9 beroepen die niet meer bestaan

Het is 1 mei: Dag van de arbeid. Beroepen veranderen in hetzelfde tempo als de samenleving. Sommige beroepen verdwijnen, andere blijven en nieuwe beroepen ontstaan constant. Welke beroepen kenden we vroeger die nu niet meer bestaan? We hebben een aantal oude ambachten voor u op een rij gezet:

1. Lantaarnopsteker. Een beroep dat gewoon betekent wat de naam ook zegt. Het was een professional die met behulp van een lange stok straatlantaarns aanstak, die meestal werkten op olie of gas.

2. Rouwende. Vrouwen die werden ingehuurd om te huilen bij begrafenissen worden ‘rouwenden’ genoemd. Het beroep heeft bestaan op verschillende locaties over de hele wereld, zoals het oude Griekenland en het Romeinse Rijk.

3. Pianist in de bioscoop. De pianist maakte een muzikale vertaling van wat er op het filmscherm werd vertoond.

4. Klompenmaker: zij vervaardigden een typisch Hollands product, zonder machines en slechts met een handjevol gereedschap.

5. Barbier (oftewel kapper) voor het knippen en verzorgen van baarden en snorren. Waar we nu simpelweg een tondeuse pakken, gebeurde het scheren van de baard vroeger met een zeer scherp scheermes dat op leren banden werd gescherpt.

6. Grondwerkers. Een zwaar en riskant beroep voor bijvoorbeeld de bouw van spoorwegen en energiecentrales. Het waren vaak landarbeiders die deze zware werkzaamheden met de hand verrichtten.

7. Kuiper: deze vaklui waren gespecialiseerd in het maken van bijvoorbeeld tonnen, kuipen, houten emmers en wastobbes. Met de hand, en een handjevol gereedschap.

8. Touwslager: een ambacht waarbij garens (meestal hennepgaren) werden verwerkt tot touwen. Er zijn nog veel huidige straatnamen naar vernoemd.

9. Spinster: vaak dames, maar ook kinderen die uren aan het spinnenwiel werkten met wol en andere vezels in de textielnijverheid.

Welke beroepen hebben uw voorouders gehad? Ontdek het door uw stamboom te maken op MyHeritage en onderzoek te doen in de miljarden records! Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Tags:

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt privé gehouden en wordt niet weergegeven.

  • J.ten Tuijnte

    mei 1, 2015

    Deze lijst klopt niet helemaal,want klompenmaker verschijnt nog steeds op braderieën en barbier bestaat nog steeds,komt weer terug

  • Eikenboom

    mei 1, 2015

    Mijn opa’s waren mijnwerker.

  • Jacobs Marina .

    mei 1, 2015

    Mijn overgrootvader was een kuiper van beroep ,hij maakte vaten voor alles en nog wat .

  • A . Junier

    mei 1, 2015

    Blauwverver

  • Susan Lemmen

    mei 1, 2015

    klompenmakers bestaan nog hoor, ook grondwerkers zijn er nog steeds en er zijn ook weer barbiers tegenwoordig 🙂 daarentegen bestaat de melkboer niet meer…

  • Amber

    mei 1, 2015

    Logementhouder, tapper, sjouwer, mangelhoudster, turfverkoopster, voorzanger, inlandsch kramer, lingerie naaister, spinder, bleker, koorndrager, telegrafische geëmployeerde en nog véél meer beroepen die of nu niet meer bestaan of nu anders heten.

  • bert en lidwine

    mei 1, 2015

    mijn vader was een marskramer de eerst ZZPer

  • G. Meeuwsen

    mei 1, 2015

    Zoutziedersknecht

  • Mj Franzen

    mei 6, 2015

    Mijn grootvader was lijstenmaker

  • T.van den Broek van Waardenburg

    mei 16, 2015

    Ik vind de reactie van Bert en Lidwine ontzettend leuk.

  • T.van den Broek van Waardenburg

    mei 16, 2015

    Mijn schoonvader was KOPERSLAGER. Ik heb nog diverse prachtige ketels hand gemaakt en haast niet te tillen zo massief.

  • myrthe

    september 21, 2015

    kunnen er meer en een klompen maker heb ik gezien en ik heb er klompen van gekregen

  • myrthe

    september 21, 2015

    een rouwende echt nog nooit van gehoord hoe kom je aan die informatie

  • Sandra

    mei 1, 2016

    Kolenboer, olieboer, voddenman zie ik ook nooit meer.

  • Elly

    mei 1, 2016

    mijn over-grootvader was olieslager

  • jean paul

    mei 1, 2016

    mijn over groot vader was vlas werker

  • Robert

    mei 3, 2016

    Mijn voorouders hebben zich generaties bezig gehouden met het drogen en verwerken van meekrap. Een plantje waarvan in de wortels de stof zat waarmee de rode kleur verkregen werd waarmee bv kleding werd gekleurd of denk maar aan het rood voor de NL-vlag. Toen er een andere methode werd gevonden om de kleurstof te verkrijgen kwam daar een eind aan. Mede door crisis in de landbouw migreerde er veel Zeeuwen richting Rotterdam waar zojuist de Nieuwe Waterweg was gegraven en het gebied rondom opbloeide en arbeiders hard nodig waren. Mijn overgrootvader kwam in de visverwerking terecht in Vlaardingen en werd natte kuiper. Tussen andere voorouders zaten ook opvallend veel touwslagers. Andere beroepen die ik bij mijn voorouders ben tegengekomen. Scheepschirurgijn, veerschipper.