De typisch Nederlandse vakantie

De typisch Nederlandse vakantie

De zomer is voorbij en het was weer een bekend gezicht: Nederlandse gezinnen die massaal hun caravans aankoppelden en richting Zuid-Europa vertrokken. Vooral Frankrijk blijft dé favoriete bestemming en deze jaarlijkse trektocht naar de zon is inmiddels een vast onderdeel van de Nederlandse vakantie cultuur. Maar wat maakt die reis met de caravan zo typisch Nederlands?

Vrijheid op wielen
Voor veel Nederlanders staat de caravan voor ultieme vrijheid. Het is je eigen mini-huis op wielen, vol met vertrouwde spullen: van campingstoelen tot het onmisbare koffiezetapparaat. Eenmaal aangekomen op de camping begint het ritueel van het opzetten van de voortent. Dit vergt vaak flink wat geduld, maar zodra alles staat, is het genieten geblazen.

De trek naar Frankrijk
Waarom juist Frankrijk? Het land heeft alles wat je nodig hebt: mooi weer, prachtige natuur en heerlijk eten. De campings zijn vaak ingericht op Nederlanders, met frietjes op het menu en soms zelfs animatieteams die Nederlands spreken. Overdag zwemmen de kinderen in het zwembad of spelen ze met hun nieuwe vakantievriendjes, terwijl de ouders ontspannen in hun campingstoeltje.

’s Avonds gaat de barbecue aan, want geen Nederlandse vakantie zonder een gezellig barbecuefeestje voor de caravan. Het ultieme vakantiegevoel: samen eten in de buitenlucht met een goed glas wijn en een stokbroodje erbij.

De Route du Soleil
Voor velen begon de vakantie met de bekende files op de Route du Soleil. Gewapend met thermosflessen vol koffie en broodjes kaas, sloten de Nederlanders aan in de lange rijen richting het zuiden. Toch hielden de meesten de moed erin, even zwaaien naar andere caravans met een Nederlands kenteken en de voorpret is meteen weer terug.

Camping tradities
Op de camping draait alles om relaxen. In de ochtend een ritje naar de lokale boulangerie voor verse croissants, een middag aan het zwembad of het strand en misschien een potje jeu de boules om de dag mee af te sluiten. Nieuwe vriendschappen ontstaan makkelijk en voor de kinderen is de camping vaak een paradijs van vrijheid en plezier.

Waarom zo populair?
De caravan vakantie blijft een echte Nederlandse traditie. Het biedt vrijheid, comfort en de mogelijkheid om elk jaar terug te keren naar die favoriete camping in Frankrijk of verder. Met de caravan voelt het altijd een beetje als thuis, maar dan met een zonsondergang die net wat mooier is dan in de achtertuin.

Nu de vakantie voorbij is en de caravans weer in de stalling staan, kijken veel Nederlanders stiekem alweer uit naar volgende zomer, want één ding is zeker: zodra de zon weer gaat schijnen, rollen de Nederlandse caravans opnieuw richting het zuiden!