Valentijnsdag: Liefde door de jaren heen

Valentijnsdag: Liefde door de jaren heen
Valentijnskaart met Cupido begin 20ste eeuw

Valentijnskaart met Cupido begin 20ste eeuw

Miljoenen stellen over de hele wereld zullen vandaag, 14 Februari een romantische dag beleven of ophalen. De liefde hangt in de lucht en de liefdesverhalen hangen om ons heen. Ongeveer een week geleden vroegen wij mensen hun liefdesverhaal te delen in het kader van Valentijnsdag. Er kwamen van over de hele wereld interessante verhalen en prachtige foto’s binnen. Het was best lastig om drie inzendingen te selecteren gezien alle verhalen erg speciaal en mooi zijn. Wij hebben besloten de het aantal prijzen te verhogen naar zes. Lees onderstaande winnende inzendingen.

Amerika
Tiffany uit Amerika schreef: “Op Valentijnsdag in 1940 nam mijn Clark Gable-achtige grootvader, Eugene Victor (19) mijn mooie grootmoeder bij de hand op een smalle brug net buiten het plaatsje Vernal, Utah. Mijn grootmoeder herinnert zich deze koude dag waarop de volle maan net boven de Split Mountain Gorge-bergen uitkwam. Zij zaten op de railing toen grootvader een gouden hartvormige medaillon met een kleine diamant erin uit zijn zak haalde. Hij deed het om haar nek en vroeg haar ten huwelijk. Ze is nu 91 jaar en heeft de medaillon nog steeds in haar bezit.

Gene kwam uit Ohio en is in 1939 in Vernal terecht gekomen via de Civilian Conservation Corps. Hij was Eva 7 maanden eerder tegen het lijf gelopen toen zij ieder met hun vrienden over straat liepen. Eva fantaseerde met haar vriendinnen over een mogelijk huwelijk met Eugene Victor en mocht er dan een dochter geboren worden, zij de naam Victoria Jeen zou krijgen. Mijn moeder Victoria Jeen is 7 jaar later geboren. ”

Zweden
MyHeritage-gebruiker Ingrid Johansson stuurde het verhaal over de ontmoeting tussen haar grootouders toe. In 1918 stuurde Augusta Maria Nilsson een contactadvertentie naar de krant en kreeg een bericht terug van Evald Hilding Danielson. Na ruim 8 maanden corresponderen namen zij het besluit hun verdere gelukkige leven samen te delen.

Huwelijksfoto van Augusta en Evald

Huwelijksfoto van Augusta en Evald

Polen
Viola Zakrzewska stuurde een romantisch en mysterieus verhaal toe over haar grootmoeder Anna Domagałówna en haar geliefde Sieroży.

Onderstaande foto is genomen in het plaatsje Czeladź. Sieroży zat in het 2de Infanterie Legioen en Anna was toen 21 jaar en woonde ook in Czeladź, wat onder Rusland viel. Sieroży was zeker geen Rus, zo schrijft Viola. “Ik weet slechts maar enkele dingen over hem, maar heb geen volledige voor- of achternaam. Noch wat er van hem terecht gekomen is, gezien hij uit het leven van mijn grootmoeder plots verdwenen is. Toch hielden zij zielsveel van elkaar. Dit heb ik uit mijn grootmoeders fotocollectie en haar dagboeken opgemerkt. Wij bewaren nog steeds een aantal van mijn grootmoeders foto’s voorzien van bijschrift op de achterkant van de foto. Enkele voorbeelden van de bijschriften zijn; “Geliefde Niuteńce”, “Veel liefs van Niuteńka”. Het is dat ik weet dat mijn grootmoeder Anna heet, anders was het moeilijk geweest om de roepnaam Niuteńka te ontcijferen.”

Foto van Anna en Sierozy

Foto van Anna en Sierozy

Argentinië
De vader van Maria Nicola reisde met twee van zijn vrienden van Italië naar Argentinië in de hoop op een beter leven. Op een dag kwam hij in contact met de zuster van één van zijn vrienden en de vonk sloeg gelijk over. Drie maanden later trouwden zij en leven nu al meer dan 40 jaar gelukkig samen.

Via onze Twitterpagina
Christine – “Mijn grootmoeder verliet Schotland in 1908 op 18 jarige leeftijd en ontmoette haar toekomstige man op het schip. Zij leefden samen in Canada waar zij als oppas werkte.”

Via onze Facebookpagina
Kazza Dee – “Mijn vader had een paar uur verlof op Valentijnsdag in 1945 (in Noord Ierland). Hij nam mijn moeder mee het water op in een roeibootje. Moeder was naaister. Ze hield van onderstaande foto en huilde iedere keer als deze weer te voorschijn werd gehaald. Hun gelukkig leven samen duurde bijna 60 jaar toen vader in 2005 overleed. Mijn eerste en meest liefdevolle herinnering aan mijn ouders.”

Het is mooi om te zien hoe de liefde tussen twee personen ontstaan is en standhoudt door de jaren heen. Mooie verhalen als deze sterken ons het geloof in de liefde.

Fijne Valentijnsdag toegewenst!