werd geboren in 1930 in Dinwiddie County, Virginia in een familie die een kleine boerderij bezat. Ze vocht hard om een opleiding te volgen en won een studiebeurs voor Virginia State College, waar ze uiteindelijk afstudeerde met een graad in wiskunde. Na haar afstuderen werkte ze een tijdje als lerares om genoeg geld te sparen om naar de graduate school te gaan. Na het behalen van haar master wiskunde werd ze computerprogrammeur en wiskundige op de marinebasis in Dahlgren, Virginia. Ze was de tweede zwarte vrouw die daar werd aangenomen.

In 1978 werd Gladys de projectmanager van Seasat, de eerste satelliet die de veranderende omstandigheden en kenmerken van de oceanen in de gaten hield. Haar werk evolueerde uiteindelijk naar GEOSAT, een satelliet die modellen van het aardoppervlak kon maken. Het programma dat zij en haar team creëerden, was in staat om de banen van satellieten met grote precisie te berekenen – wat hielp bij het ontwikkelen van een wiskundig model voor de vorm van de aarde, bekend als de geoïde. De geoïde is een essentieel onderdeel van GPS-technologie, gebruikt om de precieze locatie van een GPS-ontvanger op het aardoppervlak te bepalen.

Illustration of GPS satellites orbiting Earth

Illustratie van GPS-satellieten in een baan om de aarde

De prestaties van Gladys zijn bijzonder indrukwekkend, gezien het feit dat ze zijn gemaakt in een periode waarin informatica en technologie een gebied was dat werd gedomineerd door mannen, en Afro-Amerikaanse vrouwen te maken kregen met aanzienlijke discriminatie op de werkplek.

GPS wordt tegenwoordig in een breed scala aan toepassingen gebruikt, van navigatie in voertuigen en vliegtuigen tot landmeetkunde, in kaart brengen en het volgen van de beweging van mensen en goederen. De bijdragen van Gladys aan de ontwikkeling van GPS worden erkend als een cruciaal onderdeel van deze innovatieve technologie en ze wordt algemeen beschouwd als een van de onbezongen helden van de GPS-revolutie.

De 5 uitvindingen die in deze blogpost worden uitgelicht, zijn slechts een kleine greep uit de vele baanbrekende bijdragen van vrouwen aan wetenschap, technologie en innovatie. De innovaties van deze vrouwen hebben de wereld op betekenisvolle manieren veranderd en hun verhalen zijn een bewijs van de belangrijke rol die vrouwen hebben gespeeld bij het vormgeven van onze samenleving.

Wanneer u uw familiegeschiedenis onderzoekt, zult u misschien verrast zijn om te ontdekken op welke manieren vrouwen in uw eigen familie hun stempel op de wereld hebben gedrukt. Of het nu uitvinders, activisten of gewoon vrouwen waren die hun leven met moed en vastberadenheid leidden, deze verhalen zijn een krachtige herinnering aan de belangrijke bijdragen die vrouwen door de geschiedenis heen aan de samenleving hebben geleverd, en aan de talloze manieren waarop vrouwen onze samenleving vorm blijven geven aan de wereld van vandaag.

Begin met het bouwen van uw stamboom op MyHeritage en ontdek nu de verhalen van uw vrouwelijke voorouders.