Introductie van AI Record Finder™, ’s werelds eerste AI-zoekmachine op basis van chat voor historische documenten

Introductie van AI Record Finder™, ’s werelds eerste AI-zoekmachine op basis van chat voor historische documenten

We zijn ontzettend blij met de introductie van AI Record Finder™, een nieuwe functie die onderzoek naar familiegeschiedenis transformeert met behulp van Artificial Intelligence (AI) chat. AI Record Finder™ brengt een revolutie teweeg in genealogie zoals ChatGPT een revolutie teweeg bracht in het zoeken op internet: het is een interactieve, intelligente, vrije-tekst-chat om je te helpen bij het zoeken naar historische gegevens over een specifieke voorouder of familielid, met behulp van de enorme database van MyHeritage met bijna 20 miljard records. Als je ooit overweldigd bent geweest door het grote aantal zoekresultaten van historische gegevens, of juist teleurgesteld door het niet vinden van gegevens over de persoon die je zocht, dan is AI Record Finder™ misschien wel het antwoord waar je op zat te wachten!

Tot nu toe leek het zoeken naar historische gegevens op online genealogie platforms zoals MyHeritage erg op het gebruik van een gewone internetzoekmachine. Je voerde namen of andere termen in op speciale velden van een zoekformulier en de zoekmachine gaf een groot aantal zoekresultaten. Vervolgens moet je de resultaten controleren om relevante informatie te vinden. AI Record Finder™ verandert deze ervaring door je in staat te stellen met een AI-assistent te chatten om snel gegevens te vinden over je voorouders, familieleden of andere overleden personen. We zijn verheugd dat AI Record Finder™ genealogen van alle niveaus in staat stelt om hun familiegeschiedenis doeltreffender dan ooit te onderzoeken.

AI Record Finder™ is momenteel in bèta beschikbaar op de MyHeritage website op desktop en via de mobiele webbrowser, en zal in de nabije toekomst worden toegevoegd aan de mobiele app van MyHeritage.

Probeer AI Record Finder™ nu

Hoe het werkt

AI Record Finder™ maakt gebruik van geautomatiseerde technologie van OpenAI, hetzelfde bedrijf dat ChatGPT heeft ontwikkeld. De chat is als een interview met een vriendelijke conciërge. AI Record Finder™ verwerkt de informatie die je invoert en begrijpt welke extra details nodig zijn om de zoekresultaten te beperken. Het begeleidt je door de relevante vragen te stellen op basis van de context en informatie die je hebt verstrekt, om de meest relevante gegevens te vinden over de persoon die je zoekt. Eenmaal gevonden, kunnen de gegevens worden bekeken en opgeslagen in je stamboom op MyHeritage.

Aan de slag

Er zijn twee manieren om toegang te krijgen tot AI Record Finder™: vanuit onze zoekmachine voor historische documenten en vanuit het hoofdmenu van de MyHeritage website.

Als je nieuw bent bij MyHeritage

Als je nog geen MyHeritage-account hebt en AI Record Finder™ wilt proberen, ga dan naar myheritage.nl/ai-record-finder.

Als je al een MyHeritage account hebt

Als je een bestaande gebruiker van MyHeritage bent, log dan in op je account en selecteer “AI Record Finder™” in het menu Onderzoek in de navigatiebalk.

MyHeritage navigatiebalk

Toegang tot AI Record Finder™ vanuit de MyHeritage navigatiebalk (klik om te zoomen)

Op de pagina AI Record Finder™ kun je een conversatiestijl selecteren: formeel of informeel. Formeel is de standaardinstelling. Dit bepaalt de toon van de stem die de AI zal gebruiken om met je te chatten. Informeel is vriendelijk met een vleugje humor, en formeel is serieuzer.

Een conversatiestijl selecteren voor AI Record Finder™

Een conversatiestijl selecteren voor AI Record Finder™ (klik om te zoomen)

AI Record Finder™ leeft binnen de MyHeritage zoekmachine voor historische records, onder een nieuw tabblad met de naam “Chat”. Het tabblad “Zoeken” opent de traditionele zoekfunctie op basis van formulieren.

