Mooi verhaal. Daarbij vergeleken is mijn zo ongeveer 100% Nederlandse afkomst wel heel saai 😉
Een zeer gemêleerde familie uit Suriname
- Door admin


Deze post is gewijd aan het verhaal van een zeer gemêleerde familie. Een familie welke de verpersoonlijking is van de sporen die eeuwenlange wereldwijde migratie heeft nagelaten in de geschiedenis. Een familie die vandaag de dag wellicht gekenmerkt wordt door een specifiek uiterlijk, maar wortels heeft in vrijwel ieder continent op de wereldbol. Het is namelijk mijn eigen familie. Een familie van Nederlanders, Fransen, Duitsers, Afrikanen en Javanen, Israëlieten, Islamieten, Hugenoten, Lutheranen, Nederlands Hervormden, Rooms Katholieken, Protestanten en EBG-ers.
Ik kan uren over mijn familiegeschiedenis praten, maar zal het zeer kort en algemeen houden. Over het algemeen kan ik zeggen dat mijn voorouders over bijna de gehele wereld afkomstig zijn waarbij Suriname als centrale standplaats kan worden aangemerkt.
Wij gaan terug in de tijd en reizen naar de West Indische kolonie Suriname omstreeks het jaar 1725. De periode waarin mijn Hoog Duitse voorouders vanuit Amsterdam de oversteek maakte. Suriname was voor zowel de Sefardische als de Aszkenasische Joden een land van mogelijkheden. Sinds de stichting van de kolonie in 1650 was Suriname een plaats waar mensen van diverse nationaliteiten en afkomst bijeen kwamen en samenleefden. Ter stimulans van het plantagewezen van de kolonie was vrijheid van godsdienst essentieel. Hierdoor was het mogelijk dat vrije mensen van verschillende religies en achtergronden – die in eigen land niet gezien werden als volwaardig burger – dezelfde rechten en plichten hadden. Een toevluchtsoord voor velen welke een nieuw bestaan wilde opbouwen of goud zagen in de nieuwe ondernemingsmogelijkheden.
Ik zal één deel van mijn familie belichten, te weten mijn familie afkomstig uit La Rochelle, Frankrijk.
Mijn Franse voorouder Jacques was een telg van een vooraanstaand koopmansgeslacht genaamd Godefroy. Zij hadden in Suriname veel kapitaal opgebouwd en hadden vele plantages. Zijn aanwezigheid in Suriname (via Duitsland) was puur uit zakelijk oogpunt. Een paar mannelijke leden van de familie moesten het geslacht aldaar vertegenwoordigen teneinde het kapitaal van de familie te versterken.
De liefde die Jacques had voor één van zijn privé slaven resulteerde in de gekleurde tak van de Godefroy familie die opkwam en uitstierf in de kolonie. Hoewel huwelijken tussen blanken en slaven verboden waren, vóór de afschaffing van de slavernij in Suriname, waren relaties tussen tussen beide groepen gedoogd. Hieruit onstonden kinderen in alle kleuren van de regenboog, die al dan niet erkend waren door hun verwekker. Kinderen namen de status aan van de moeder waaronder de religie.
Hierdoor zijn er vandaag de dag mensen met een familienaam die heel kenmerkend is voor een bepaalde religie maar in wezen een ander uiterlijk hebben en een ander geloof belijden – erg kenmerkend voor de Surinaamse samenleving.
Alle andere delen van de familie zijn eveneens gemengd met de meest prachtige en interessante familieverhalen. In de archieven breng ik graag mijn vrije tijd door waarbij ik familieverhalen en gebeurtenissen via de archieven probeer te verifiëren en aan te vullen. Een onderdeel hiervan is het verzamelen van handtekeningen. Onderstaand een mooi voorbeeld uit mijn collectie. De handtekening van mijn voorvader Marcus Samson, een vrije Nederlands Israëlitische man gehuwd met een Nederlands Hervormde vrije gekleurde vrouw. Hun kinderen trouwden eveneens met personen van gemengde afkomst, met als resultaat een zeer gemêleerde familie uit Suriname.
Heeft u een mooi familieverhaal of achtergrond welke u met ons wilt delen stuurt het dan naar mij toe op denie@myheritage.com of reageer op deze blogpost.
e. de vries
december 3, 2010
Une belle histoire. Heel leuk.