Helen Mirren’s verrassende connectie met Golda Meir ontdekt door MyHeritage

Helen Mirren’s verrassende connectie met Golda Meir ontdekt door MyHeritage

Dame Helen Mirren, een van de meest geliefde actrices in de internationale filmindustrie, heeft een carrière opgebouwd met geweldige performances en talloze onderscheidingen. Bekend om haar veelzijdigheid en onberispelijke uitvoering, heeft Mirren opnieuw de schijnwerpers gegrepen in de titelrol van haar nieuwste film Golda, die op 25 augustus 2023 in Amerika wordt uitgebracht.

In haar laatste rol speelt ze Golda Meir, voormalig premier van Israël, in een film over de dramatische gebeurtenissen van de Yom Kippoer-oorlog in 1973. Meir, die destijds premier was, werd gedwongen niet alleen door een oorlog te navigeren maar had ook te maken met een sceptisch kabinet, een gespannen relatie met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger en de enorme verantwoordelijkheid van miljoenen levens die op het spel stonden.

Wat deze rol voor Mirren echter nog specialer maakt, is een persoonlijke band die we bij MyHeritage voor haar hebben ontdekt. Ons toegewijde onderzoeksteam heeft een ongelooflijke onthulling ontdekt: Helen Mirren is daadwerkelijk familie van de persoon die ze op het grote scherm portretteert – Golda Meir.

Bekijk hier een video van de onthulling:

Geboren als Helen Lydia Mironoff, is de familieachtergrond van de Engelse actrice net zo divers en fascinerend als haar rollen. Haar vader, Vasiliy Petrovich Mironoff, was van Russische afkomst en haar moeder, Kathleen Alexandrina Eva Matilda, was Engels. Helens grootvader van vaderskant was een Russische aristocraat, en haar familielijn gaat ook terug tot Wit-Rusland. Het is nogal een verrassende en diverse stamboom, met vertakkingen die reiken tot in de politiek, koningshuizen en de showbusiness.

Met de hulp van Geni ontdekten we dat de actrice en de overleden politicus verwant zijn via de vaderlijke kant van Helen.

Helen Mirren's connection to Golda Meir

Tijdens het traceren van de afstamming van Helen Mirren tot Golda Meir, ontdekte het MyHeritage-onderzoeksteam nog meer verrassende verbanden. Het lijkt erop dat Helen meer deelt dan alleen de schijnwerpers met enkele prominente figuren van Israël. Via haar vaderlijke lijn is ze familie van niet slechts één, maar twee presidenten van Israël! De eerste president, Dr. Chaim Weizmann, en de zevende president, zijn neef, Ezer Weizmann, hebben allebei een connectie met Helen.

Maar daar blijft het niet bij! Dezelfde afstamming verbindt Helen ook met de koninklijke families van Europa, waardoor niemand minder dan koningin Elizabeth II haar nicht in de 14e graad is.

Helen’s ancestor Princess Elizaveta Aleksandrovna Lyapunova-Khovanskaya, colorized and enhanced on MyHeritage

Helen’s voorouder prinses Elizaveta Aleksandrovna Lyapunova-Khovanskaya, ingekleurd en verbeterd met MyHeritage

MyHeritage Animation of Helen’s ancestor Pyotry Vassillievich Mironov

MyHeritage animatie van Helen’s voorouder Pyotry Vassillievich Mironov

Van moederskant, wat de Britse kant is, waren haar grootvader en overgrootvader allebei slagers. Haar overgrootvader Henry Rogers, een “Master Butcher”, was de slager van koningin Victoria. Twee keer getrouwd, werd hij weduwnaar na het verlies van zijn eerste vrouw, Ann. In 1852 trouwde hij met zijn tweede vrouw Matilda Bayley, die 27 jaar jonger was dan Henry. Tien jaar later wordt hij vermeld in de volkstelling van 1861 met zijn nieuwe vrouw Matilda en hun kinderen Fanny, Emily en Arthur.

Henry Rogers in the 1861 England & Wales Census on MyHeritage

Henry Rogers in de volkstelling van Engeland & Wales van 1861 op MyHeritage

Henry’s zoon, Arthur Rogers (Mirren’s grootvader van moeders kant), trouwde in 1886 met Elizabeth Sarah Jones op St. George Hanover Square, Londen, Engeland. Het was een bekende kerk waar beroemde mensen trouwden, zoals Theodore (“Teddy”) Roosevelt, de toekomstige president van de Verenigde Staten van Amerika, die daar in hetzelfde jaar trouwde.

Helen’s Grandfather Arthur Rogers, colorized and enhanced on MyHeritage

Helen’s grootvader Arthur Rogers, ingekleurd en verbeterd met MyHeritage

De onthulling werd gedeeld met Helen Mirren tijdens de persconferentie voor de film op donderdag 13 juli 2023 op het Jerusalem International Film Festival. Toen de connectie werd gepresenteerd, was Mirren zichtbaar ontroerd, haar reactie getuigde van de diepe weerklank die deze ontdekking voor haar had:

Heel erg bedankt aan het onderzoeksteam voor dit geweldige werk – het is wonderbaarlijk. Het laat zien dat we eigenlijk allemaal één familie zijn en dat de mensheid één familie is. In tijden van verdeeldheid en strijd, zou het voor ons allemaal heel goed zijn om dat te onthouden.

Wat de onthulling nog specialer maakte, was dat de kleinkinderen van Golda Meir in het publiek aanwezig waren om er getuige van te zijn.

Deze ontdekking voegt een unieke laag toe aan Mirren’s weergave van Meir, een band die zowel persoonlijk als diepgaand is. Terwijl ze in de schoenen van Meir stapt, gaat ze niet alleen terug naar de geschiedenis; ze onderzoekt ook haar eigen wortels en verwantschappen.

Deze onthulling benadrukt de kracht van het verkennen van ons erfgoed. Het kan niet alleen ons begrip van het verleden versterken, maar ook licht werpen op onze persoonlijke reis en identiteit. Terwijl Mirren de veerkracht en het leiderschap van Meir tot leven brengt op het scherm, brengt ze ook hulde aan een afkomst die haar, tot voor kort buiten haar medeweten, op een werkelijk buitengewone manier met de rol verbond.