AI Record Finder™ geeft een openingsbericht weer waarin je wordt gevraagd om details toe te voegen over de persoon die je zoekt. Voer zoveel informatie in het chatveld in als je wilt. Je kunt volledige zinnen schrijven en zo beschrijvend zijn als je maar wilt en dan op de verzendknop drukken om te verzenden. Als je wilt, kun je hier alleen een naam invullen, maar hoe meer details je geeft, hoe beter de resultaten zullen zijn.

Chatten met AI Record Finder

Details invoeren om het zoeken te starten (klik om te zoomen)

Voordat je de chat gebruikt, wordt gevraagd om toestemming te geven voor het gebruik van AI Record Finder™.

Gebaseerd op de informatie die je verstrekt, zal AI Record Finder™ beginnen met het doorzoeken van de bijna 20 miljard historische records op MyHeritage om informatie te vinden over de persoon die je zoekt. Het retourneert de best overeenkomende records op basis van de informatie die je in de chat hebt ingevoerd. Gebruik de oranje pijlen om door de resultaten te bladeren.

Gebruik de oranje pijl om door de zoekresultaten te bladeren

Gebruik de oranje pijl om door de zoekresultaten te bladeren (klik om te zoomen)

Je kunt de resultaten verfijnen door meer details toe te voegen in de chat. Het wordt sterk aanbevolen om dit te doen. Je kunt bijvoorbeeld schrijven “hij werd geboren in 1907 en had een zus die Margaret heette”, of “ze stierf voor 1950 en haar vader heette George”. Nadat je extra details hebt toegevoegd, zal AI Record Finder™ de meest relevante records blijven teruggeven op basis van de informatie die je hebt opgegeven. Het zet het gesprek met je voort en onthoudt de informatie die je al eerder in het gesprek hebt ingevoerd. Het begeleidt je dan door details voor te stellen die je kunt toevoegen om de zoekopdracht te verfijnen, bijvoorbeeld namen van naaste familieleden of het geboortejaar van de persoon. Omdat het een gesprek is, hoef je je geen zorgen te maken als je een onjuist detail hebt toegevoegd. Je kunt de AI gewoon vertellen wat hij moet corrigeren en AI Record Finder™ zal betere resultaten leveren. Als je resultaten krijgt die irrelevant lijken, leid de AI dan naar het juiste doel door wat meer informatie te geven over de persoon die je zoekt.

AI Record Finder™ begeleid je bij het verfijnen van je zoekopdracht

AI Record Finder™ begeleid je bij het verfijnen van je zoekopdracht (klik om te zoomen)

Voor elk weergegeven record kun je op “Volledig record bekijken” klikken om het volledig te bekijken:

Het volledige record wordt geopend in een pop-upvenster, zoals hieronder weergegeven:

Een volledige record bekijken vanuit AI Record Finder

Een volledige record bekijken (klik om te zoomen)

Je kunt op “Bewaar record” klikken op de volledige recordpagina om een record op te slaan bij een persoon in je stamboom.

Sla het record op in je stamboom

Sla het record op in je stamboom (klik om te zoomen)

Een AI Biography™ maken met AI Record Finder™

Als je eenmaal een interessant record hebt gevonden met AI Record Finder™, kun je onze nieuwe AI Biographer™-functie gebruiken om een Wikipedia-achtig artikel over het leven van de persoon te maken.

Klik hiervoor op “AI Biography™ aanmaken” op de pagina met het volledige dossier. Je kunt alleen AI Biographies™ maken voor overleden personen en alleen voor records die genoeg informatie bevatten om een meeslepend levensverhaal te maken.

Een AI Biography™ maken vanuit AI Record Finder™

Een AI Biography™ maken vanuit AI Record Finder™ (klik om te zoomen)

AI Biographer™ verzamelt feiten uit het record dat je zojuist hebt gevonden, plus andere historische records en stamboomprofielen die MyHeritage identificeert als passend bij dezelfde persoon, en voegt aanvullende relevante informatie van het web toe. Het resultaat is een gedetailleerd verhaal over het leven van een persoon met een bredere historische context over de periode waarin ze leefden en andere interessante informatie zoals de oorsprong van hun achternaam. Je kunt een AI Biography™ maken via AI Record Finder™ en het is ook beschikbaar als een op zichzelf staande functie in het linkerpaneel van je stamboom. Lees meer over AI Biographer™ in deze blogpost .

Het genereren van de AI Biography™ kan enkele minuten duren. Zodra het klaar is, verschijnt het PDF-bestand van de biografie in de chat. Je kunt de PDF in je browser bekijken, downloaden en delen met familie en vrienden. Je ontvangt ook een e-mail met de biografie als bijlage.

Een chat hervatten

Terwijl je AI Record Finder™ gebruikt, kun je navigeren naar andere delen van de MyHeritage website en later terugkeren naar AI Record Finder™ om het laatste gesprek dat je had weer op te pakken, precies waar je gebleven was (zelfs als je op een andere dag terugkeert).

Op elk moment tijdens de chat kun je een nieuwe zoekopdracht starten door op het pictogram met de drie puntjes rechtsboven te klikken en op “Een andere persoon zoeken” te klikken.

Begin op elk moment een nieuwe zoekopdracht

Begin op elk moment een nieuwe zoekopdracht (klik om te zoomen)

We overwegen om de mogelijkheid toe te voegen om al je vorige chatsessies te bekijken, ze te hervatten en ze te exporteren naar een apart bestand voor toekomstig gebruik.

Privacy

Wanneer je AI Record Finder™ gebruikt, wordt de informatie die je invoert tijdens je zoekopdrachten, inclusief persoonlijke informatie, verwerkt door MyHeritage en OpenAI om u de zoekresultaten te verstrekken, en opgeslagen voor continuïteit tussen sessies, niet langer dan zes maanden. Oude chatsessies worden na zes maanden automatisch verwijderd.

Het is verboden om gevoelige persoonlijke informatie (zoals ras of etnische afkomst, politieke meningen of religieuze overtuigingen) in te voeren via de chat-interface.

Records die gevonden kunnen worden via AI Record Finder™ zijn dezelfde records die beschikbaar zijn op de MyHeritage zoekmachine voor historische records. Gegevens die niet doorzoekbaar zijn vanwege privacy (bijvoorbeeld gegevens van levende personen), zijn ook niet doorzoekbaar via AI Record Finder™.

Beschikbaarheid en talen

AI Record Finder™ is momenteel toegankelijk via desktop en mobiele webbrowsers. Ondersteuning voor de functie op de MyHeritage mobiele app zal binnenkort worden toegevoegd.

Bij de lancering is AI Record Finder™ beschikbaar in het Engels. Hoewel het mogelijk is om met AI Record Finder™ in meerdere talen te chatten, antwoordt het bij de start alleen in het Engels. Ondersteuning voor andere talen zal in de toekomst worden toegevoegd.

Kostprijs

Als je een MyHeritage Data of Complete abonnement hebt, kun je onbeperkt gebruikmaken van AI Record Finder™. Andere gebruikers kunnen AI Record Finder™ gratis proberen, met beperkt gebruik. Als je het gratis quotum overschrijdt, heb je een Data of Compleet abonnement nodig om de functie te blijven gebruiken en om gevonden records te bekijken en op te slaan.

Gebruikers met een Compleet abonnement kunnen AI Biographer™ onbeperkt gebruiken. Andere gebruikers kunnen AI Biographer™ gratis uitproberen, met beperkt gebruik. Als je het gratis quotum overschrijdt, heb je een Compleet abonnement nodig om meer AI Biografieën™ te maken.

Je kunt meer te weten komen over onze abonnementen hier.

Samenvatting

AI creëert enorme mogelijkheden voor technologische vooruitgang in vrijwel elk domein, inclusief genealogie. MyHeritage, een innovatief bedrijf dat er voortdurend naar streeft om technologie te gebruiken om genealogie te versterken, is het eerste grote familiegeschiedenis bedrijf dat de gelegenheid te baat neemt en AI Record Finder™ ontwikkelt – ’s werelds eerste zoekmachine voor historische documenten gebaseerd op conversationele AI. AI Record Finder™ verandert de zoekervaring naar historische documenten. Wij nodigen je uit om AI Record Finder™ vandaag nog uit te proberen en denk eraan als je genealogisch onderzoek doet. Met de toegevoegde kracht van AI kan het je helpen om informatie te vinden die je eerder niet kon vinden. We zijn blij met je feedback en nodigen je uit om ons suggesties te sturen via de opmerkingen hieronder. Veel plezier!